Background
Tigernet logo
Tilbake til bloggen

Hvordan bytte digital distribusjon?

av Kristian Kallevik, publisert 12.01.2024, 14:05.
Dette handler om diger digital.
Diger Digital1

Vi er veldig glade for at mange vil flytte de digitale katalogene sine til oss i Diger Digital for tiden. Digitale flyttesjauer er hverdagslige oppgaver for oss og her deler vi de viktigste punktene man må tenke på.

1. Sjekk avtalen!

Det første du må gjøre er undersøke hvilke forpliktelser som ligger i avtalen du har med den gamle distributøren. Dersom du ikke har avtalen eller er usikker, bør du spør om den. Diger Distro har 3 måneder gjensidig oppsigelsestid for alle og har tro på at vi jobber sammen så lenge det er gjensidig nytte. Dessverre er det noen som operer med laaaange oppsigelsestider. 

Hvis det er tilfelle, anbefaler vi å likevel be om tidlig avslutning. Det er lov å spørre! Dersom man ikke har et produktivt samarbeid bør begge parter være tjent med å runde av. Dessverre er mange av våre konkurrenter styrt av regler og formaliterer fra utenlandske kontor og har lite rom for skjønn og menneskelige hensyn.

Det kan være lurt å be om frist for avklaring dersom motparten blir vag eller unnlater å svare. Mangel på svar kan i siste instans være legitim grunn for å avslutte avtalen. Men begynn forsiktig og legg aldri mer press enn nødvendig. Folk kan bli så sure. Og de er jo fine mennesker på bunn selv om de er hemmet av internasjonalt byråkrati.

2. Kom igang med ny leveringskonto hos oss

Det kan være bra å starte i god tid med å få igang med en ny avtale, få på plass brukerkontoer og bli kjent med systemet i god tid. Dette kan du starte med selv om du ikke skal levere noe helt ennå. Det er også mulig å begynne å registrere fremtidige utgivelser.

3. Hent ut data fra den gamle distributøren

Første og beste alternativ er å be om DDEX eksport av hele katalogen. DDEX er en internasjonal standard for levering av musikkfiler og metadata. Alle distributører bruker dette formatet når de sender utgivelser til streamingtjenestene så det er i teorien noe alle kan kjøre ut og dele. Dessverre er det ikke alle som vil gjøre det. Eller får lov til å gjøre det av det internasjonale byråkratiet.

Andre alternativ er å be om andre eksportformater, feks en kombinasjon av metadata på spornivå som csv og wav/jpg filer. Dessverre kan vi ikke importere kun csv-filer, vi må ha csv, jpg og wav filer som importeres samtidig. Jpg og wav må struktureres på en bestemt måte som du ser nederst i denne amilen. Med denne typen eksporter er det mer manuelt arbeid og større fare for feil enn med DDEX, men kan likevel være en fordel med store kataloger.

Tredje alternativ er å legge inn hver utgivelse manuelt, spor for spor, utgivelse for utgivelse.

3. Import og aktivering hos Diger Distro

Når du har fått eksportfiler kan du dele dem med oss og vi setter igang prosessen med å importere dette korrekt. Vi gir lyd når det er på plass.

4. Kvalitetssjekk

Når vi har gjennomført en vellykket import anbefaler vi at du går gjennom alle utgivelsene for å sikre at alt er som det skal være. Dette er også en god mulighet for å oppgradere metadata kvaliteten.

5. Parallell levering og overlapping

Ikke ta ned noe fra den gamle distributøren før vi har sjekket at leveransen fra oss er aktiv og speiler som den skal på streamingtjenestene. Det er litt ulikt hvordan streamingtjenestene viser parallelle utgivelser, men Spotify feks har en ganske diskret løsning på dette som gjør at lyttere sjelden blir sjenert av det. Parallell levering sørger for at du ikke mister streamingtall og spillelister - inkludert private spillelister, de er viktige å ta vare på!

6. Runde av hos gammel distributør

Når alt er dobbeltsjekket og klart ber du dem om å ta ned katalog. Du bør holde kontoen din aktiv en periode for å sørge for at du får med deg alt av avregninger. Det kan være avregningsetterslep fra streamingtjenestene på 6 måneder eller mer, så vent gjerne før du ber om siste utbetaling.

Takk for at du velger en lokal og engasjert digital distributør!

Les mer om Diger Digital her

Formatering av jpg og wav filer ved import av katalog med metadata på csv-fil:

1. Send csv-filen til oss
2. Lag en mappe per utgivelse hvor navnet er det samme som UPC eller EAN.
3. I mappa legger du filer som navngis etter dette mønsteret: Wavfiler skal hete 'UPC_Disknummer_Spornummer.wav'. Jpg filer skal hete UPC.jpg. Eksempel med en utgivelse med UPC 602557584066:
602557584066_1_1.wav (spor 1)
602557584066_1_2.wav (spor 2)
602557584066_1_3.wav (spor 3)
602557584066.jpg — UPC.jpg

4. Del mappa med googledisk, dropbox eller lignende. Vår bruker for googledisk er tigersjappa@gmail.com og for dropbox info@fysikformat.