Background
Tigernet logo
Tilbake til bloggen

SJAPPESNAKK: KVELERTAK

av , publisert 14.11.2013, 00:00.

Få, om noen, norske rockeband har hatt en like eventyrlig kometkarriere som det Kvelertak har hatt de siste årene med ustanselig turnering over hele verden. Når bandet slapp album nummer to i år var det til voldsomme forventninger fra et sultent publikum, og bandet leverte nettop enda 'mer' av hva folk forelsket seg i på førsteplata. I anledning årsbeste på salgslista i butikken vår tok vi en prat med gitarist, låtskriver og all-round-maestro i Kvelertak, Bjarte Lund Rolland.


sjappesnakk2

Kvelertak har den mestselgende plata i 2013 i Platebutikken Tiger med "Meir"med mer enn dobbelt så mange solgte som nummer to (Uncle Acid & The Deadbeats - Mind Control)! Gratulerer!

For å ordlegge oss i sportsjournalist-termer: "Hva føler du nå?"

Dødsfett! Kjekt å sjå at me har et publikum som sette pris på det fysiske formatet, siden me legg ned ein del arbeid i dette og synest dette er viktig sjølv. Stas!

Dere var akkurat ute en rundtur i Europa sammen med to andre rå, norske band: Årabrot og Gerilja. Fortell litt om hvordan det var.

Det var ein fabelaktig tur! Me synest det er kjekt å ta med norske band på tur, me føle oss stolte når me ser kor godt dei blir mottatt i Europa. Dette gjeld også tidligere band som El Doom and the Born Electric og Wolves Like Us. Sistnevnte kunne fortelle at dei såg uforholdsmessig mye Kvelertak-skjorter når dei dro på turne sjølv etter å ha vore med oss, så det må jo bety at det har funka! Veldig kult for oss. Også har me endå tilgode å ta med dustemiklar på turne, bare kjekke og hardtarbeidande folk.

kveler-live

Det neste som skjer er en USA-tur med High on Fire, Doomriders og Windhand. Hva er forventningene til denne turen? Hvordan er det på landeveien i USA?

Me glede oss heilt vilt! Me sa nei til turne med Slayer for å gjere dette, så mye betyr dette for oss. Me sprike ganske godt musikksmak-messig, men High on Fire er ein fellesnevner. Det var aldeles episk sist på John Dee. Også blir det fett å endelig gjer direkte support, me har alltid vore sånn først ut av 4-5 band på alle turneene me har gjort til nå. Dette blir vår femte USA turne, men det er alltid mildt sagt ganske stas å få turnere i USA, det er jo den store drømmen!

Kvelertak har mer eller mindre vært på veien non-stop siden før førsteskiva kom ut i 2010. Blir man litt gal av denne tilværelsen eller er det helt topp?

Me blei liksom slynga ut i dette og var ikkje heilt forberedt, så me har vel såvidt fått tid til å sette oss ned og reflektere over det heile, og det er egentlig heilt fett det. Me kose oss som faen på turne og foreløpig så tåle me trynene på kvarandre. Men det er klart det kan tære på å spele over 200 konserter i året, på mange måter. Foreløpig held me koken hvertfall.

Foreligger det noen konkrete planer hvordan en oppfølger til "Meir" vil fortone seg musikalsk eller er det langt fram i tid?

Me har litt idear og sånn, men me går nok ikkje i gang med oppfølgeren før om et år, og mykje kan skje på den tiden. "Meir" skulle f.eks vær litt meir pønk enn første skjevo, du såg jo koss det gjekk! Det blir uansett meir catchy hardrock, det kan me vel sei med ein gang.

kvelertak2013b

Innimellom slagene med Kvelertak har du funnet tid til å spille inn flere norske band også. Alt fra Oslo Ess til The Good The Bad And The Zugly. Er dette noe du kommer til å fortsette med? Hvilke andre prosjekter har du på trappene?

Ja veldig gjerne, eg har et par prosjekter på gang men det er hemmelig foreløpig (knis!). Eg har egentlig ikkje heilt peiling på ka eg holde på med, eg vett såvidt ka ein LA2A e, men eg like jo sjølvsagt å tru at eg har plettfri musikksmak. Også er eg god på å arrangere vokalharmonier og bestemme kor det skal vær kassegitar!

Helt til slutt: hva befinner seg på platespilleren din om dagen?

Mye norske ting, nye Sweden er dødsfin, eg er endå ikkje heilt ferdig med Underjordisk Tusmørke fra i fjor (fantastisk band!), nye El Cuero live -kjevo er det norske svaret på Cheap Trick's Live at Budokan, veldig inni litt sånne halv-eklektiske norske ting som Sver, Majorstuen, Sudan Dudan, Nordstoga/Bratland-skjevo var nydelig, Per Borten har begynt å spela rock igjen, heldigvis, med nye bandet Spidergawd, der glede eg meg til album, nye Ulver plato e det beste eg har hørt fra de post-black metal, mye bra på Fysisk Format (smisk smisk!) som nye Haust, nye Obliteration, nye Årabrot, Furze fra i fjor. Også må folk slutte å sei at Man the Machetes er ein Kvelertak-kopi bare fordi dei synge uptempo melodisk hardrock/punkrock, eg synest debuten derfra var dødsbra!

Kvelertak legger ut på en omfattende norgesturne i februar til neste år. Så bare følg med her for nærmere detaljer.

Om du fortsatt ikke har kjøpt plata kan den skaffes på Tiger