Background
Tigernet logo
Tilbake til bloggen

Ukas klassiker: 4 Skins - The Good, The Bad & The 4 Skins

av Eivind Imingen, publisert 13.11.2014, 00:00.
4skins e1416049095369

Punkens sjanglende inntog i England på slutten av søttitallet kom også til å innebære en ny giv for skinhead-kulten. Et band som sto steilt imot nynazistenes forsøk på å tilsmusse denne kulturen med rasisme, og også mot kommunisters framstøt for å underordne denne partienes agenda i "den store kampen", var 4 Skins. Med "Hoxton" Tom McCourt i spissen holdt bandet fra sin base i London indre øst fast i eviggyldne verdier som fotball, pub-fylla, gateslagsmål og bråk med politiet, men problematiserte også politisk hykleri, dyrtid og dårlig stell for arbeiderklassen i England


Debutalbumet "The Good, The Bad and The 4 Skins" består av et knippe sinte og kjappe, men allsangvennlige og fengende oi!-truddelutter. Åpningssporet, "Plastic Gangsters" er det minst typiske for plata; en sjarmerende 2 Tone-inspirert låt for dansegolvet, med piano og det hele. Men så ruller det på med punk-klassikere som "Jack The Lad", "Wonderful World" og "One Law For" Them. 4 Skins er neppe opphavet til ACAB-akronymet, men de skal iallfall ha en en stor del av æren for at det verden over er tattovert på enhver person, og spraya på veggene til enhver by, som har respekt for seg sjøl.

4 Skins rakk kun å gi ut ett studioalbum til för det var slutt. Det låter nesten helt likt og er nesten like bra. Du trenger begge.

Forakt klassepurken til denne: