Nettbutikken

Første episode av Fysisk Format-kulturmelding!

Skrevet 30. november, 2018 av

Husplateselskapet Fysisk Format feirer 10 år i 2018 og har gjennom året feira med brask og bram. Framover skal labelet legge krona på verket gjennom sin egen kulturmelding: «Why Music Matters». Se første episode under her, med intervjuer av folk som har vært i og rundt Fysisk Format gjennom årenes løp.

Stikkord: , , ,


Ukas Klassiker: Emperor – Anthems to the Welkin at Dusk

Skrevet 29. november, 2018 av

Etter tre stille år var «Anthems to the Welkin at Dust» et aldri så lite comeback for Emperor, skrevet nærmest ene og alene av vokalist og gitarist Ihsahn mens han var det eneste bandmedlemmet som var igjen og fortsatt pustet fri luft på Notodden. Det er godt å ha denne telemarkske djevelskapen tilbake på vinyl!

Du kan si at det var litt av et monster som våknet fra dvalen. Det rasende, fossende og i all hovedsak gitardominerte lydbildet på «Anthems» kontrasterer på mange måter med det Emperor som var. Mer riff, dypere vokal, mer kosmiske dypdykk i tekstene. Derfor peker platapå mange måter fram mot veiene 2000-tallets black metal skulle ta få år etter: den pompøse og pop-leflende stadion-svartmetallen, så vel som den rettroende, men ofte vel så proffe retningen som av mange kalles «orthodox black metal».

Bør eies på vinyl, og bør blæstes høyt!

EMPEROR PÅ TIGERNET

FÅ TIGERTIPS PÅ MAIL!


Stikkord: , , ,


Ukas klassiker: Unwound – Leaves Turn Inside You

Skrevet 23. november, 2018 av

Som platepusher på Tiger er det selvfølgelig mye musikk man mener er fryktelig underkommunisert. Dritbra skiver faller i fanget ditt rett som det er og blåser deg av banen, mens du samtidig river deg i håret og akker deg over hvorfor ikke hele befolkningen bare kan fatte greia.

Unwound er – dessverre – blant de absolutte kongene av denne kategorien. Fra oppstarten som et bra, men noe anonymt band i Olympias alternative musikkmiljø vokste dette bandet seg sakte men sikkert til noe stort utover tiåret. Vel å merke «stort» i musikalsk forstand.

Det er vanskelig å forklare hvordan dette låter uten å bli helt koko, men deres desidert beste plate heter «Leaves Turn Inside You» fra 2001, dessverre også deres siste. Her fôrer de lytteren en slags proto-postrock preget av deres spede begynnelser som et støyende post-hardcore-band. Bandet holder forsiktig tilbake på de i utgangspunktet mektige riffene og melodiene – litt som å se en storm rase fra vinduet i stua.

Vi setter punktum nå før denne teksten går over stokk og stein i panegyrisk hyllest til dette mesterverket, så vi beordrer leseren til å sette seg i vinduskarmen og selv bivåne genialiteten til «Leaves Turn Inside You».

UNWOUND PÅ TIGERNET

Stikkord: , , ,


Tigertips: Obliteration – Cenotaph Obscure

Skrevet 23. november, 2018 av

Det går noen år mellom hver gang Obliteration slipper skive. De bruker god tid, slik deres sirupsseige death metal også gjør. Men hver gang budskapet når oss om at ny musikk er på vei, rydder vi tid i kalenderen på slippdagen og de kommende ukene, for da vet man at det er forbanna bra metal i vente.

De plasserte seg i toppsjiktet allerede fra den Fysisk Format-utgitte «Nekropsalms» i 2009. På dagen ni år senere kommer «Cenotaph Obscure» og breier ut lydbildet litt – det låter litt mindre grovkornet og mer episk enn før, så klart uten at det særegne Obliteration-soundet forringes. Akkurat slik vi vil ha det!

OBLITERATION PÅ TIGERNET

Stikkord: , , , ,


Tigertips: Drittmaskin – Sosial Prolaps

Skrevet 22. november, 2018 av

Denne thrasha punkskiva har vært i gryta i nesten fem år, men er nå endelig serveringsklar! Og FOR en pakke!

Vi snakker om ei visuell stinkbombe her, med en splætter-vinyl som vanærer alle tidligere varianter. For ikke å snakke om coveret, i sin detaljrike prakt, spekket full som en plasthval av alt fra lovbøker til fortapte jordkloder og ymse svin.

Som en vaskeekte drittmaskin har de spydd ut et veldig spesifikt stykke edder og galle som har fått politikere og hvermannsen til å fly i flint.

Puh, det er mye å meske seg med her, og da har vi ikke kommet til musikken en gang. Old school-thrashriff møter punk møter norskspråklig, attpåtil nordfjordsk, harme. Ikke at du hører så mye av teksta, men når vokalist Grindadrap slayer så heftig som her, skjønner du likevel ganske mye av hva det går i.

DRITTMASKIN PÅ TIGERNET

Making of-dokumentar har de også:

Stikkord: , ,


Tigertips: Dammit I’m Mad

Skrevet 9. november, 2018 av


Dammit I’m mads infantile jazzrock har blitt til gjennom sakte modning som sideprosjekt og lekegrind i 10 år mens bandets to medlemmer syslet med band som Cult of Luna, Next Life, Invader Ace og Totalt Jävla Mörker. Debutskiva deres er en fokusert, frisk og groovy miks av pop, punk, noise, avant garde og elektronisk.

Anbefales for fans av Deerhoof, Battles, Torg og Pom Poko.

Dammit I’m Mad på Tigernet

FÅ TIGERTIPS PÅ MAIL!


Stikkord:


Tigertips: André Borgen – Hands and Feet

Skrevet 9. november, 2018 av


Hver dag det faste Tiger-inventaret André Borgen slipper plate, går det et stille gledesstønn gjennom sjappas vegger. Helt siden singelen «Not A Revelation After All» ble sluppet i oktober, har vi sett spent fram mot denne datoen. André er kanskje ypperstepresten av knirkete hyttegulv-lofi her til lands, og plata holder ikke tilbake for den pirrende singelen i sin halvmuntre melankoli.

Apostrofen over e-en er tilbake denne gangen, og André gjør så godt som alt av instrumentering selv på plata.

Plata gis ut på Sheep Chase Records, som har kommet med en solid gullrekke innenfor den mørkere delen av norsk undergrunn det siste halve året: Dark Times, Mokri og Outer Limit Lotus. André gjestet faktisk ei låt på skiva til sistnevnte, perla «Vinter», som for øvrig anbefales varmt i samme slengen som «Hands and Feet».

André Borgen – Hands And Feet på Tigernet

FÅ TIGERTIPS PÅ MAIL!


Stikkord: , , ,


Torjus fra Hjerteslag: Topp fem norskspråklige punkplater

Skrevet 8. november, 2018 av

Hjerteslag har vekselvis kalt seg punkere som spiller pop og poppere som spiller punk. Siden det forhåpentligvis finnes andre blogger som tar seg av poppere, fokuserer vi på punkere. Så vi hukket opp med Torjus Raknes, gitarist i albumaktuelle Hjerteslag og tidvis DIY-konsertarrangør, for å rangere de beste norskspråklige punkskivene:

KAFKA PROSESS – Ingen Fattige Ingen Rike

Fra (verdens første?) vikingmetalriff i ʼTro Håp & Kjærlighetʼ til hytte med neven og grine av ‘Ingen Fattige Ingen Rikeʼ. Perfekt musikk.

LIVSTID – Livstid

For meg har alltid det viktigste med punk vært at man skal kjenne på en slags inderlighet og desperasjon både i musikken og i tekstene. Den inderligheten er det veldig få band som innehar så gjennomtrengende som Livstid. Hør på ‘Dei du ikkje serʼ, og kjenn på den.

BLA GJENNOM PUNK/HARDCORE-UTVALGET PÅ TIGERNET

FINANSKRISEN – Alt går til grunne

«Ingen grandios finale

Ingen storslått dommedag

Ingen pretensiøs finale

Kun hverdagens nederlag»

DYKK NED I NORSK UNDERGRUNN PÅ TIGERNET

VILDE TUV – Dʼ Meg

Ikke punkmusikk, men allikevel mer punk enn de fleste kan drømme om å bli.

DI KJIPE – Kor e du no?

En moderne klassiker som passer like godt til kjedelige hverdager som en gøyal fest på puben.

HJERTESLAG PÅ TIGERNET

FÅ TIGERTIPS PÅ MAIL!


Stikkord: , , ,


Tigertips: Outer Limit Lotus – Lotus Eaters

Skrevet 26. oktober, 2018 av

Dette er et debutalbum vi har ventet lenge på! Mini-LPen «Cruising the Old World» har bokstavelig talt cruiset Tiger-platespilleren jamt og trutt siden den kom, med sin messende, klangforkalkede dauding-rock.

Trioen utgjøres av Tiger-kjenninger med røtter i Haust, Okkultokrati og Urbanoia, så kvalitetssjekken er bombesikker.

OUTER LIMIT LOTUS PÅ TIGERNET

Stikkord: , , , , ,


Ukas Klassiker: The Team Spirit – S/T

Skrevet 26. oktober, 2018 av

Godt kamuflert blant brungrå pappesker fant vi en herja perle fra tidlig totusentall: Team Spirit-skiva. Dette en-gang-så-hypede bandet låter fortsatt bunnsolid og vitalt som noen. For en power disse tolv låtene har!

Utemmet, freidig hardcore med beina spredt bredt: temmelig frekke solopartier vitner om stadionambisjoner. En sans for det vakre og storslagne midt oppi det forfriskende øs-pøs-kjøret.

Litt småslitt på yttercoveret, men platene spiller helt fint – tenk G+. Og tenk fort – dette er nok de aller siste eksemplarene som er å oppdrive av denne definitive hardcore-klassikeren.

THE TEAM SPIRIT PÅ TIGERNET

FÅ TIGERTIPS PÅ MAIL!


Stikkord: , , ,