Background
Tigernet logo
Tilbake til bloggen

Sjappesnakk med Aiming for Enrike!

av Maria Refsland, publisert 10.02.2023, 13:30.
Aiming for Enrike til Tigerbloggen Foto av Veronica Van Groningen Manipulert av Simen Følstad Nilsen

Aiming for Enrike er en STOR favoritt her på Tiger! Når de nå gir ut dobbeltalbumet "Empty Airports" er det klart vi måtte ta en prat med dem for å høre litt om hva som er nytt denne gangen, og hvordan de har arbeidet med skiva!

Hei! Deres fjerde plate, trodde faktisk det var flere, men nr. 4! Hva er nytt med denne plata kontra de tidligere?

- Nr 5! Jesu Kristi så vanskelig det er for folk å finne ut hvor mange skiver vi har gitt ut da! Til og med Tiger klarer det ikke! Velrenommerte musikkpublikasjoner på internasjonalt nivå skriver at det er skive nr to osv. Her må folk ta seg sammen! Neida. Folk må få tro hva de vil og gjøre sin egen research. Ingenting er fakta lenger uansett. Det er en EP og to sjutommere inni der og for de som måtte lure.

Det er et par nye ting med denne: Det er en dobbel LP, som er noe vi aldri har laget før. Den er veldig ambient og meditativ, noe man ikke kan si om 90% av det vi har gitt ut før. Det er synther og trommemaskiner på den, som også er relativt nytt. Ihvertfall som såpass bærende elementer som de tidvis er i disse låtene. Det kan også sies at dette er vår første skive med null prosent humor.

Kan dere si noe om tittelen?

- Jepp! Navnet Empty Airports kan ha mange forskjellige meninger og gi mange forskjellige assosiasjoner. For det første synes vi det er et navn som beskriver musikken godt. Plata, særlig tittelsporet, høres litt ut som den er spilt inn på en tom flyplass. Det er også et nikk til Brian Eno-Music For Airports, siden dette er vår variant av av en ambient skive. Empty Airports gir også assosiasjoner til pandemien, som er den perioden mesteparten av musikken ble laget. Det kan også sende tankene inn i post-apokalyptiske baner hvor musikken også kan fungere godt som soundtrack.

Og hva med låttitlene?

- De er enten direkte beskrivende for musikken eller så refererer de til en inspirasjon, eller begge deler. Tittelen kan handle om det soniske, eller om følelsen man har hatt lyst til å skape med låta.

Hvilke plater har dere hørt på i prosessen med å lage denne plata (hvis noen)?

- Mange! Dette er noen:

Nils Frahm – Tripping with Nils Frahm

Four Tet/Burial – Nova/Moth

Four Tet - Parallell

King Crimson – Beat

Thom Yorke – The Eraser

Ashra – New Age of Earth

Ricardo Villalobos – Neunachi EP

Jan Jellinek – Loop Finding Jazz Records

Tape – Luminarum

Lindstrøm – On a Clear Day I Can See You Forever

Jon Hopkins – Singularity

Loose Fur – Loose Fur

Ola Kvernberg – Steamdome II The Hypogean


Hvordan har dere gått frem for å lage låtene? Hvordan er låtene laget sammenlignet med tidligere plater?

- Det meste har blitt til på samme måte som alltid. Spilling og improvisering på øvingsrommet. Ta fram Zoom-opptakeren når det dukker opp en bra idé. Lage en idébank i en dropbox-mappe. Jobbe videre med det vi liker i mappa. Gjøre små og store endringer og lage nye versjoner helt til vi føler at låta er ferdig. Sikkert ganske så likt det de fleste rockeband holder på med.

Det at vi ville lage en for oss litt annerledes type musikk denne gangen har gjort at vi har måttet tenke annerledes på hvordan vi spiller. På denne skiva er det om å gjøre å sone ut både som utøver og lytter. Det vil gjerne si at der vi tidligere har vært veldig utålmodige med å komme videre og å innfri musikalske forventninger, tar vi oss på denne skiva god tid til å la enkle temaer vokse og endre seg organisk og sakte over tid sånn at man kommer inn i en meditativ og hypnotisk tilstand. Vi har alltid vært glade i minimalisme a la Steve Reich men har aldri dyrket det så grundig som det vi har gjort denne gangen.

Hvem har dere hatt med dere i prosessen, og hvordan har de bidratt?

- Vi spilte inn det aller meste i Nabolaget hos Roar Nilsen. Han bidro med dødsfin lyd og godt humør som vanlig. Thor Merlin laga coveret som vi synes ble veldig bra og representativt for musikken. Ellers har det vært en in house produksjon, sånn som det stort sett alltid har vært med gitarist Simen på produksjon og miks.


Skal dere ut og spille? Hva skjer framover? 

- Vi skal så sjukt ut og spille faktisk. «Ut og spille» er faktisk mellomnavnet til bandet. Aiming «ut og spille» for Enrike sier’em. Neida. Men jo. Masse gigs først og fremst i 2023. Det (forhåpentlig) første normale året på en stund. Vi har også allerede lagd et par nye låter som sikkert ender opp på neste skive. Blir bra!

Turnéliste: https://bnds.us/dk4zab

Foto øverst i sak av Veronica Van Groningen. Manipulert av Simen Følstad Nilsen