Background
Tigernet logo
Tilbake til bloggen

Skiva som endret mitt liv med Eivind André Imingen

av Eivind Imingen, publisert 03.09.2020, 00:00.
Eivind

Godspeed you! Black Emperor - Allelujah! Don't Bend! Ascend!

Noen kjenner Eivind André Imingen som musiker i band som Chene og kassettaktuelle Yukon Delta National Wildlife Refuge. Andre kjenner Eivind som koordinator bak de fleste av Fysisk Formats utgivelser de siste årene. Atter andre vil kjenne han som smaksdommer av rang bak disken på Tiger. Spør denne mannen om musikktips!

I anledning kassettslippet til Yukon Delta National Wildlife Refuge fikk vi lokket Eivind til å dele historien om skiva som endret hans liv:

Kalenderen viser 2012, jeg er 17 og året før hadde jeg helt lagt bak meg de klassiske ungdomsbandene Metallica, Iron Maiden osv. Inn hadde Kråkesølv, Kollwitz, The Spectacle og Snöras kommet og plassert meg på en ny musikalsk sti. De tre førstnevnte med medlemmer fra samme postnummer gjorde spesielt sterkt inntrykk. Tenk at noe av det beste jeg hadde hørt noen sinne var fra rett rundt svingen.

2012 var også året det begynte å bli skikkelig gøy å spille i band, jeg begynte å arrangere konserter med X Rockeklubb og jeg var i mitt første forhold. En syvtimers busstur fra Bodø. Dette gjorde at jeg var omgitt andre med den samme interessen i musikk. Arrangerte vi ikke konserter eller var på øving, sende vi musikk vi hadde oppdaget til hverandre. Vi trålet urørt og andre steder på internett, eller så ned til fyrtårnet Tiger for å finne det ene fete bandet etter det andre. For hver busstur hadde jeg lastet ned haugevis med musikktips på telefonen og var klar til timer med musikalske impulser.

Sett tilbake vil jeg si at dette var året jeg konsumerte desidert mest musikk og selve bærebjelken i min musikalske utdanning. 

Dette var også året, GY!BE slapp sitt første første album på 10 år. Allelujah! Don't Bend! Ascend!, skiva som forandret mitt liv. Jeg hadde såvidt kommet i gang med ting som kan plasseres i «Post-rock-universet», som Explosions in the sky og Mogwai. Men dette var noe helt annet. Låtene var veldig lange, to på mer en 20 minutter. Åpningssporet «Mladic» er dystert og tungt med sterke østlige elementer som bare bygger seg opp, lag etter lag. Kanskje deres tyngste verk. 

På side C finner vi , «We Drift Like Worried Fire» som stemningsmessig befinner seg på motsatt ende av skalaen av «Mladic». Spesielt når låten tar seg helt opp og alle jobber sammen for å drive låten framover og gi en følelse av håp til lytteren.

Jeg vil si at det er flere grunner til at det er akkurat denne skiven endte opp som så viktig for meg. GY!BE var for meg mer enN alt annet jeg hadde hørt, med lengre låter og et stort ensemble hvor det kommer tydelig fram i musikken at alle kjenner sin plass og har en viktig rolle for totalen. Det at skiven også var en gave, på vinyl, med det ikoniske albumcoveret spilte nok også en viktig rolle i mitt totalintrykk av skiva. Er ganske sikker på at dette er min mest spilte vinyl.

GODSPEED YOU BLACK EMPEROR PÅ TIGERNET

YUKON DELTA NATIONAL WILDLIFE REFUGE PÅ TIGERNET

Eivind anno 2012