Background
Tigernet logo
Tilbake til bloggen

Emil Kárlsen: 8 låter å høre på i forbindelse med Samefolkets nasjonaldag

av Maria Refsland, publisert 08.02.2022, 10:23.
Emil Karlsen fjellet foto Ørjan Marakatt Bertelsen 58

Fredag 6. februar slapp Emil Kárlsen låta "Muohta" på plateselskapet Rural Rebel Rock. Søndag 8. februar i anledning Samefolkets nasjonaldag opptrådte han live med låta på NRK sammen med KORK. Vi har vært så heldige at Emil har laga en liste med 8 låter som vi kan sjekke ut nå uka etter nasjonaldagen!

Bures / hei!

Jeg har satt sammen en liste på 8 låter som jeg anbefaler deg å høre på denne uka i anledning den samiske nasjonaldagen som var søndag 6.februar.

Her er alt fra tradisjonell luohti (en luohti er det man på norsk har kalt en joik) til den mer sjeldne sjøsamiske juoiggan (på norsk kalt "joiking"), samt multikulturelle samarbeid og samiske klassikere som Mari Boine og Áillohaš (Nils-Aslak Valkeapää).

Stor variasjon med andre ord, så her håper jeg å legge til rette for at du selv kan oppdage mer av de rike samiske musikktradisjonene videre på egen hånd. Kos deg!

1. Mathis N. Hætta - Mielkegusa luohti (Joik for the Cow)

Denne første lille godbiten er en tradisjonell luohti fremført av Mathis N. Hætta, en kort men festlig og lattermild intro til spillelista, og en lystig smakebit for deg som kanskje ikke har hørt så mye tradisjonell luohti før.

2. Fargespill: Marja Mortensson, Mona Ibrahim Ahmed og KORK - Orbina / Dheesha dheela

Dette er en låt fra livealbumet til det nydelige prosjektet Fargespill i Bergen 2017. Sørsamiske Marja Mortenson fremfører luohtien Orbina i kombinasjon med den somaliske folkesangen Dheesha dheela fremført av somaliske Mona Ibrahim Ahmed. Dette er på majestetisk vis fremført med selveste KORK, og denne perlen av et album representerer alt jeg står for: at mangfold skal sees som en styrke i samfunnet, og at vi mennesker med våre forskjellige kulturer sammen kan skape noe samlende og unikt. Marja Mortenson har jo samarbeidet mye med KORK i ettertid, og jeg anbefaler å sjekke ut diskografien hennes! Sørsamisk vuelie (joik) skiller seg fra andre juoigganárbevierut (joiketradisjoner), men akkurat den hun fremfører her er en luohti fra nordsamisk område. Hele konserten ligger på NRK, anbefaler virkelig å se Fargespill!

3. Johan A. Andersen - Girjebusse (bokbussen)

Johan gjør noe så sjeldent som sjøsamisk juoiggan (joiking), som er litt mer sang- og viseaktig enn juoiggan på innlandet og hos reindriftsamene. Juoiggan har nesten forsvunnet helt hos oss sjøsamer, fornorskningen tok knekken på det meste av samisk kultur ved kysten, men noe har likevel overlevd, og det er Johan A. Andersen et godt eksempel på. Og det sjøsamiske blomstrer heldigvis i vår tid! Dette kunne jeg sikkert skrevet 10 sider om, men det får vi spare til senere. Girjebusse er en luohti til bokbussen i Finnmark, dette rullende biblioteket som fôrer folket i hver minste fjellbygd og fjord med litteratur. Johan er dessuten også forfatter, så det kan jo tenkes at luohtien ble laget i fryden av at hans bøker også finnes i denne bussen? En trivelig låt som er lett å lære seg i allsang/alljoik-henseende på nasjonaldagen!

4. Áidna - Romsa

Dette er et friskt pust av en juoiggan-låt, hvor Áidna (Anneli Guttorm) har laget en luohti og sang til Romsa, altså byen Tromsø.

Hvis du i tillegg feirer samefolkets dag i Romsa er denne virkelig et must å sette på. Anneli har forøvrig bidratt med juoiggan på låta mi "Áhkku" som i disse dager er nominert til "Årets låt" på NRK Urbi (gå gjerne å stem :))

5. Jaakko Gauriloff - Vuardam

Denne catchy låta kommer også fra en liveplate, men nå skal vi tilbake til 1976. Dette er den skoltesamiske artisten Jaakko Gauroliff med låta Vuardam, som jeg troooor betyr "jeg venter". Han synger på skoltesamisk, som jeg ikke forstår så mye av, annet enn at noen ord ligner. Selv om innspillingen kanskje er litt rufsete, og kubjella ikke alltid er helt på grid, så er det noe veldig herlig over denne. Resten av konsertplata bidrar også legenden Áilohaš (Nils-Aslak Valkeapää) og den da veldig unge Åsa Simma som gikk i joikelære hos Áilohaš.

6. Ádjagas - Ozan 

Ádjagas hadde store ting på gang i sin karriere og turnerte verden over mens de holdt på. Selv om bandet har lagt opp, så har Sara Marielle Gaup Beaska fortsatt med egne prosjekter, og duoen var og er to av Sápmis dyktigste formidlere av juoiggan, særlig blandt den yngre generasjonen. Det er vanskelig å velge én låt, for jeg kan ikke finne en enste dårlig låt i diskografien dems. Men siden det er nasjonaldag så blir det Ozan, som betyr "jeg leter", og som er covret av flere, bl.a. ISÁK med Ella Marie Hætta Isaksen i spissen.

7. Mari Boine - Sáráhka viina

Under en markering i Riehppovuona/Repparfjord hvor både jeg og Mari Boine spilte, fortalte hun at denne låta er en hyllest til kvinnenes styrke, og kanskje særlig urfolkskvinners styrke. Men også at den er til styrken som finnes inni oss alle, både kvinner, menn og andre. Sáráhka viina betyr "Sáráhkas vin", og Sáráhkka eller Sarakka er en gudinne for svangerskap og fødsel i samisk religion. Sammen med sin mor Máttaráhkká og sine to søstre Juoksáhkká og Uksáhkká spiller hun en sentral rolle i unnfangelse og forløsning, og var de guddommene som «sto nærmest dagliglivet.»[1]

Det er påfallende at de mest sentrale gudeskikkelsene i gammel samisk naturreligion var kvinnelige. Sáráhka viina har en nydelig tekst (klikk for tekst på samisk og engelsk her) og låta passer bra uansett hvordan du feirer den samiske nasjonaldagen, alene eller sammen med andre.

8. Seppo Paakkunainen & Nils-Aslak Valkeapää - Eallima áhpi (The Ocean of Life) Part IV (livets hav)

Den siste låta passer hvis du planlegger å ha en rolig feiring, det er jo tross alt også på en søndag. Dette er et nydelig verk fremført med klassisk orkester, og med selveste Áilohaš på juoiggan. Det tar noen sekunder før man hører orkesteret fade inn, klassisk musikk er ofte veldig dynamisk, og hele denne nydelige plata "Sámi luonddu, gollerisku" er nettopp det. Anbefaler selvfølgelig å sette på hele.

Se for deg at du står opp, setter på morgenkaffen, lukker øynene i et minutt og foksuerer litt på pusten. Drøm deg bort, drøm deg nordover. Dette er en ærverdig komposisjon, og er nok et lite element som viser bredden i skaperverket til Áilohaš.

Lihkku sámi álbmot nášunálabeivviin! Til lykke med Samefolkets nasjonaldag!


Foto øverst i sak: Ørjan Marakatt Larsen