Background
Tigernet logo
Tilbake til bloggen

5 skiver som har inspirert Amalie Holt Kleive sitt nye album

av Maria Refsland, publisert 21.02.2022, 12:14.
Amalie Holt Kleive tigerbloggen

Amalie Holt Kleives debutplate er en sterk og elegant egenproduksjon med hjelp av Vetle Junker (Verdensrommet, Nils Bech, Aurora) og Peder Kolsung (Sigrid). Holt Kleive har de siste årene gjort seg bemerket i norsk undergrunn med en stil hvor visetekster blir kombinert med jazz og elektronika til et dansbart uttrykk. Vi på Tiger er fans, og spurte derfor Amalie om hun kunne trekke frem 5 skiver som har inspirert henne i arbeidet med plata!

Jeg ville gjøre det enkelt for dere når dere er i platebutikken, alle artistene og bandene jeg har valgt begynner nemlig på B:

1. Bon Iver - For Emma, Forever ago

Jeg har aldri før eller siden falt så pladask for en plate som denne. Jeg var hos mamma, og hun hadde fått låne en plate av en mann hun holdt på å møte på den tiden. Det var på spor 2, "Lump Sum" at jeg ble bergtatt. Det var noe med kombinasjonen av elementer som gjorde meg skikkelig lykkelig; kick på alle fire, dissonerende og rytmisk gitariff som underlag til en stemme jeg digget med det samme. (Shit, det er sånn musikk jeg vil lage, tenkte jeg) Hele platen er så levende, og jeg blir veldig rolig inni meg når jeg lytter til den.

2. Basement Jaxx - Rooty

Jeg har mange sterke minner fra da jeg og min storesøster Johanna var ganske unge, vi var hos pappa, og hørte på plater som han ville vise oss. Han viste oss mange " veldig lange" plater innen jazz og klassisk musikk, som for en åtte og ni-åring bli ganske uutholdelig noen ganger. MEN, en dag satte han på denne platen - og han spilte alltid musikken høyt. Min søster og jeg kunne endelig danse til musikken vi hørte, og vi danset og lo og frydet oss.

3. Building instrument - Kem Som Kan å Leve

Å… Jeg er så glad i denne musikken. Og så er det jo Mari da. Mari Kvien Brunvoll med den vakreste formidlingen og røsten. Sammen er denne trioen med Øyvind Hegg-Lunde og Åsmund Weltzien så lekne, så trygge og så gode. Vanskelig å velge ett album, men det får bli dette, da den inneholder sporet "Like god å leve", som virkelig rører mye ved meg.

4. Buckley, Jeff - Grace

Jeff Buckley har virkelig en helt sinnsykt vakker stemme. Det er helt utrolig faktisk, så derfor ville jeg ha med dette albumet som jeg har hørt masse på. Det er noe med dynamikken, og sårbarheten og styrken som er helt spesiell. Kompet og selve låtene er ikke nødvendigvis det jeg digger mest - men at Buckley synger som han gjør.

5. Bjørk - Debut

Dette albumet går over stokk og stein, men det er bare så veldig Bjørk og alt hun finner på. Hun er en kreativ skapning, hun er nysgjerrig, tro mot sine egne idéer, oppfinnsom og virkelig unik. Favorittsporet tror jeg må være "Venus as a boy". Jeg beundrer hennes måte å være i musikken på.

Foto øverst i sak: Synne Sofi Bønes