Background
Tigernet logo
Tilbake til bloggen

Tigertips: Motorpsycho - Demon Box

av Eivind Imingen, publisert 04.12.2014, 00:00.
Demon box

I forbindelse med reutgivelsen av Motorpsychos mektige Demon Box har vi dukket ned i folkedjupet og leita opp en dedikert psychonaut. Les hva ekstern kulturnisse og Mono-tryne, Øyvind Brungot Dahl har å melde om saken:

Siden Motorpsychos gjennombruddsplate og tredje studioalbum Demon Box blei sluppet i februar 1993 har det vært de færreste forunt å høre albumet i det formatet der det kommer til sin fulle rett. Dobbeltvinylen er veldig vanskelig å få fatt på og når man en sjelden gang har blitt velsigna med herlighetens nærvær så er det som regel i forbindelse med et sjukt hyggelig nachspiel hos gamle Motorpsycho-fans. Motorpsycho runder i år sitt 25 år som band og siden de starta ut som et grumsete metallband med lange dreads på slutten av åttitallet har de vært gjennom perioder med blant annet hardrock, indie, grunge, metal, rock’n’roll, kraut, progg, pop, lo-fi, heavy metal, kort hår, langt hår, skjegg, ikke skjegg, men alltid med et glimt i øyet og kreativ spilleglede som få andre band her til lands, og muligens noe sted i verden, kan skilte med.

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har bråvåkna på skolebussen med discman og øreplugger og trodd at virkeligheten er i ferd med å kollapse når tittelsporet Demon Box kryper seg inn i øregangene for så eksplodere i et av de feiteste riffa undertegnede noensinne har hørt. Jeg anbefaler virkelig å bli med Sæther, Ryan, Gebhart og Deathprod på en schitzofren trip gjennom tidlig nittitallsfrustrasjon der neste låt slår deg i trynet før noisen og de psykedeliske samplene fra den forrige låta har lagt seg.

Kalaset av en plate starter friskt og freidig med et “Hu! Ha!” og nachspielfavoritten “Waiting For The One” og før du vet ordet av det svever du langt inne i det tunge motorpsykedeliske universet og låta “Feedtime” som blir ytterligere hevet av lydkunstner og bråkebøtte Helge “Deathprod” Sten. På Wikipedia blir Deathprod kreditert for blant annet: sampling, ekkomaskiner, synthesizer, taurus og «forskjellige maskiner som lager mye lyd». Etter et dykk ned i melankolien med “All Is Loneliness” og “Come On In” røsker psychonautene lyttern tilbake i galskapen, mørket og desperasjonen med “Step Inside Again” som følges opp av mastodonten av en tittellåt, “Demon Box”. Heldigvis viser Sæther & Co oss en vei ut av galskapen og trua på at det finnes både engler og demoner der ute med den J Mascis-inspirerte “Junior” og magiske “Plan #1”.

Helt på tampen biter albumet seg selv i halen og tar lytteren med på full fest med en opprocka versjon av åpningskuttet. Alt i alt er dette en av tidenes beste norske utgivelser, som nå blir gitt ut på nytt som en boks full av snadder fra Motorpsycho-hvelvet; trippel vinyl, dobbel CD med livespor og tidlige takes av f.eks “The Golden Core”, live DVD med konsert fra Vera i Groningen, Nederland 19. september 1993 og informativ booklet.

Vi som var litt for små i 1993 veit hva vi har å bestille før den koster 4000 kr på eBay igjen!

“And remember. We’re here to help you.”

Om noen skulle tvile på Øyvinds integritet i dette spørsmålet:

  • E-zina Goophy fra seinhøsten 2000
  • I tilfelle du har glømt hvordan det skal være:

    Related blog posts

    See more from the blog