Background
Tigernet logo
Tilbake til bloggen

Lyd som inspirerte Anal Babes i årene 1988 – 1998

av Maria Refsland, publisert 02.12.2022, 13:00.
Anal Babes bandbilde

Scumpunkerne Anal Babes var et banebrytende band i undergrunnsrockescenen i Oslo på 1990-tallet, der de fremstod som de snørrete og horete stesøsknene til de mer berømte men mindre beryktede Turbonegro. I forbindelse med at bokssettet People Are Garbage gis ut måtte vi høre litt med bandet om hva det gikk i på deres spiller. Så her gir David Gurrik fra bandet oss en innføring i lyd som inspirerte Anal Babes i årene 1988 – 1998!

Må vel legge meg paddeflat og innrømme at den store influensen, spesielt ide tidlige årene, kom fra Killed By Death-serien.

Det var (er?) en samle-LP serie som sist jeg sjekka var oppe i volume nr 22!

Jeg ramla av rundt nr 10...

Den første kom i 1988 og ga oss en helt ny opplevelse av hva punk hadde vært ti år tidligere.
Det er laaaangt fra Ramones (no offense) til mye av galskapen som er på KBD samlerne.

Band som Child Molesters, Tampax, Freestone, Mad Virgins, Black Easter, Shitdogs osv ga for oss en helt ny dimensjon til Punk Rock. Det var denne attituden AB så etter. Og bøffa!
Vi tok helt av og kjøpte de neste fem, seks utgivelsene fortløpende og fant låter å covre og noen havna på våre egne utgivelser (let de som gidder!).
Vi ramla også over tyske Big Balls & The Great White Idiot (som såvidt jeg vet aldri var på KBD-serien). Første LP-en deres fra 1977 er et mesterverk!
Hubble Bubble fra Belgia sin første LP fra 1978 må også nevnes.
Begge disse skivene hadde en tydelig «estetisk» influens på AB...

Vel. Nok om punk. Nei, ikke helt enda.
Må ramse opp noen flere band: Red Cross (tidlig), Black Flag, Crass (!), Crime, Vox Pop (7'', ikke 12''.)

Like greit å understreke en gang for alle, uten å nevne NOEN band, at Svensk Pønk er det største som har skjedd menneskeheten.

Ramser opp andre band og skiver som var relevante: Motörhead, Slayer (Reign in blood og South of heaven), N.W.A (Straight outta Compton), Public Enemy (vokalist Turd Babe var stor fan og han likte å rive Mercedes Benz merker av bilpansere. Planen var vel å ha det rundt halsen hip-hop style), Chrome (Alien soundtracks og Half machine lip moves), The Fugs (New York galskap. De sang KUN om sex, dop og.., politikk), Ween (The Pod), Butthole Surfers, Drunks With Guns, Sonic Youth (nesten hele bandet så dem på Roskilde i 1987 og det var rimelig mind-blowing. Vi så Iggy også. Han så ut som en dverg på så lang avstand).

Sjangeren Acid Punk fra seinere 60-tall, som var en syra versjon av garasje rock, var noe vi hørte enormt mye på. Den ble spilt av kids som i stor grad kom fra garasjerock men kom over LSD, sopp osv med den konsekvensen at de lagde psykedelisk garasje rock. Noe av det er så ute (sjekk ut The Calico Wall med 7'' I'm a living sickness/Flight reaction) at det er vanskelig å fatte.

Denne influensen for AB sin del ble tydeligere lydmessig på de to 10'' vi ga ut i 1997/1998. Med mer bruk av ekko/phaser/vibrato (ikke så jævlig mye, og det ble heller ikke spesielt likt som Acid Punk, men verdt å nevne). På den ene spiller vi en cover av Monks fra deres første LP som kom ut i 1966.
No Wave fra New York 1978-1980 var klart også en greie.

Verdens beste låt er Be Forwarned av Macabre.

Jeez, det rekker nu va?

Sjekk ut et utvalg av låtene på spillelista bandet har satt sammen:... og her: essensielle ting som ikke var på Spotify