Månedlige arkiver: oktober 2015

UKAS ALBUM: MANTRIC – SIN

mantric

Hvorfor skal Djevelen ha all den beste musikken? var det noen som betimelig spurte seg på et tidspunkt i rockehistoria. Etter endel graverende feilskjær, – det må sies – klarte Herrens hjord å komme opp med ting som holder mål også utafor møtesalene, og noen av aller de framste eksponentene er et crew fra Norge.

Bandet har spilt sammen i ulike konstellasjoner i to tiår, og medlemmene har signert utgivelser av f.eks. Lengsel, Silver og ikke minst mektige Extol. En Metusalem-alder i banderfaring i bånn altså, men uten at Mantric blir hverken flinkis eller dust.

Og la oss være ærlige fokens, når det snakkes om “progressiv metal”, så er det ikke fritt for at en og annen fordom blusser opp. Ikke et vondt ord om Yngwie Malmsteen eller Queensryche altså, men det er lissom ikke helt… ja, dere skjønner. Men denne høsten kommer så Mantric med plata Sin, og gjør at en må revurdere hele begrepsapparatet sitt på ny.

Skiva representerer en uvanlig velgjørende runde med både sonisk skambank og massasje, med sitt velassorterte arsenal av knep fra de fleste tyngre musikksjangre. Skiva er ute på Loyal Blood, som tidligere har vært delaktige i å putte ut Tiger-øyenstener som Blood Command og Eskatol. Sin føyer seg lett inn i denne rekka.

MANTRIC PÅ TIGERNET

Sjekk ut siste singel fra Sin under:

TIGERTIPS: IVAR GRYDELAND – STOP FREEZE WAIT EAT

ivargryd

Labelen Hubro Music er i et hissig groove for tida. Det diskes opp med gjennomarbeida og flotte plater i ei takt som gjør at vi knapt har klart å fordøye den ene før den neste utsøkte retten serveres. En av flere som fortjener hederlig omtale, og vel så det, er Ivar Grydelands siste, som er ute i hyllene denne fredagen.

Gitaristen Grydeland har holdt det gående siden forrige årtusen og er en av de viktigste aktørene innen norsk eksperimentell og/eller improvisert frijazz og samtidsmusikk. Den siste tida har han vært aktiv med band som Dans Les Arbes, for ikke å glømme Huntsville, som sågar har nærma seg noe som ligner kommersiell suksess. Men han er også en habil soloutøver og det er dette som nå er festa til rillene med Stop Freeze Wait Eat.

Dette er nok ikke først og framst musikk for utålmodige sjeler, som vil ha en rask liten banger tidsklemt inn på Spotify-lista “jogg & vors”. Derimot er det et helstøpt album, som med dvelende og vakre partier oppfordrer til å sette deg ned for å lytte. Det er vakkert, lavmælt og beskjedent, men også utfordrende og heftig. Hadde ikke vi på Tiger hatt varige mén etter tiår med wall of sound, hadde vi sikkert også klart å pinpointe mer nøyaktig hvor de tydelige utenomeuropeiske elementene er henta fra. Liflig og lekkert er det lell.

Sjekk ut andre Hubro-greier og, f.eks. Morten Qvenlids Personal Piano, Geir Sundstøls Furulund og Brutter sin sjøltitulerte HER .

IVAR GRYDELAND PÅ TIGERNET

Hør Ivar spille og fortelle om bl.a. sitt forhold til Jimi Hendrix under:

UKAS KLASSIKER: AT THE DRIVE-IN – ACROBATIC TENEMENT

atdi

Tiger har alltid slått et slag for emoen. Det er derfor en sann glede for oss å trekke fram en av bautaene innenfor denne utskjelte sjangeren, skarve fire uker etter at vi holdt messe for Possesseds «Seven Churches» her på Tigerbloggen.

Standupkomikeren Bill Hicks fra Texas ble en gang spurt «whatcha readin’ for?» mens han satt på kafé og… vel, leste. Det samme spørsmålet kan man se for seg at El Paso­gjengen i At the Drive­-In fikk slengt i fleisen av mang en macho redneck da de slapp debutplata, med den meget lite folkelige tittelen «Acrobatic Tenement».

Plata smalt som ei bombe midt i hele USAs konservative, skyteglade bibelbelte; her var det noen som gav faen i reglene, og de spilte ikke outlaw country. Derimot består hele halvtimen av sinna emocore, arrangert slik at låtene både er komplekse og fengende, med støypop fiklet inn blant de stadige taktskiftene for å skape litt ekstra lidenskapelige svisker.

Etter tolv år som musikalske giganter i The Mars Volta, lengtet Cedric og Omar tilbake til den ungdommelig galskapen fra tiden som At the Drive­-In. De stiftet bandet Antemarque for å fortsette der de slapp – med ganske labert resultat. Det er på Acrobatic Treatment fra 1996 at magien ligger: texansk angst i frontkollisjon med en underliggende eim av feelgood. Kjøp, snurr og dans deg løs fra monokulturelle tvangstrøyer!

AT THE DRIVE-IN PÅ TIGERNET

Hør én av mange gromlåter fra skiva her:

UKAS KLASSIKER: Leatherface – Mush

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det har blitt sagt om Mush fra 1991 at det er den siste virkelig viktige punkskiva som har kommet. Som forhandlere av ny musikk er ikke dette utsagnet noe vi på Tiger velvillig skriver under på, men vi kan strekke oss til å uttrykke forståelse for at noen tar munnen såpass full. Stor forståelse. For Mush er virkelig helt eksepsjonelt fabelaktig, fra første klask på skarpen i fantastiske I Want The Moon til siste gitarvreng. Ord blir lutfattige. Skaff skiva, spill den til spon.

(I parentes kan bemerkes at det britiske bandet inntil nylig spilte fantastiske konserter. Om det skulle falle seg sånn at sjansen byr seg for å se dem live igjen, kjenn din besøkelsestid, og sjekk ut resten av katalogen deres også, men nå altså:) Mush!

LEATHERFACE PÅ TIGERNET

Om ikke lydkvaliteten er optimal, føl den UPÅKLAGELIGE stemninga i dette klippet:

TIGERTIPS: Dråpe – Relax / Relapse

dråpe

Dråpe svinsa seg elegant inn på den norske scena med Urørt-gull i 2010 og sjøltitulert EP året etter. De etablerte seg for alvor med en rekke festivaljobber og fullengderen Canicular Days i 2013, utgitt på Riot Factory – et selskap som på få år har løfta fram et knippe meget sterke navn.

Sjøl beskriver bandet musikken sin som indieshoegazepostrocknoise, som åpenbart betyr drømmepopvokal, masse gitar og forøvrig frekk sjangerblanding ispedd en god sleiv av noe som gjør Dråpe spesielt. Singelen My Friend The Scientist har vært tilgjengelig en liten stund allerede og har vist seg å være en god pekepinn på hvor dette skulle bære hen. Arrangementene er store uten at de er pompøse, de er lekne uten at det blir tullete, og det låter sofistikert uten at det blir for snilt.

Når blog-redaksjonen klarer å løfte blikket fra syndepølen av metal, punk og hardcore vi vasser rundt i til daglig er plater som Relax / Relapse en takknemlig lyskilde å møte. Fredag 16.oktober er det sleppfest på Parkteateret, og i mellomtida lager Dråpe gode vibber på Technics´en på Tiger.

DRÅPE PÅ TIGERNET

Lepje i deg noen dråper her:

UKAS ALBUM: Deafheaven – New Bermuda

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Med tidligere utgivelser har Deafheaven introdusert den sjeldent presise sjangerbetegnelsen blackgaze for et breidere publikum: altså en hybrid av black metal og shoegaze, der mye av bm-stafasjen (som vi i de fleste sammenhenger er svært glade i, for all del) er tona ned til fordel for iblant dronete, iblant indierocka og ofte rolige partier.

Det er ikke opplagt at dette bandet skulle oppleve noe snev av mainstream-hype, for det er rimelig heavy greier amerikanerne her har gang i. Men sånn blei det nå engang, og de var f.eks. booka til den uomtvistelig hippe Øya-festivalen i fjor, uten at de har kompromissa på blastbeatsa av den grunn. Det satt langt inne, men etterhvert måtte også skikkelige metal-folk med Accept-patcher på olavesten gi seg, og klemme Deafheaven diskret inn mellom mer die hard-kredible ervervelser.

New Bermuda følger opp Sunbather fra 2013 på særs overbevisende maner, og er kanskje enda dystre, vakrere og mer intens. Det er monumentale saker vi snakker her, sjekk ut episke og nærmest schizofrene Gifts For The Earth, eller rakkeren Luna, der sistnevnte klokker inn på over 10 minutter. New Bermuda er ei skive angriper deg umiddelbart og også vokser seg større for hver runde etterpå. Et sjeldent verdig ukas album på Tiger.

DEAFHEAVEN PÅ TIGERNET

Sjekk ut Come Back under: