Background
Tigernet logo
Tilbake til bloggen

En viktig subkulturell institusjon i Oslo er i ferd med å forsvinne. La OG35 bli!

av Maria Refsland, publisert 03.11.2022, 15:15.
OG35 2

I Oslo Gate 35 ligger det en blokk som i dag huser øvingslokaler, scene, økologisk hage og atelier. I seks år har frivillige drevet stedet som må anses som en subkulturell kulturinstitusjon i Gamlebyen i Oslo. Nå trues de med utkastelse av BaneNor. Vi på Tigerbloggen har fått brev fra kulturkollektivet OG35 med informasjon om saken og en invitasjon til konsert nå på lørdag, 5. november!

Alle europeiske storbyer har tradisjonelt et nabolag eller en bydel, som er litt på kanten av resten av byen. Der kulturmarxister som kunstnere, aktivister, okkupanter og den generelle venstresiden kjenner seg litt mer hjemme. I Oslo så har denne rollen stort sett falt på gamlebyen. Du kan peke på brækkers, borgen, endless tinnitus, sirkelsaga, GOBB, 1C, GSF og enda lenger tilbake til Harrys hangar og pitbull klubben. Gamlebyen har lenge vært et sted hvor DIY-etikken har fått utfolde seg gjennom lavterskel kulturtilbud, hvor penger ikke bestemmer hva som er verdifullt. En bydel med trygge havner for folk som har ønsket å skape ting på egenhånd. Nå har BaneNor bestemt at en av de siste av disse havnene må ut. I mai fikk Oslo Gate 35 beskjed om at BaneNor ikke ville fornye kontrakten for huset, da de sier de ønsker å renovere huset. Allikevel har en gruppe valgt å bli, arrangerer konserter, fester og folkekjøkken som normalt, og prøvd å finne ut av en løsning som kan gagne begge parter. BaneNor har derimot ikke sett seg villig til å gå i noen som helst form for dialog.

Duvel på OG35. Foto: Mats Georg Søfting

Da BaneNor bestemte at de skulle rive Endless Tinnitus Studio i Schweigaardsgate for snart fem år siden, ble dette møtt med stor misnøye fra bydelen. For å sette en demper på det hele prøvde BaneNor å finne en erstatning, og kompromisset ble Oslo Gate 35. Huset ble lovet til beboerne og Oslos kulturliv i ti år, men nå etter at kun seks av disse er gått så velger BaneNor å kaste oss ut. Alle spor av hva som har foregått her er begjært revet. Det inkluderer brakka med øvingslokale og studio, utescene, drivhus, og bussen vi bruker til å huse band og artister langveis fra. Mandag 4/10/22 presterte pressesjef i BaneNor Anne S. Kirkhusmo å uttale til avisa Oslo at vi er velkommene tilbake etter oppussingen. Dette er det første vi hører om det, men det er også en påstand som bommer fullstendig, da all infrastruktur som gjør at vi kan tilby lavterskel kulturtilbud er begjært fjernet.

Hudkreft på OG35. Foto: Mats Georg Søfting

BaneNor klarer heller ikke å vise til noen planer om hva som skal skje med huset. Bare noen hundre meter nede i gata ligger Oslo Gate 7. Et lignende hus som har blitt brukt til lignende formål. Etter at BaneNor valgte å tømme dette huset for beboere i 2017 har det fått stå tomt, forfalt, og er nå ubeboelig. Vi er redde for at Oslo Gate 35 vil lide samme skjebne. Gamlebyen og Oslo vil bli et fattigere sted dersom BaneNor får viljen sin. Ingen kultur uten subkultur, la Oslo Gate 35 bli!

Du er hjertelig velkommen til konsert med Golden Core, UMA og Nedgravd førstkommende lørdag kl 19!

Hilsen kulturkollektivet OG35!

MoE på OG35. Foto: Mats Georg Søfting


Les mer på Tigerbloggen!

See more from the blog