Background
Tigernet logo
Tilbake til bloggen

5 skiver som har inspirert Labels nye skive Midnight Sunburst

av Kristian Kallevik, publisert 17.03.2023, 11:57.
Dette handler om Skiver som har inspirert.
Label photo by Nils Fredrik Wisløff Høgestøl

Så kult å få lov til å drodle rundt favorittskiver med en av våre absolutte favorittsjapper gjennom flere tiår! Et forhold som får vår del startet da vi sto og frøs vans-ene av oss i vinterkulda på Ammerud, og ventet på å slippe inn til Tor André for å få kloa i Chain of Strength 7”, og tyne hverandre for å vurdere We Bite- og Revelationutgaven av Start today opp mot hverandre❤️

Vårt tredje album Midnight Sunburst drar på inspirasjon fra mange og ganske sprikende kilder opp gjennom musikkhistorien. Det har drypp av konkrete, og planlagte referanser, men er vel så mye påvirket av gamle favoritter og låter som mer tilfeldig ble dratt frem i lyset under arbeidene i studio.

Da vi skulle samle låtene som tilsutt fikk plass på skiva, var det imidlertid kun ett kriterium vi benyttet: alle låtene måtte funke på T-banen. Så vi trålte byen sporlangs med råmikser på ørene, mens t-banevinduene viste drabantby eller tunneller forsvinne. Anyway :) Her er 5 favoritter fra mekkingen av Midnight Sunburst:


Urge overkill - Exit the dragon

FUZZ!

På en håndfull av låtene på Midnight Sunburst brukte vi forholdsmessig mye studiotid på å tråle både egne og andres pedalbrett etter den perfekte fuzzlyden.

En av de viktigste referansene til nydelig fuzz, og en av platene vi flere ganger spilte opp i Studioet til Anders Møller for å sammenligne, er Urge Overkills Exit the Dragon.

I tillegg til å være go-to-skive for vreng er dette også et av de absolutt beste rockealbumene som er gitt ut. UOs sprang til major label Geffen og et mer pop-orientert, og tidvis polert sound, er i våre ører en innertier. Ikke minst hvordan de har valgt å la skive fullstappet med hits starte med den minst tilgjengelig låta som åpningsspor. Blir ikke bedre enn det.

Quicksand - Slip

Gimme.. Shelter!

Mens verden lot seg fascinere av Turnstile, satt vi i studio og la mer merke til at gamle helter i Youth of Today dukket opp på plakaten til de samme amerikanske festivalene som dette nye punk/funk-bandet. Det ble derfor vind i de gamle HC-seilene, og i pausene passet vi på å la ørene få hvile fra soft rocken og blæsta mye både YoT, Gorilla Biscuits, Shelter og CIV.

Når man skal vurdere låtskrivende gitarister er det, uansett sjanger, vanskelig å komme unna geniet Walter Schreifels. Og en av de aller sterkeste merittene hans er etter vår mening debutalbumet til Quicksand. 30 år(!!) etter utgivelsen er åpningssporet Fazer like mindblowing som da man hørte den for første gang som 13 åring på snowboardfilm på VHS.

Trommebrekket i introen alene er nok til å bringe frem gåsehud.

Texas Is the Reason – Do You Know Who You Are? (1996)

Gimme.. Shelter #2!

Kortlivet, men fantastisk indieband fra USA. Dette også sammensatt av tidligere hardcore musikere; fra Shelter og 108.

De rakk kun å gi ut én singel, splits og en fullengder før kjemien sa stopp.

Reunionkonsertene holdt i ettertid har vist at de har både følelsene og riffene i behold, og det er virkelig synd at TitR ikke ga oss flere utgivelser.

Lukk øynene og nyt en dose herlig 90’talls indie!

Låteksempler:

Back And To The Left

Something To Forget

Johnny On The Spot

If It’s Here When We Get Back It’s Ours

Steely Dan - Can't Buy A Thrill

ALBUM!

Låtene, lydbildet, enkeltprestasjonene og bare åpningssoloen til Elliott Randall og gitaren til Jeff Baxter på Reeling in The Years er til å bli glad av. Veldig glad!

Internt i Label er vi litt uenige om flere av albumene til flinkisene i Steely Dan, men dette albumet er vi alle sjukt glad i. Her har vi både stjælt bevisst og ubevisst mange ganger. Noe av det vi elsker på dette albumet er at det fortsatt er litt rock og Thin Lizzy-vibe. Perket på Do It Again, harmoniene på refrenget på Dirty Work, den bittersøte teksten på Midnite Cruiser, den tørre lyden på twin-gitarene. Et fantastisk debutalbum og starten på en karriere som renner over av gull og glitter.

Daniel fikk denne skiva i gave på CD av Trond Mjøen (Haraball, Euroboys) for ca 137 år siden. Siden den gang har den vært utgangspunkt for 60% av trommefigurene i Label. (Resterende 40% består av tanken "Hm..hva ville Anders Møller gjort her?")

CSN&Y - Déjà Vu

Hørt´n før!

CSNY’s fantastiske andre album hvor Neilern’ setter prikken over i’en, putter rosinen i pølsa osv.

Å nekte for at vibbene fra dette albumet for alltid vil inspirere Label er fullstendig feil, og det er helt i orden.

Trengs det noen videre introduksjon av denne gjengen?