Månedlige arkiver: september 2015

UKAS ALBUM: DEATHHAMMER – EVIL POWER

Deathhammer-Evil-Power-e1429022746696

Satan is back! Etter lange uker og måneder med venting og shipping-tekniske viderverdigheter er endelig Deathhammers Evil Power å finne i Tigers reoler, hvorfra den også lekende lett sklei inn på den høythengende “Ukas album”- hylla.

Grimstad/Hamar-alliansen Deathhammer oppnådde tidlig i karrieren en av de høyeste utmerkelsene et metalband kan få, å bli namedroppa på en av patchene til uvesenet som har pryda endel av de siste Darkthrone-coverene. Oppskrifta er uslåelig; punka blackened thrash i et helvetes turtall, tonnevis med gitarriffing og en sjeldent krakilsk vokal. Alt nennsomt innhylla i fortryllende 80-talls estetikk, og lyrikk om eviggyldne temaer som djevelen og dennes omland, zombier og sjølsagt heavy metal.

Deathhammer spilte en (foreløpig?) farvel-konsert på Blitz tidlig dette året, da den ene halvparten av bandet, gitarist/vokalist Sergant Salsten, meldte flytting til Tasmania. Inntil han finner det for godt å komme hjem igjen kan vi boltre oss med en knallsterk katalog, som toppes av Evil Power.

Eller som de så sjelfullt sjøl utlegger det i Powertrip:

With high speed metal, posers we grind
Decibel junkies, total mayhem
Never too loud, let the rawness rip
Death to all posers, tear them to shreds
Behold the might of our powertrip

På Tiger tar vi av oss hatten og river den i filler. Hail!

DEATHHAMMER PÅ TIGERNET

TIGERTIPS: BEATEN TO DEATH – UNPLUGGED

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fet og kortreist grindcore har lenge vært mangelvare i Oslo by. Beaten To Death representerer i så måte et (u)hederlig unntak. Bandet har et par fullengdere under vesten allerede, og i en sjanger der rølpefaktoren iblant er vel høy og graden av sjølkritikk er ditto lav, ruver Beaten To Death med greier som er både stilreine, velspilte og sinnsjukt fengende. Ikke sånn å forstå at dette er no flinkis-pretensiøst-kunstræl, her er tonnevis med aggresjon, tempo og fuck you (det er svært begrensa hvor streit det kan bli når låter heter f.eks.Papyrus Containing The Spell To Summon The Breath Of Life Enshrined In The Collected Scrolls Of Sheryl Crow og Knulleviser for barn).

Som eneste sjappa på jordoverflata har Tiger fått lov til å pushe et lite knippe av plata (med den ekstremt misvisende tittelen) “Unplugged” allerede før den planlagte releasedatoen.

BEATEN TO DEATH PÅ TIGERNET
Føl på dette:

UKAS KLASSIKER: POSSESSED – SEVEN CHURCHES

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er noen plater som bare blir med deg videre fra første lytt, gjennom all slags aldre og livssituasjoner. Det nærmer seg ti år siden jeg vandret rundt som prepubertal oppvigler i en kristelig og kulturkorrekt sørlandsby, og begynte den første eksperimenteringen med denne sagnomsuste heavyrocken. Maiden, Sabbath, alle de der halvveis onde ulydene.

Så dukket Possessed opp litt sånn vilkårlig et eller annet sted på stien. Og klamret seg fast med jernhånd.

Da de slapp Seven Churches i 1985, var det ingen tvil at Possessed var mer, mye mer enn bare thrashen som Bay Area allerede var verdenskjent for. Skitnere, slemmere, støyende og snerrende som ingenting annet.

Chuck Schuldiner fra Death sa at x-faktoren deres lå i spennende arrangementer, men la det være en kjensgjerning at knallsterke kraftsalver som The Exorcist, Satan’s Curse og Death Metal(!) ikke hadde vært de samme uten laget av dårlig produksjon og pinlig barnslige tekster om død og fordervelse. Dette er death metal i sin reneste, nydeligste og ikke minst opprinnelige form.

Possesseds historie er et galleri av kuriositeter. Den første vokalisten tok selvmord foran huset til kjæresten. Gitarist Larry LaLonde endte som kjent opp som funkrocker i Primus, etter at Possessed hadde utgitt sin siste og fullstendig elendige demo med skolegitarist Joe Satriani i produsentsetet. Å si at Seven Churches har en interessant ramme, er å si det mildt. Sammen med det rent musikalske, er det kanskje derfor den er så jævlig monumental.

Bruksområder har plata nok av. For meg var det et verktøy i ungdomsopprøret mot prestestanden. For kollega Andreas her på bruket var det hovedinspirasjon til gryteretten War In Hell. Bruk den til hva du vil. Men eie den, det bør du.

POSSESSED PÅ TIGERNET

Hør Death Metal her:

VINN BILLETTER TIL KONSERT MED CALVIN JOHNSON (US), BROKEN WATER (US) OG DARK TIMES

calvinjohn

K Records-legenden Calvin Johnson, shoegaze-punksa Broken Water, begge fra USA, og våre hjemlige favoritter Dark Times, spiller konsert på Ingensteds 6. oktober – og DU kan vinne to billetter!

For en mulighet til å gjøre dette kuppet sender du en mail til tiger@tigernet.no med svaret på følgende spørsmål:

Hva heter Calvin Johnson sin ukentlige podcast?

MER OM KONSERTEN HER

og mens en grubler kan en koze seg med noe klassisk Dub Narcotic Sound System:

UKAS ALBUM: Uncle Acid – The Night Creeper

uncleacidnightcreeper

Vi skriver post-1968. Vietnamkrigen tok ikke slutt likevel og økt toleransenivå gjør at de euforiserende drogene kun skaper ubehagsfølelse og skrekkinngytende hallusinasjoner. Det folk sitter igjen med etter the summer of love er noia og kjønnssjukdomsdiagnoser som en trudde var utrydda i seilskutetida – men også en solid platform for eksperimentiell og banebrytende musikk.

Det er nettopp denne epoken britiske Uncle Acid har fordjupa seg i. Etter bandet blei grunnlagt i 2009 hevda de seg kjapt som et av de aller, aller mest interessante innen stoner-revivalen som har herja de siste åra, noe som i seg sjøl er en bragd i en sfære der det etterhvert har kommet til mange gode kanidater.

At Black Sabbath er en referanse også på denne skiva er vel sjølinnlysende, men flere nevner også The Stooges. Her finnes også direkte groovy partier, og åpenbare nikk til gode gamle Beatles så vel som NWOBH-pionerer, som Diamond Head. Begge de to forrige albumene etterspørs til stadighet her på Tiger, og etter å ha testa stoffet behørig sjøl, er vi som pushere skråsikre på at denne biten ikke bare vil glede gamle tilhengere av Uncle Acid, men også bringe nye inn i folden.

“If you’ve grown tired of the retro-metal sound of recent years, The Night Creeper is a good place to re-engage. Uncle Acid might not be sonic visionaries, but they’re masters of their craft” skriver the Quietius, og det signerer vi også på.

UNCLE ACID PÅ TIGERNET

Sjekk åpningssporet her:

TIGERTIPS: Sibiir – Swallow & Trap Them 7″

sibiir

En vanlig dag på Tiger foregår svært ofte slik: Det dumper skiver inn i sjappa, vi setter dem på, nikker anerkjennende, evt. rister litt oppgitt på hodet. Andre ganger tenker vi, “hm… denne må vi jobbe litt med å fordøye”, eller “dette er nok noe for Jørn / Andreas / Kristian, men ikke for meg”. Men en gang i mellom skjer det at vi alle simultant slepper alt vi har i henda, og blir stående og lage snerrefjes til hverandre og bare “fyyyyyyy faen! fyyyyyy faen!!”

Debuten til Sibiir er et eksempel på det siste scenarioet. Bandet består av fem karer med tilhold i det sentrale østlandsområdet og med bakgrunn fra Jack Dalton, Do You Love Melena?, Call:Vega og Sigh & Explode. Det er jæskla heavy, det er crustpunk, det er melodisk, det er dirty, det er ekte reinspikka føkkings Tigermusikk.

Sjutommeren finnes i en limitert og en ordinær utgave, gitt ut av alltid stødige Disiplin. Sibiir spiller på Blitz 24 september med spanske Nashgul og Oslos Higgs Boson. Kjenn din besøkelsestid.

SIBIIR PÅ TIGERNET

En litt lo-fi versjon av “These Rats We Deny” fra singelen er å høre på dette liveopptaket:

UKAS KLASSIKER: Hailu Mergia – Tche Belew

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Awesome Tapes From Africas gjenutgivelse av Hailu Mergias plater Tche Belew og Hailu Mergia & His Classical Instrument: Shemonmuanaye er en skikkelig gladsak for oss som er over gjennomsnittet interessert i etiopisk musikk fra 70-tallet. Hailu Mergia er en av pionerene i det vi for fint kaller ‘Ethio-Jazz’, en ganske unik musikksjanger, som kombinerer tradisjonell etiopisk musikk med afro-funk, soul, latinske rytmer og ikke minst sensuell og groovy jazz. Mergia har turnért Europa og USA det siste året og spilte nylig en mildt sagt dritfet konsert på Ingensteds, sammen med Tony Buck og Mike Majkowski.

For gjøre et dypdykk i denne perioden så anbefaler vi deg å ta en titt på den samlingen Ethopiques (28 CDer) med sjukt mye feit musikk fra Addis Ababas musikkscene på 60- og 70-tallet (tilgjengelig i sin helhet på WiMP / Tidal). Begge platene til Hailu Mergia er å få kjøpt i fysisk format på Tiger i tillegg til flere av Awesome Tapes From Africas utgivelser.

Historien til Ethio-jazzen kan du lese mer om her (og det er faktisk ganske artig lesning)

Plata Tche Belew, som originalt blei gitt ut i 1977 på den etiopiske labelen Kaifa Records, er en av de mest banebrytende innspillingene i kjølvannet av Etiopias revolusjon og keiser Haile Selassies (påståtte) død i 1974. I løpet av ti særdeles funky spor kombinerer keyboardisten og trekkspillvirituosen Hailu Mergia tradisjonell etiopisk musikk med elegante og moderne arrangementer og såkalt “vestlig” instrumentering. De nærmest uhyggelige orgeltonene sniker seg ut av høytalerne og gir assoisasjoner til eldgammel afrikansk folkemusikk, men i et levende musikalsk landskap med groovy trommer, blåsere og alskens jazza musikalsk snadder. Det skader heller ikke at han har med en dritkul versjon av Etiopias mest populære låt Musicawi Silt. For de som er interessert i sånt så har nederlandske The Ex en knallversjon av den samme låta sammen med den etiopiske saksofonisten Getachew Merkuria.

På starten av 70-tallet dannet Hailu Mergia bandet The Walias, sammen med musikere han hadde spilt med på Addis Ababas livescene på slutten av 60-tallet. Konsertene foregikk stort sett på hoteller rundt omkring i Addis der hotellene sjøl stod for instrumentene. Årene da musikkentusiasten Haile Selassie fortsatt var keiser spilte Mergia faktisk på det konglige palasset ved et par anledninger. Etter revolusjonen i 1974 tok det Sovjet-støttede Derg-regimet over makta i Etiopia og gjorde livet vanskelig for musikere, da de satt på bremsene for Addis Ababas natteliv ved å sette strenge restriksjoner på nattklubbene og det var nettopp konserter her utøvende musikere som Hailu Mergia hadde som sitt levebrød. Det hører også med til historien at staten sensurerte bort en låt de mente var regimekritisk fra nettopp Tche Belew.

Plata har i seinere år blitt et skikkelig samlerobjekt og går for typ $4000 og oppover på eBay. Heldigvis for oss så graver Awesome Tapes From Africa til stadighet opp gammelt musikalsk gull fra Afrika og gir det ut på nytt. Med gjenutgivelsen av platene til Mergia gir de oss sjansen til å oppleve en av pilarene i etiopisk musikkhistorie snurrende på vår egen avspillingsplattform.

Ført i pennen av Tigervenn og afrorock-entusiast, Øyvind “Dj Ørnebror” Dahl

HAILU MERGA OG ANDRE AWESOME TAPES FROM AFRICA PÅ TIGERNET

Hør Muziqawi Silt her:

Tigertips: Undergrünnen

undergrunnen
Som Tigers helt egne eksil-haugesunder faller det seg naturlig at jeg påtar meg å si noen ord om denne skiva og de lokale referansene i den.

Undergrünnen er et helt ferskt band, men består av vidgjetne musikere. I front har vi Pål Jackmann, kjent fra Wunderkammer og hamrende i ryggen hans har vi rytmeseksjonen til Low Frequency in Stereo – de samme to som også utgjør 2/3 av Nils Øklands Lumen Drones, trolig det hippeste bandet som har gitt ut et album kun på CD det siste året .

Bandet beskriver seg kort og presist som Afrobeat møter MC5 på Haugesundsk. Det ligger en rå umiddelbarhet over hele skiva som er ekstremt befriende, en spontanitet og skaperglede som stråler gjennom i paraden av godlåter som “Skjønne du ingenting”, “Blokkunge” og “Garpaskjær Zulujive”.

For ikke-haugesundere kan vi meddele at Blokkunge, altså barn som bor i blokk, er noe av det mest belastede sosiale stigmaet man kan ha i en oljerik by på vestlandet. Når bandet dedikerer en zulujive til Garpaskjær, Haugesunds hemmelige anløpskaien for knark hvor mang en lyssky “fisker” har fortapt seg i havet, skjønner man at dette er et band med sterk utferdstrang og formidlingsevne. Ei skjitbra skjiva!

Vi selger skiva som LTD og standard vinyl, CD og eksklusiv kassett!

  • UNDERGRUNNEN PÅ TIGERNET