Background
Tigernet logo
Tilbake til bloggen

Unnveig Aas anbefaler 5 album av artister som har en eller flere katter

av Maria Refsland, publisert 11.11.2022, 09:00.
Unnveig Aas foto av Birte Bee Magnusson

Unnveig Aas gir med "Phases" ut sin tredje plate. En kan få litt hakeslepp av å tenke på at det var så tidlig som i 2015 vi ble introdusert til hennes debut-EP "Love EP" som sendte henne inn i varmen i de millioner hjem. Og apropos hjem, for Unnveig er det et levende vesen som er husets viktigste møbel, nemlig katt, derfor får vi fra henne her en liste over 5 album av artister som har en eller flere katter.

Da jeg starta å skrive «Phases» var vi midt i en pandemi. Og jeg som alle andre var stort sett bare hjemme. Jeg er glad for at jeg har en snill samboer som gjorde korona-tida mindre kjedelig og ensom, men kanskje enda mer glad for at jeg hadde en katt (som ikke dømmer meg når jeg vil sove middag i tre timer). Nå har jeg to til og med! Men ja. Phases er et resultat av å være sammen med katten min Lasse og lite med mennesker utenfor husstanden, og som igjen resulterte i overtenkning og filosofering om barndom, oppvekst og livet generelt. Her er en liste med fem album og artister som har betydd mye for meg når jeg har laga og skrevet egen musikk. Men det stopper ikke der: alle disse artistene er, som meg, veldig glad i katter.

Ps. Rekkefølgen er tilfeldig.

Kattene til Unnveig, Lasse og Sven1. Joni Mitchell - Hejira

Å, Joni. Hvor begynner jeg? Hun har en katt som plutselig dukket opp i hagen hennes en dag, og som hun enda har (hun la ut et bilde av han under juletreet hennes i fjor, så søøøøt). Men hun har hatt flere katter opp gjennom årene. Ok, om musikken hennes og "Hejira". "Hejira" er et av mine favoritter fra den fantastiske katalogen til Joni Mitchell. På "Hejira" er hun god, spesielt til historiefortelling. "Hejira" handler om å reise - og det man opplever på veien. De blå hotellromma, kafeer, de fulle folka, kjøpesentre, parkeringsplasser, en gutt på et gult skateboard, en kjole i et butikkvindu - som starter de fineste strømmen av tanker jeg noensinne har hørt. Dette er vel et av de første albumene til Mitchell der jazzinspirasjonen begynte å bli veldig tydelig. Og det er fint! Det er så fint.

2. Taylor Swift - Reputation

Kanskje et uventa valg av album fra en folk og country-inspirert artist. Jada, jeg liker «Folklore» også! Men jeg tenker på «Reputation» som Swifts «coming of age»-album. Der hun virkelig fant seg selv i tekstene sine. Der hun ga fingeren til alle haters, og en forklaring til alle famøse ekser. Et album som det både kan grines og danses til. Taylor Swift har tre katter som nesten er like berømte som henne! På den coole låta «Gorgeous», synger hun direkte om dem, som trekker veldig opp for å velge nettopp dette albumet til lista: «Guess I’ll just stumble on back home to my cats / Alone, unless you wanna come along»….stillhet…og så «YOU´RE SO GORGEOUS!!!!». En sang jeg stadig synger til mine egne katter.


3. Alela Diane - About Farewell


Alela Diane lager nydelig musikk og har to nydelige katter. Hun er kanskje ikke så kjent for de fleste? Men for meg er hun en viktig artist og inspirasjon. «About Farewell» (2014) var et av albumene som fikk meg til å skrive om brudd og tap - tror kanskje det er skillsmissealbumet hennes? - og nå kan jeg ikke stoppe. Jeg lover å stoppe snart. Jeg bare digger Dianes miks av folk, country og pop. Og hun er en helt fantastisk tekstforfatter. Anbefaler egentlig hele diskografien hennes, men «About Farewell» har en utrolig fin nesten lo-fi sound som jeg syns skiller seg litt ut av alle i katalogen.

4. Kate Bush - Hounds of love

Hounds? På en liste over album av artister med katter? Hun har jo forøvrig også et album som heter «Lionheart», men det er ikke så bra som 80-tallets episke «Hounds of Love» - med hitten «Running Up That Hill», som jo er djevelsk bra, men som vi som har sett Stranger Things kanskje har fått litt nok av nå. På «Hounds of Love» er det en rekke andre nydelige låter som tittellåta og «The Morning Fog». Katte (ok, det var en passende typo) KATE Bush er kjent for å være en dyreelsker. Hun har hatt både hunder og katter. Hun har også flere søte pressebilder med dyra sine. Hvilke dyr hun har akkurat nå, eller om hun har noen er jeg usikker på da. Men uansett, "Hounds Of Love" anbefales på det varmeste!

5. Lana Del Rey - Norman Fucking Rockwell

Lana Del Rey er kattedame! Hun har blant annet posert på forsida av Rolling Stone med katten sin (tror det var hennes i alle fall). Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke var så veldig stor fan av Del Rey før hun ga ut «Norman Fucking Rockwell» i 2019. Det er en helt annen nerve på dette albumet enn jeg hadde hørt fra henne før. «Fuck it I love you» gikk på repeat. Så sårt, men også tøft. Hun er god på være både sår og tøff! Og jeg har også hørt masse på albumet hennes «Blue Banisters» som kom i fjor.Foto øverst i saken: Birte Bee Magnusson