Background
Tigernet logo
Tilbake til bloggen

Rural Rebel Rock markerer 10 utgivelser, og den 11 er på vei

av Kristian Kallevik, publisert 26.02.2021, 11:48.
Rural hønemann

Tigerbloggen kobler på med Fysisk Formats søsterlabel Rural Rebel Rock!

Av: Maria Refsland (Føkkefjord/Tiger/Rural Rebel Rock)

Rural Rebel Rocks facebookside (som i vår til vel regnes som stiftelsesdato) ble oppretta 19. desember 2017, og begynte sitt virke med en digital split med de fire første signa bandene; Kosmik Boogie Tribe, Biru Baby, Frynsete på nervene og Føkkefjord den 22. januar.

Siden opprettelsen har det blitt gitt ut 10 plater på Rural Rebel Rock, i kronologisk rekkefølge:

23. februar 2018 - Føkkefjord - Føkkefjord
16. mars 2018 - Biru Baby - Ancient call
23. mars 2018 - Frynsete på nervene - Frynsete på nervene
30. mars 2018 - Kosmik Boogie Tribe - We're not here to fuck spiders
7. desember 2018 - Happy Dagger - Bittarheden
4. oktober 2019 - The Secret Sound of Dreamwalkers - Whirlwind
11. oktober 2019 - General Forsamling - Frykten for å leva
13. mars 2020 - Lady Hardanger - Some drama
23. oktober 2020 - Nye Vekkelsen - Nye Vekkelsen
15. januar 2021 - Føkkefjord - Småbyen lokke

Vi tar en prat med Rural-sjefen Kristian for å oppsummere litt og høre hvor veien går videre for plateselskapet som ønsker å ta hele landet i bruk.

Først: gratulerer med 10 utgivelser! Så: Fortell litt om hvorfor du starta Rural Rebel Rock!

Rural Rebel Rock starta med at jeg fikk denne mailen fra Erik Egenes som var klar med skiver fra to band, Mondo Trasho og Føkkefjord


Vi fikk også demoer fra Frynsete på Nervene og Kosmik Boogie Tribe noenlunde samtidig og hadde litt dialog gående med Biru Baby. Plutselig så vi at disse bandene utgjorde en kul helhet og planene for en ny label slo rot. Personlig har det også hatt mye å si at jeg flytta til Siggerud i 2009.  Det tok lang tid, men nå har jeg funnet en rural identitet her i skogsglenna, med urbane Oslo innen hørevidde.

Føkkefjord får altså æren av å være labelets første og tiende utgivelse. Er dette god planlegging eller tilfeldig? Hva er Føkkefjords forhold til Rural Rebel Rock?

Føkkefjord er med-grunnleggere i lablen og med og velger ut hvilke band vi jobber med, så jeg vil si at uten Føkkefjord, ingen Rural Rebel Rock. Så derfor er det naturlig at Føkkefjord er både første og tiende utgivelse. Litt numerologi er essensielt når man skal drive label.

Har du oversikt over den geografiske spredningen? Er hele landet tatt i bruk?


Vi har langt igjen før hele landet er tatt i bruk, men det er det vi sikter mot. Den geografiske spredningen følger omtrent Matilsynets kartlegging av Fugleinfluensa akkurat nå. Vi er sterkest fotfeste på Sør-vestlandet, Ryfylke og oppover til Haugesundstraktene.

Dere sier også at dere er “Bygde-Norges trojanske hest i Oslo, rullet helt inn til maktens korridorer på Youngstorget.” Hvordan har dette fungert?

Det har så langt fungert elendig. Vi har til og med en artist som hadde som kontraktskrav at den linja skulle slettes. Men vi står fast ved det. Tiger deler jo bokstavelig talt korridorer med LO og fagbevegelsen i Norge og har både kulturdepartement og partikontor som naboer. Så gjenstår det jo å se om Bygde-Norge ser noen verdi i denne trojanske hesten da.

Hvordan vil du oppsummere de 10 første utgivelsene, og de tre første årene til plateselskapet?

Fomlete, vinglete og uklart! Men slik tror jeg mange spede bevegelser ser ut fra innsiden. Når vi har runde 50 utgivelser regner jeg med at vi ser mønster vi ikke ser i dag og at de 10 første utgivelsene vil være skivene som satte standarden for det som kom etter. Avhengig av om journalistene og historikerne gjør jobben sin selvsagt.

Hva legger dere i at noe er “ruralt”? Hvordan gjenspeiler dette seg i de platene dere har gitt ut?

Ruralt funker som en motsetning til det urbane. Også rent fonetisk: Man må ha skarre-R for å si det. Funker ikke på imperiale embedsmannspråk, det være seg norsk bokmål eller engelsk. Jeg er opptatt av å representere det rurale og blåse gode verdier inn i det begrepet. Det vi ser i dag av den gamle konflikten mellom bygd og by er bare småtterier mot det som vil kommer av strid mellom det urbane og det rurale i tiden foran oss. En god rural kultur er da helt avgjørende som bolverk. Og som kjent: Alle de store kampene skjer først i musikken, så i kommentarfeltene og til sist som væpna strid.

De siste årene har det kun vært 2 utgivelser i året. Kan vi forvente oss flere i år?


Nei, vi føler et sterkt ansvar for å ikke ese for fort. Vi gir ikke ut mer enn det vi kan stille oss 100% bak. Men vi håper det kommer seilende flere fine skiver vår vei.

General Forsamling får æren av å være utgivelse nr. 11 med sitt mini-album “Steidn”. Dette blir hans andre album på RRR. Fortell litt om denne utgivelsen!

Det å være rural betyr å stå litt utenfor tingenes sentrum, å ha et alternativt perspektiv. "Steidn" handler om uvante perspektiver på Påskeevangeliet, fra Barabbas, en leiesoldat, eselet som fikk bære Jesus og ikke minst en kvakksalver som ser gunstige forretningsmuligheter ved å alliere seg med Jesus. Hør den låten i smakebiten "Jerusalem i mårå":


Få mer bra input fra Tiger!