Background
Tigernet logo
Tilbake til bloggen

Sjappesnakk med Skeive Vekkelsen

av Maria Refsland, publisert 02.09.2021, 14:45.
Skeive Vekkelsen pressebilde av Lene Borgemyr

Albumet Skeive Vekkelsen er et konseptalbum om LGBTQ i religiøse miljøer, komponert og fremført av trioen Skeive Vekkelsen (tidligere Vekkelsen og Nye Vekkelsen), som består av Reidun Mork, Einar Stenseng og Filip Ring. Ti dager før programfestet opptreden på Misjonshuset under Protestfestivalen fikk bandet Skeive Vekkelsen beskjed om at de var uønsket, og "release"konserten forsvant dermed som dugg for sola. Vi tok en prat med dem om plata som viste seg å være litt for sterk kost for enkelte på Sørlandet.

God dagen! Gratulerer med slipp av plate! Den kom litt ut av det blå den der, var det et nøye planlagt stunt?

Einar: Prosjektet ble opprinnelig initiert av et planlagt samarbeid med Skeive Sørlandsdager.

Filip: Ja, dette kom ut av det blå slik Vekkelsen alltid gjør. Cultiva og Skeive Sørlandsdager la ut et agn og Skeive Vekkelsen bet på.

Dere har nå relansert dere et par ganger. Fra Vekkelsen til Nye Vekkelsen til nå Skeive Vekkelsen. Hvor nye var dere egentlig da Nye Vekkelsen ble sluppet, og hvor skeive er dere egentlig nå?

Einar: Vekkelsen vil alltid være en god blanding av gammelt og nytt, skeivt og fundamentalistisk.

Filip: Enhver bevegelse trenger inn og utpust, som et levende organ eller som stempelet og sylinderen på en dampmaskin. Først skapes Vekkelsen, så trenges Ny kraft for å sette den i gang, som fører til at stempelet - litt skeivt - går inn og ut av sylinderen.

Hva er bakgrunnen for at dere har laga denne plata?

Reidun: Vi hadde mange låtidéer rundt tematikken om skeives plass i en religiøs kontekst.

Filip: Fordi det virka så lett å gjøre. Skeivhet i religiøs setting er sjeldent skrevet om i norsk musikk så det var upløyd mark hvor det åpenbart lå masse billige/gratis ideer og ventet på oss.

Kan dere si noe om prosessen? Det kan høres litt ut som det er spilt inn i Skammens By, altså Kristiansand, og at det er rus involvert, noe mer?

Einar: Platen ble spilt inn på få dager i Filip og Reiduns stue på Fergefjellet i Kristiansand. Jeg var litt full av og til.

Filip: Plata ble spilt inn i stua i løpet av noen hektiske dager på harddisk recorder hjemme. Alkohol er en veldig sterk rusgift som er omtalt i Bibelen. Det er også eneste rusmiddel - ved siden av poppers - som nevnes i tekstene til Skeive Vekkelsen. Dette var også det eneste rusmiddel som ble brukt for å skape Skeive Vekkelsen.

Hvordan foregår tekstarbeidet?

Einar: Vi har som regel ideer på hver vår kant som vi utarbeider i fellesskap. Noe av det morsomste jeg vet er å sitte og grave ut tekster med Reidun og Filip.

Reidun: Ja, absolutt noe av det morsomste jeg også vet. Mye latter, diskusjoner og assosiasjonslek. Noen ganger kan man også ha bestemte tekstoppgaver som det kan grubles på i dagevis.

Filip: Alt er lov og derfor brukes enormt mange metoder. Og stadig nye metoder utvikles og blandes sammen i en eklektisk heksegryte av innfall, høytlesning, latter, tekster skrevet på forhånd som snus opp ned på. Vi både trekker fra og legger til all tekst vi jobber med.

Finnes det et instrument dere ikke behersker, eller et som dere på ingen måte ønsker å ta i bruk?

Einar: Jeg behersker to av de ti instrumentene jeg spiller på denne platen.

Reidun: Får jeg lyd kan jeg i Vekkelsens ånd spille på det...og det er en stor glede å få spille på så mange instrumenter som en ikke behersker! Prøv selv folkens, det er gøy! Jeg kommer ikke til å streve etter å eie en sekkepipe. Men harpe, sax og fagott hadde vært kult!

Filip: Hvis det er meninga så behersker jeg alt, men ofte blir det de enkle løsninger som velges. Det er først og fremst budskapet i tekstene som skal frem så instrumentbruk er underordnet.

Hvem av dere har studert de hellige skriftene nøyest, og kan dere komme med et anslag timer per person?

Einar: Jeg tipper Reidun har lest nøyest, Filip flest timer, men jeg har vært flest ganger i Israel.

Reidun: Det er uten tvil Filip og Einar som har lest dem nøyest, oftest og igjen og igjen. Einar har en ti-tolv oversettelser av bibelen og begge eier de flere eksemplarer av bøker som kommenterer de hellige skrifter. Et eksempel er Fauskanger. Han er kul. Han ville skrive kommentarer til Det nye testamentet og fant da ut at han nok ikke burde bruke de kristnes oversettelser av bibelen. Ergo oversatte han hele NT selv. Å høre Filip og Einar snakke om bibelen får meg til å ville si opp jobben og studere den på halv tid. (Resterende tid på musikk så klart!) Jeg kan bare flere bønner på rams fra barndommen.

Filip: I oppveksten leste vi noen timer i Bibelen hver uke hjemme, hadde bibelske møter 6 timer til sammen hver uke og gikk fra dør til dør og forkynte om Bibelen ca 4-5 timer i uka. Ettersom det var så mange timer var nok kvaliteten på lytting og etterhvert innlevelse noe begrenset. Dessuten var tekstene vi drøftet utvalgt og kommentert av Vakttårnet, så objektiv bibellesning var det ikke. Mye var kjedelig slik som beretningen om Jesus og apostlene, noe spekulativt som tolkningene av profetene og noe grusomt som vannflommen, Sodoma og Gomorra og syndefallet. Da jeg var 9 år hadde jeg min første tale i Riket sal. Da hadde jeg valgt ut Jobs bok. Den boka liker jeg fremdeles, men mesteparten av det andre leser jeg minst mulig i.

Det kan framstå som mye tull og tøys, men Klassekampen mente i sin omtale at det ligger alvor under. Vil dere si noe om dette? Er skeiv kamp viktig for dere?

Einar: Vekkelsen bruker humor og skråsyn, men selvfølgelig ville vi aldri ha laget en slik plate om det ikke var fordi vi synes skeiv kamp er viktig.

Reidun: Mye alvor. Tårer faktisk. Vi har empati og er heller ikke horisontale eller vertikale selv.

Filip: For meg er dette prosjektet såpass alvorlig at kun sort humor kan frembringe latter.

Kan Filip og Reidun si noe om hva som er status på hvordan det er å være skeiv på sørlandet i dag? Noe inside-info om de ulike meninghetene?

Reidun: De aller strengeste er heldigvis en utdøende generasjon, tror jeg. Men dessverre arver barna til de døende en del grums som vi må jobbe for å fri dem fra.

Filip: Jeg har enda ikke hørt om noen utenom-kirkelige menighet hvor lgbtq føler seg velkomne. Det tror jeg dog ikke er særegent for Sørlandet eller Kristiansand. Ellers, utenfor de religiøse rammene, så tror jeg de skeive har det fint i Kristiansand.

Einar: Det er tydelig at dette er betent tematikk. Vi ble nylig kansellert av Protestfestivalen fordi festivalstyret var bekymret for at vi skulle tråkke noen kristne på tærne. Det er tydeligvis for sterk kost i Bibelbeltet å synge "Sannsynligvis var Jesus homo".

Hva er planen videre? Skumle Vekkelsen? Gospelkor Vekkelsen? Vrengpedal Vekkelsen?

Einar: Vi planlegger en ny julesingel i desember og så har vi lyst til å lage en barneplate.

Reidun: Mine personlige fremtidsfavoritter er Kvekkelsen, Vekkelsen på dansk og Vekkelsen go (uten es) to Hollywood.

Filip: sVekkelsen eller en politisk plate kunne jo vært noe. Kvekkelsen (altså Donald-språk) med Terje Formoe har vært diskutert. Vi får se.

Takk for praten! Noen siste ord?

Einar: Shalom u'Bracha.

Reidun: Alle skal dø.

Filip: Nei


Bilde øverst i sak: Lene Borgemyr


Sjekk ut Skeive Vekkelsens anbefalinger: