Månedlige arkiver: november 2015

UKAS ALBUM: Killing Joke – Pylon

killpylon

Med ujevne mellomrom gjennom mer enn tre tiår har det blitt uhellig høytidsstemning når Killing Joke annonserer at et nytt album er i emning. De som svermer for gammel-egyptisk ritus som seg hør og bør, vil vite at Pylon er inngangspartiet på et tempel og denne plata fortsetter i det ditto sakrale industrielle metal-sporet de har fulgt på sine siste utgivelser. Skiva toppa sågar listene i Storbritania en stakket stund, noe få – og aller minst bandet sjøl – så for seg skulle skje, etter de en gang for alle droppa det poppa soundet de la seg til mot slutten av 80-tallet.

Listeplassering eller ei, Killing Joke polerer ikke musikken for å appellere til almuen. Pylon er en massiv affære som dundrer i vei fra første til siste spor. Dete er knallhardt, mekanistisk, men groovy og med en frynsete og utsidig nerve og touch av noia, som gjør at Killing Joke er av de høyest avholdte på Tiger.

Og sjølsagt kan vi ikke la være å anmode dagens ungdom til å sjekke ut de gamle greiene deres også, om ikke en nødvendigvis trenger å ta til seg Jaz Colemans okkultistiske tilnærming til permakultur osv. som god fisk.

KILLING JOKE PÅ TIGERNET

Hør Euphoria fra Pylon her:

UKAS KLASSIKER: Barn Av Regnbuen – Folk Uten Framtid

barnavregnbuen

Punkrocken ressonerte ikke bare i drabant- og storbyene, men fant via et snirklete nettverk av mistilpassa ungdom veien inn i de mest bortgjømte fjordarmene i nord. Deriblant Kongsvik utafor Harstad, der to brødre og en tredje kamerat satt og forbanna staten og kapitalen og regjæringa sørpå over engelske singleplater. Storebror dro til USA og blei eksponert for det raskere og kanskje vel så relevante hardcore-soundet, og når han var vel hjemme igjen blei Barn Av Regnbuen født.

Seinere skulle brødrene Tom og Roger Andreassen traktere bass og gitar i et av de mest sjangerdefinerende punkbanda i Norgeshistorien, Life, But How To Live It?. Men det slutta ikke der. Ettersom åra har gått har stadig nye generasjoner bøllefrø kunnet poge i stykker frisyrene sine til brødrene Andreassens band, som Captain Nor Responsible, Drunk og i skrivende stund Danger!Man. Trommis Ulf har på sin side har spilt med kjenninger som Punchdrunk og Yum Yums.

Gjennom et pent stykke arkeologisk arbeid er den lite spede starten samla på ett stykke vinyl i Folk Uten Framtid. Her finnes det meste av det som blei spilt inn, fra lugubre kasetter, via forlengst utgåtte tyske flexier, til sjuern på legendariske X-Port plater. Og det går faenmeg unna her, i en slags kronologi, som starter med noen ikke akkurat overproduserte demoopptak, via svært friske tolkninger av gubberock-klassikere som Elanor Rigby og Jumping Jack Flash, til hissig hardcorepunk med utvetydig og betimelig budskap, som Botha, Dra Til Hælvete.

Lørdag 5. desember spiller Barn Av Regnbuen konsert på Blitz. Med dette markeres at det er 30 (!) år sida bandet sto der for første gang, med den første av det som antakelig må være et tresifra antall opptredener på ei scene bandmedlemmene, i ulike konstellasjoner, har bidratt til å gjøre til en av landets beste. Vi på Tiger ser fram til å avslutte julebordet vårt i moshpiten der og forventer å se mange av dere.

BARN AV REGNBUEN PÅ TIGERNET

Sjekk ut Det e´kje nåkka artig lenger under:

TIGERTIPS: Kristoffer Alberts & Lasse Marhaug – Organistskolen

organistskolen

Folk som har fulgt litt med på den friskt pulserende norske frijazzscena vil ha bitt seg fast i navnet Kristoffer Alberts. Saksofonisten har utmerka seg gjennom band som SAKA og Cortex, og nå fronter glunten jaggu sitt eget plateselskap au. På katalognummeret KBA001LP stiller Alberts sjøl i samspill med Noregs ukrona bråkekonge, Lasse Marhaug – og sammen opererer de prosjektet med det noe kryptiske navnet “Organistskolen”.

Marhaug stiller i kjent stil med elektroniske duppeditter modifisert til små helvetesmaskiner som legger delikate lag med støy, knitter og hvin under og over Alberts’ særs frilynte sax-spill. Resultatet er en gjennomført skive, som klarer å fange både improviserte, og også mer kalkulerte partier, i en saliggjørende kompott, der produksjonen ikke skjemmer live-følelsen og spontaniteten vi digger når vi hører real pling-plong her til gards. Til overmål kommer plata med et smakfullt silketrykka cover, mekka av Marhaugen sjøl i egen person. Tiger håper på ytterligere påtrykk fra denne kanten i nær framtid!

ORGANISTSKOLEN PÅ TIGERNET

UKAS KLASSIKER: Today Is The Day – Willpower

Today_Is_the_Day_Willpower

Today Is The Day så sin første grålysning i Nashville på starten av nittitallet, men låter som det country & western IKKE er. De blei raskt lagt merke til av ingen ringere enn cred- og kvalitetsselskapet Amphetamine Reptile – som på den tida hadde størrelser som Melvins, Helmet og Killdozer i stutteriet sitt. Siden har gruppa mørbanka verden med et desperat, sint og krast politisk budskap servert med generøse mål mathrock, screamo, klassisk hc og grindcore pluss skrape knivsodder av alt mulig annet.

Skive nummer to, Willpower fra 1994, har litt flere pustepauser enn den crazy debuten – og det er naudsynt når en lytter til dette bandet. Tenk en vill gatekamp mot stat & kapital med King Crimson på bånn guffe – vel og bra det – men innimellom må en trekke inn i smuga for en femminutter og en sigg (jvf. Simple Touch) før det bærer ut i ildstormen igjen (Promised Land).

Å skulle utpeke én plate av Today Is The Day til klassiker føles noe urettferdig mot opptil flere av de andre utgivelsene deres. Med vokalist / gitarist Steve Austin i spissen har bandet spilt inn banebrytende musikk, like fram til denne velsignede dag, og alltid med begge de utrangerte militærstøvlene planta i streng DIY-etikk. Tirsdag 24. november står de på scena på Blitz, så folk med tilhold i det sentrale østlandsområdet bør vite hvor de skal innfinne seg.

TODAY IS THE DAY PÅ TIGERNET

Hør tittelsporet på Willpower under, og les et fett invervju Austin gjorde med CvltNation i sommer HER

TIGERTIPS: Kampfar – Profan

Kampfar-Profan

Fuzzgitarer, tremolo-picking og djevelens intervall – check!
Doble basstrommer – check!
Snerrete vokal med referanser til et førkristne krigersamfunn og elendighet generelt- check!
Ubeskjeden, men presis bruk av Bathory-aktig synth – check!

Jepp, alt er på plass når Kampfar slipper oppfølgeren til den bejubla “Djevelmakt” fra 2014. Bandet har holdt det gående siden tida den bøllete kusina kjøpte platene dine i Helvete i Schweigaardsgate. Sjøl over to tiår seinere evner det å formidle genuit sinne og ungdommelig blodtørst, samtidig som røttene er trygt planta i den gamle skolen. Hail!

KAMPFAR PÅ TIGERNET

Smak på denne:

UKAS ALBUM: Protomartyr – The Agent Intellect

12219484_1035908149764786_7038909502862165692_n (1)

Ok, så hadde vi et artig kvart århundre der, folkens, med uforpliktende nihilisme, ironi, Lille Lørdag og Siccor Sisters. Nå er det slutt. Russerne er skumle igjen, miljøbomba tikker, høyrekrefter på frammarsj, økonomisk krisetid.. I det minste kan vi glede oss over at post-punken ressonerer heftig på ny.

The Agent Intellect starter i nærheten et slags indie-landskap før den forstsetter ut i en mollstemt og punka misére som låter både aktuell og fantastisk bra. Protomartyr har vært på heavy rotasjon på Tiger i en årrekke. Etter å ha rynka litt mer enn vanlig på nesa over forrige skiva fra Detroit-kvartetten, er vi med denne utgivelsen atter overbevist.

PROTOMARTYR PÅ TIGERNET

Sjekk ut første singelen fra skiva her: