Background
Tigernet logo
Tilbake til bloggen

5 skiver som har inspirert Takomahas debutplate

av Maria Refsland, publisert 07.10.2022, 09:51.
Takomaha utenfor Tiger

Oslo-baserte Takomaha maler en bred pensel og holder ikke tilbake på den oljete svartmalingen når de kverner ut hva som kun kan omtales som Nordisk Noir. 30. september ga de ut debutskiva si, og her kommer 5 skiver som har inspirert dem i arbeidet med den!

Ingen kan beskylde oss for å hatt det travelt med denne skiva. Om vi ikke husker helt feil så begynte vi å skrive materiale allerede i slutten av 2016. Første del av skiva ble spilt inn sommeren 2018 og siste touch ble utført i slutten av 2020. Så man kan jo fint si at det er noe tåkete når man prøver å huske tilbake til hva man holdt på med for seks år siden. Men fritt fra en relativt fungerende hukommelse vil vi trekke frem følgende fem skiver som det er fare for at har inspirert oss på veien.

1. SPR - Mental Health

Velger å trekke frem første låta “Cha Cha Cha” som er en veldig sound- og feelbeskrivende låt for hele Mental Health-skiva. Hvordan føles det å bli skutt ut i det store intet i en megarakett, hvor man bruker hver eneste planet på veien som gravity assist for å reise fortere og fortere, mens man turer på fremtidskokain og måneknips kun for å ende sine dager med å villig kræsje i sola? Noe sånn som dette, mest sannsynlig.

2. A Place To Bury Strangers - Exploding Head

Et sted mellom det å kunne tørre å stole på valgene man gjør, lydbildet man forplikter seg til, og tro på låtene man lager kan det dukke opp helt sinnsyk fin kunst. Denne skiva beviser vel akkurat det. I sin tøffe, repetitive påståelighet sparker den ned de fleste dører og viser hvor mye man kan gjøre med veldig lite. Er ikke til å stikke under en stol at vi har lånt noe attitude fra denne.3. At The Drive-In - Relationship Of Command

Vokalmessig har alltid Cedric Bixler vært en stor inspirasjon. Spesiellt fra Relationship of command skiva, hvor han etter min mening er best på vokal. Akkurat i overgangen mellom full on skrike-hardcore og teknisk prog-synging, så lager han vokal med akkurat passe mengder fra begge verdener. Det hjelper også på hvordan resten av bandet har perfeksjonert en slags “two wrongs make a right” filosofi, hvor de magisk klarer å finne rene toner basert på flere sure. LÅT: Invalid Litter Dept.


4. …And You Will Know us by the Trail of Dead - Source tags and Codes

Et band som virkelig fungerer som en organisme når de lager musikk. Her er det ikke lead vokal med komp, men heller flere krefter som samles til en neve som smeller avgårde. Inspirerende å høre hvordan hele bandet jobber mot ett mål, og møter det med en kompromissløs blanding av det vakre og det brutale. LÅT: It was there that i saw you5. DARKSIDE - Psychic

Som med mange andre ting i livet var jeg også litt “too late to the party” med denne skiva, hvis jeg aldri fikk helt grep på, Men på et tidspunkt var det vel Joakim Hovde Fossum (gitar, kasett, synth & samples), som minnet meg på den igjen via låta “The Only Shrine I’ve Ever Seen”. Å si at vi har stjelt noe helt spesifikt fra denne er å ta litt hardt i, men den var hvertfall en inspirasjon til å kunne ta tørre å ta en kikk innover i eget følelsesspekter.