Background
Tigernet logo
Tilbake til bloggen

5 skiver som har inspirert og blitt sampla av Polardegos

av Maria Refsland, publisert 01.11.2021, 14:39.
Polardegos av Christian Lindahl Finstad Kontrafei Media mindre størrelse

Jørgen Nordeng (Joddski) har laga punkeband uten instrumenter sammen med produsent Salvador Sanchez, DJ Rune Mareliussen, Henrik Seip fra Fence og Hánná Rein kjent fra og Biru Baby og Cyaneed. Polardegos lager punk, men med hiphopens metodikk og teknikk. Prosjektet baserer seg på samples fra den norske punkhistorien, programmeringer og god, gammeldags... scratching? Polardegos er et gammelt uttrykk som ble brukt om nordlendinger sørpå, i den tiden det å komme fra nord for Trondheim var like populært som det å være nazist på Blitz på 80-tallet. De kaller seg "verdens første sample-baserte punkband", og vi måtte så klart høre med Jørgen om han kunne fortelle oss om 5 skiver som har inspirert og blitt sampla av Polardegos på deres nye album "Fortiden i våre hender"!


1. SISTE DAGERS HELVETE «The Hell»/Hele Helvete (83-09)» (1984/2010)

Legendarisk Hardcore band fra den første generasjonen, som blant annet inneholdt Bannlyst og Svart Framtid (sampla på «Bezos Mi Culo»). Ble umiddelbart produsent Salvador sin favoritt, det er noe med lyden her som skiller seg ut fra all norsk 80-talls hardcore, og låtene er i en egen klasse. Ikke minst så har vi jo med oss vokalisten deres, Oskari, som gjesteartist på låta vår «A-Posten». Vi har også sampla stemmen hans fra diverse liveopptak utover plata. SDH sin «Jeg Føler Ingenting» er basis for «Camoshorts».

2. STENGTE DØRER «Hver Dag Er En Perfekt Dag» (1989)

En av grunnene til at jeg oppdaga norsk hardcore som liten gutt ved inngangen til 90-tallet. Sammen med So Much Hate og Life But How To Live It var de en hellig treenighet innen Blitz-rocken på denne tiden. Børre Løvik var jo kanskje den mest særegne og innflytelsesrike norske hardcore-gitaristen noensinne, og Hasse sine tekster står seg den dag i dag! Han fronter nå Knuste Ruter som er en definitiv favoritt i dagens fauna, og har også gitt ut diktsamling. «White Youth» (en Crisis-cover) blir brukt på «Ulveflokken» (og de er sampla på flere kommende låter).

3. LILIEDUGG «Sannhetens Voktere» (2001)

Et av de mest særegne bandene fra den første punketiden. Å kalle trønderne for punk er vel å strekke begrepet, og å undervurdere bandet. Man kan lure på hva som hadde skjedd om ikke bandet hadde blitt gravlagt, og de heller hadde fortsatt sånn som kompisene deres i Wannskrækk/Dumdum Boys. Samleplata her har med det aller meste de har gjort, og bør komme på vinyl snart. Hele tre Liliedugg-låter er sydd sammen til «Polio», som var den første singelen vår.

4. NARCOSIS «Primera Dosis» (1985)

Perus stolthet og første hardcore punk-utgivelse, på kassett. Fernando «Cachorro» Vial gikk videre til masse andre kule prosjekter, og er en av de største legendene fra landet. Anbefaler også Los KK og Pinochet Boys fra Chile og Todos Tus Muertos fra Argentina for tidlig punk-relatert musikk fra Latin-Amerika. «Destrúir» er brukt på B-siden til «Polio», «Ødelegge» (som også sampler Bøyen Bengs «Månebarn). Fins kun på «Polio»-vinylen.

5. V/A «Null Problem (Nordnorsk Pønkrock 1980-83)» (1982/2000)

Kassett fra tidlig 80-tall som samla opp nordlandsk punk og relatert, fyldigere CD i 2000. Kvaliteten er jo litt opp og ned, men hør for eksempel Krim U (tidligere Kriminell Ungdom) fra Narvik sin dronete post-punk, Saltdalsbandet Svartedauen og Rognan Håndballag sitt primaldriv, Mitti Skritti sitt anthem «De Sinnsyke», eller Hjertesvikt A/S, selve hjørnesteinen i Bodø-punken. Medlemmene gikk videre til Manna, Jokke & Valentinerne, Life But How To Live It og uendelig mye mer. Dette er stamtavla vår!

Foto øverst i sak: Christian Lindahl Finstad, Kontrafei Media

Lignende saker

See more from the blog