Månedlige arkiver: april 2018

Sjappesnakk: Haraball

Femmerbanden Haraball fra Kongsberg slår tilbake med album nummer tre på Fysisk Format: HYPNO!

De to første skivene ble hyllet av punkpresse verden over for sin nådeløst presise og kjappe hardcore, men denne gang blir lytterne utsatt for en litt annerledes musikalsk reise. Vi tok en prat med bandet om blant annet det.

Nå er “Hypno”-plata ute, og etter sigende har dere skrelt bort “alt som låter hardcore”. Hvorfor ble dere lei hardcore?

Hmm.. Vi er vel ikke “lei hardcore”, men lei av å lage hardcore. 2 LP’er og to 7-tommere er jo mer enn de fleste bra hardcore-band lager, og det er vel en grunn til det. Vi begynte å kjede oss og da kan det skje bra ting.

Blir ikke lei av «Pick Your King» sjueren til Poison Idea, for å si det sånn. Men jeg må innrømme at jeg har kuttet ned på doseringene. Det ville egentlig vært fjernere om denne plata ikke var et brudd med det gamle. Da hadde det vært noe alvorlig feil med oss, og anmelderne ville spurt seg om dette er et rop om hjelp.

Den plata her føles litt som når du har holdt deg til øl et par års tid, og så blir du blasta på rødvin. Du blir enda fullere, og det er “stylish” i tillegg!

Hvis dere skal trekke fram ett norsk band som fortjener mer oppmerksomhet, hvilket er det?

Plumbo? Men da oppmerksomhet fra myndighetene. Det finnes noen låste, lydtette kjellere fulle av hemmeligheter til det bandet der. Da kunne vi overtatt bandbussen deres. Eller, nei, æsj, glem det.

Det er litt pussig at Plumbo har tatt tilbake ordet Haraball. Vi tok det fra bygda, ironisk, også kommer bygda og tar det tilbake. Og en annen ting, han Plumbo-fyren fikk jo besøk av et spøkelse når han satt på dass. En gammel dame med langt hår som han spurte om han burde satse på musikken, og hun svarte ja. Det er jo sånne ting Hypno-lp’n handler om.

Ikke at vi bøyer oss i støvet akkurat, men likevel.

Hvilke skiver har inspirert den nye vendinga i Haraball-soundet?

Masse proto-punk og rar punkrock. Killed by Death, Rikk Agnew – All By Myself, Crisis, Wipers, Screamers – live at mabuhay gardens ’78, The Fall – Hex Enduction Hour, Rocket From The Tombs.

Haraball – “Hypno” på Tigernet

 

Egenes’ Tigertips: Uke 16

Erik Egenes jobber på Tiger, i forlaget Fanfare, spiller gitar i Føkkefjord og dugnadsjobber i Fjellparkfestivalen på 10. året. Her er hans Tigertips akkurat nå:

GOAT GIRL – “GOAT GIRL”
Hengslete, mørk rock drevet av enkle melodier – et sted nedi gata til Electrelane og Nirvana på “In Utero”. Vokalen minner meg om norske Carmen Villain, som er et stort kompliment.

CUNT FISTULA – “CREAM SODA”
Siden det er Record Store Day, kan jeg trekke fram en ultra-spesiell utgave. Forskjellen fra resten er at denne faktisk er relevant. Cover laget for hånd av Christopher Køltzow, strengt limitert til fem unike eksemplarer. Tung materie på tung 180 grams vinyl.

THE MEN – “DRIFT”
Dette bandet får til omtrent alt de prøver på. Der den forrige Men-plata fosset over i fuzz, er det knapt en eneste elgitar på denne plata. Men det groover fullt så godt som sist.

Ukas klassiker: Enslaved – Hordanes land

Mange av de som dro over Nordsjøen til Lindisfarne, Jorvik og så videre var vel knapt konfirmerte, for å si det med dagens sjargong – og når denne ekstremmetall-bautaen ble lagd om lag tusen år senere, var det også en gjeng tenåringer mellom 15-17 som stod bak. Og “Hordanes land” har holdt seg helt ekstremt godt de 25 årene som har gått siden den kom.

Endelig er den tilbake i trykk! Plata og tilhørende merch er tilgjengelig hos oss nå, på CD i tillegg svart og hvit vinyl. Sistnevnte limitert til seks-seks-seks eksemplarer, selvfølgelig.

“Hordanes land” på Tigernet

Vårrengjøring: CD-skred!

Vi har fått in en hel haug brukt-CDer som selges unna til 19,- per stykk, 3 for 49,-! Masse punk, rock og nyere hardcore/metal: MC5, Red Dons, Cancer Bats, Fucked Up, Drainland, til og med en signert Blood Brothers-CD.

Salget er kun i sjappa og det er kun ett eks av de aller fleste titler, så finn fram joggeskoa!

Sjappesnakk: Ann Kristin Traaen fra Dark Times

Det er ikke hver dag Dark Times kommer med noe nytt, men når de først kryper ut av sitt Black Hole Crew, bør alle med sans for melodiøs og mørk punk spisse ørene. Plata “Tell Me What I Need” er ute i disse dager, og makta er herved demonstrert, nok en gang. Gitarist og vokalist Ann Kristin Traaen stakk innom sjappa og vi tok en kjapp prat med bandet.

Gratulerer med ny plate! Den heter “Tell Me What I Need”. Hva ligger bak tittelen?

«Tell Me What I Need» har en slags tredobbel betydning. For det første viser tittelen til en generell usikkerhet som preger mange i den typen samfunn vi lever i, for det andre viser den til at veldig mange nettopp prøver å fortelle oss hva vi trenger, uten at vi ber om dette. Dette kan kanskje særlig gjelde unge kvinner. Men for det tredje, kan spørsmålet leses som en slags utfordring, i lys av de to første tolkningene – fortell meg hva jeg trenger en gang til, og se hva som skjer.

Hvis du skal trekke fram ett norsk band som fortjener mer oppmerksomhet, hvilket er det?

Våre labelmates Outer Limit Lotus, som har et debutalbum på trappene. De er Norges beste liveband! Urbanoia, Mokri og Bag Boy fortjener også alt de kan få av oppmerksomhet.

Tre skiver som har inspirert albumet?

Det finnes ingen spesifikke album som har inspirert denne plata. Vi har bare aldri hatt noen mål om å høres sånn eller sånn ut – ikke at det fører til en eller annen ekstremt original sound. Vi er bare tre forskjellige mennesker som hører på en del forskjellig musikk, og så lager vi musikk sammen.

Skaff deg “Tell Me What I Need” på Tigernet her

Hør “Tell Me What I Need” på Bandcamp her:

Tigertips: Private Sector – Cost of Living EP

Liker du Crisis og annen møøørk sensøttitallsulyd fra Storbritannia? Eller mer groovy greier i gata til Cheater Slicks? Da er denne lo fi-sjueren neste tittel i hylla! Snakkesyngende, halvtreigt, hypnotisk repeterende, lettere apatisk punk.

Skambra omslagstrykk av gjengen som aldri hviler, Rat Trap-kollektivet i Colombia. I svart på hvitt får du her servert alskens referanser til middelklassedystopien så mange av oss sitter midt oppi. Coveret her oppe røper litt, skaff deg sjutommeren for enda mer hardtslående symbolikk.

Skaff deg “Cost of Living” på Tigernet her 

Ukas Album: Cunt Fistula – Cream Soda EP

Dette flotte firspannet har fortsatt en søt eim av spraylakk! Og hvorfor det, mon tro? Det er nemlig fordi Cunt Fistula med denne utgaven av Cream Soda EP byr på unike covere laget for hånd av Christopher Køltzow, limitert strengt til de fire eksemplarene du ser på bildet over her.

“Cream Soda” er kanskje en EP, men når det er et så forseggjort cover, på tung 180 grams vinyl, og med like tungt innhold … Vel, da ender den likevel opp med å trone langt høyere enn andre fullengdere i sitt sjikt!

Køltzow-versjonen fås eksklusivt hos Tiger. Her er det lurt å være rask på labben.

Skaff deg “Cream Soda” på Tigernet her

Ukas klassiker: Norgez Bank – Samfunnets tjenera LP+DVD

Med z-genitiv i bandnavnet føres tankene fort til hiphop og danseband – noe Norgez Bank altså ikke er, selv om du på “Samfunnets tjenera” finner både opposisjonen i førstnevnte sjanger og den usminka glädjen i sistnevnte.

Noe Norgez Bank fra Tromsø derimot er: et av Nord-Norges aller første punkband. Med “Samfunnets tjenera” er alle studioinnspillingene fra deres levetid tidlig i åttiåra samlet for første gang – det stemmer, punk- og veivklassikere som “Nordens Paris”, “Nøytronbomba”, “Springtime in Belsen” og “Utførr kainten”, endelig på tolvtommers vinyl.

Ikke nok med det: Vedlagt er også en DVD med en halvtimes originale opptak av bandet fra ’80-81.

Dette er strengt tatt ingen gammel utgivelse, men når innholdet er såpass vellagrede muskedundere fra åttitallet, setter vi uansett “Samfunnets tjenera” opp på klassikerpallen og snurrer den, høyt!

“Samfunnets tjenera” på Tigernet 

Hør klassikeren på Spotify:

Ukas album: Death by Unga Bunga – So Far So Good So Cool OG Kosmik Boogie Tribe – We’re Not Here to Fuck Spiders

Da vi skulle sette Ukas album for denne første inntredenen i april, ble det vanskelig. Tigerens fire rockepoter trampet i takt, men det var en plate per hjernehalvdel. For akkurat i dag er det gode kår for riffrocken, uansett form og farge.

Fredagens dobbelkalas er nemlig tonesatt av nye plater fra allerede gode kjenninger i Death by Unga Bunga og Kosmik Boogie Tribe – førstnevnte har blitt rockens Cuba Libre, mens sistnevnte perfeksjonerer rockens Ringnes pils. Begge klokker inn på 33 minutter, begge spilles på 33 rpm glinsende vinyl. Vi hoier et drithøyt JA TAKK til begge!

Death by Unga Bunga – So Far So Good So Cool på Tigernet

Kosmik Boogie Tribe – We’re Not Here to Fuck Spiders på Tigernet

 

Tigertips: Full helg med Rural Rebel Rock

Med fire utgivelser på rappen lagt bak seg, tar husplateselskap nummer to, Rural Rebel Rock, et pust i bakken og nyter utsikten med en helt egen Rural. Rebel. HELG! Fytti!

Bare to og en halv dag til Cafe Mono i midten av Oslo får sugerør ned i den kulturelle kommunekassa: Frynsete på Nervene fra rundt forbi på Jæren og Føkkefjord fra – ja, gjett – inviterer til et sviende saftig kalas i hovedstadens favn.

Dagen derpå deler labelet seg i to og Áltás riddere Biru Baby samler til fest for sin “Ancient Call” på Blå, mens Kosmik Boogie Tribes “We’re Not Here to Fuck Spiders” bringes til verden på Mono.

Facebook-arrangementer her:

FØKKEFJORD OG FRYNSETE PÅ NERVENE / MONO / 6. APRIL

KOSMIK BOOGIE TRIBE / MONO / 7. APRIL

BIRU BABY / BLÅ / 7. APRIL 

Sjekk ut Rural Rebel Rock, #1 til #4, her: