Background
Tigernet logo
Tilbake til bloggen

Ny ansatt hos Tiger!

av Kristian Kallevik, publisert 09.03.2021, 12:38.
Unnamed281029

Vi har kuppa nok et menneske til å jobbe for den store maskinen på Tiger! Si hei til Maria allesammen. Vi ble kjent med Maria gjennom booking på Femme Brutal og Fjellparkfestivalen og Føkkefjord hvor hun er vokalist. Maria skal være spin doktor og hjelpe til med å skape interesse for Fysisk Format, Rural Rebel Rock og bandene vi gjør distriubsjon for.


Hei og velkommen til oss Maria, gratulerer med ny jobb! Hva skal du gjøre på Tiger?

Hei, og takk! Veldig gøy! Jeg skal i hovedsak jobbe med formidling av nye plater som kommer framover på Fysisk Format og Rural Rebel Rock. Vi mener jo at vi gir ut enormt bra plater, så da vil vi gjerne nå ut med dem til folk og fe!

>> Les mer: Rural Rebel Rock markerer 10 utgivelser, og den 11 er på vei

Du er jo også artist på Tiger-lablen Rural Rebel Rock med Føkkefjord. Koss er det å ta skrittet fra det kreative og over i byråkratiet på Tiger?

Foreløpig synes jeg ikke det er så voldsomt byråkratisk her, men det kan hende de grå hårene kommer etterhvert! Jeg synes det er ganske mye rom for kreativitet i formidlingsarbeid, så det passer meg bra. Det er veldig spennende å lære om alt som skjer i kulissene rundt en utgivelse, og jeg er veldig politisk interessert, og i så måte er jo også en liten, idealitisk platesjappe veldig gøy å få være en del av. Nysgjerrigheten stimuleres!

Maria Refsland går fra Føkkefjord og inn i Tiger-byråkratiet

Før tenkte vi på major-lablene som giganter - Sony, Warner, Universal - men nå ser vi at det finnes ennå større giganter på musikkfeltet - Apple, Google og Spotify. Hva finnes det egentlig av rom for små musikkselskap?

Ja, det er jo ganske triste greier, men folk har jo alltid likt underdogen. Tiger er jo et godt bevis på at det funker, med en fysisk butikk midt i smørøyet i Torggata, og stadig flere jern i ilden selv om alt rundt jobber mot en. Det er imponerende, og det handler for meg om at man holder det ekte. Jeg tror vi som lever i dag tørster etter noe annet, og hvis de små musikkselskapene er inderlige og brennende i det de driver med, så tror jeg og ser jeg at det er levedyktighet å finne. Om man dog ønsker å ekspandere, bli større og til og med konkurrere med de større ser det litt vanskeligere ut. Da må man nok brenne dem til grunnen, og det er jo en litt vanskelig kamp. David mot Goliat er en for puslete metafor for forskjellen i maktforhold som vi ser idag.

>> Les mer: Føkkefjord vs Ohnesorg

Hva er den mest utbredte misforståelsen i norsk musikkliv idag?

Hm, jeg vet ikke om jeg har nok innsikt i musikklivet til å si noe om det, men jeg synes jo ofte at artister og band prøver å gjøre seg mest mulig clean og spiselig, og tror at det gjør at man skal "bli store" og nå gjennom til "folket", som om det folk vil ha er mest mulig av egentlig ingenting. Jeg tror ikke på det. Samtidig spiller jo jeg i tre band med bare noen hundre lyttere da, så jeg kan jo ikke skryte på meg at jeg har oppskrifta. Vi blir sikkert store når vi er døde og begravd da... Hehe, neida. Men vi ser jo på de som er store i Norge idag, sånne varige suksesser, som Cezinando, Karpe Diem, Tønes, Susanne Sundfør, Frida Ånnevik, de har jo masse personlighet, særpreg og mener ting. Det er jo heller ikke så veldig strigla egentlig, er jo endel litt mer sære valg som er tatt også, musikalsk og lyrisk, enn man kanskje forventer, selv om lyden er ganske krystallklar og clean. Jeg tror det er det som står seg!

Du kommer jo fra Flekkefjord, hvordan var det å vokse opp som musikkinteressert der? Hvordan ble du eksponert for musikk utenfor allfarvei?

Flekkefjord vil jeg faktisk kalle sørlandets kulturhovedstad. Vi har Norges lengstlevende rockefestival, Fjellparkfestivalen, som jeg engasjerte meg i etterhvert, og mange kulturfolk, både i bransjen og utøvere er fra Flekkefjord. Dette fant jeg dog ut ganske seint. Jeg hørte stort sett på festmusikk, store rockeband og sånn fram til jeg ble sånn 17, lasta ned fra BearShare og satt på på iPoden, så om jeg står i butikken vil jeg ikke være den som kan fortelle så mye om sånne kredband som Dinosaur Jr., Sonic Youth og hmm.. kommer ikke egentlig på noen flere, der ser du. Vi var noen som farga håret svart og hørte litt på black metal en periode også der i 7. klasse, husker ikke så mye av det, var nok mest opprør. Men jeg begynte å booke for Fjellparkfestivalen og har gjennom det etterhvert fått ganske god koll på ny musikk, spesielt norsk, og jeg har ganske god oversikt over den feministiske scenen.

>> Les mer: Skiva som endret mitt liv: Maria fra Føkkefjord

Alle snakker om Korona, men det finnes også kulturelle og mentale virus. Hvilke sliter du mest med om dagen? Finnes det noen vaksine og hvordan vil du prioritere den?

Ja det er sikkert og visst...! Sliter nok en del med nyliberal psyke, hvor man vender seg innover i seg selv og leter etter svar der, i stedet for i samfunnet og i andre. Dette er spesielt vanskelig med sosial nedstenging. Vet ikke helt hva vaksinen er. Det pleier å være bra med konserter og andre kulturelle opplevelser, for å bli rykka litt ut av seg selv, men det får vi ikke nå. Jeg håper de åpner snart. Mitt kulturelle virus er kanskje at jeg begynner å nærme meg 27, og det er vel den alderen man sier at man blir litt "satt" på hva man liker, så jeg prøver å tenke at vaksinen her er å sjekke ut mest mulig variert musikk frem til bursdagen min.

Hvis du var kulturminister for en dag, hvilke grep ville du tatt?

Huff, blir sliten bare av tanken på hvor mye jobb jeg måtte gjort den dagen. Kunne kanskje prøvd å snudd alt opp ned, også ville det vært bedre! Mer penger og tiltak for de minste, de store kan (og klarer allerede) seg selv.


Marias fem beste platekjøp:

1. Hjelle - Fan ta NPM
2. Building Instrument - Kem Som Kan å Leve
3. Matriarkatet - Matriarkatet
4. Jenny Hval - The Practice of Love
5. The Men - Tomorrows Hits

Ikke nødvendigvis favorittplater i verden, men de jeg nyter mest på spillern!

Føkkefjord på Mono - lanseringsfest for Rural Rebel Rock
Føkkefjord på Mono - lanseringsfest for Rural Rebel Rock