Månedlige arkiver: januar 2015

Ukas klassiker: King Jammy – From The Roots

jammy

Det kan ikke ha vært spesielt kjipt å henge rundt Lloyd “King Jammy” James og kompisen King Tubby når de bygde sitt første sound system i Kingston i 1962. Sida har Jammy vært en av de viktigste produsentene på den vanvittig sprudlende Jamaicanske musikkscena.

Han sto ved ved spakene når deejay U-Roy sådde kimene til dancehall på 70-tallet og er opphavet til den helt definerende Sleng Teng-riddim’en, som representerte det definitive gjennombruddet for reine digitale beats i reggae-verden.

From The Roots representerer et tverrsnitt av det Jammy pusla med i en særs aktiv periode fra 1977 til 1984, med en særs anseelig rekke artister, som Black Uhuru, Half Pint, Sugar Minnot, Johnny Osbourne og sjølsagt Wayne Smith.

Vi håper jo alle at vi snarlig skal bli vitner til Babylons fall. King Jammy har sørga for et nydelig komp.

 • JAMMY PÅ TIGERNET
 • Føl deg irie med Augustus Pablo:

  Ukas album: Large Unit – Erta Ale

  large_unit

  Når ti av Norges drøyeste frijazzister (+ en svenske) samles i storband, under ledelse av tromme-satan sjøl, Paal Nilssen-Love, veit en at det ikke legges opp til daffe standarder a’la danskebåten.

  Noe av det som skaper en god impro-musiker er evnen å leke samtidig som en slipper andre musikere til i tide. Å fange en slik kombo form individualitet og samspill på plate er et kunststykke, og i så måte funker Erta Ale som kuler og krutt. Large Unit framstår som et overveldende demokratisk prosjekt, der det er staka ut en tydelig kurs, men hvor musikerne likefullt gis stort rom for å fristile.

  Large Unit representerer “full bombing” som Nilssen-Love sjøl ynder å uttrykke det, men samtidig er bandet bemerkelsesverdig groovy. Skal Tiger plukke fram en favoritt må det nok være sporet Fendika, oppkalt etter yndlingsklubben vår i Addis Abeba.

  Erta Ale har fått navnet etter Etiopias mest aktive vulkan; og denne ambisøse firedoble LP-boksen (trippel CD) er ikke mindre eksplosiv en sin afrikanske navnesøster.

 • LARGE UNIT PÅ TIGERNET
 • Hør Fendika her: