Background
Tigernet logo
Tilbake til bloggen

5 skiver som har inspirert det nye albumet til Hudkreft!

av Maria Refsland, publisert 10.12.2021, 10:22.
Hudkreft av Hugo Ø Zickfeldt 1

Jentene (og gutten) i Hudkreft har holdt på i fem år, og etter haugevis av konserter, festivaler og mindre slipp, kom endelig debutskiva 17. september i år. Nevemagnet er Hudkreft sin eksperimentelle entré inn i den voksne musikkbransjen, og de takler det hele med den ungdommelige friskheten de alltid har hatt, kombinert med en ny profesjonalitet. Vi tok en prat med dem for å høre hvilke plater som har inspirert dem i arbeidet med plata!

1. Otoboke Beaver - ITEKOMA HITS

Otoboke Beaver er et japansk punkeband bestående av fire forbanna jenter som har holdt på siden 2009. ITEKOMA HITS ble utgitt i 2019, og er foreløpig deres nyeste album, og kanskje også det kuleste. Vi snakker ikke japansk, og det trenger ikke du heller for å forstå at disse jentene er fylt av et rått raseri som oversettes helt enormt bra gjennom musikken. Kombinasjonen av harde, skarpe rytmer, skrikende gitarriff og repeterende vokal, resulterer i et energisk ordnet kaos som selv den mest innbitte punkeren blir imponert av. Jeg (Stella, trommis) fersker meg selv i å spenne hele kroppen mens jeg hører på ITEKOMA HITS, og det er akkurat det god punk skal gjøre med deg. Trommis Kahokiss er åpenbart teknisk god, og det låter skikkelig tight, men enda viktigere er det at hun spiller (drit)hardt. Det er ikke mange pønketrommisjenter å velge mellom, men jeg er i godt selskap.


2. Honningbarna - Voldelig Lyd

Honningbarnas «Voldelig Lyd» er deres nyeste studioalbum fra 2017, men akkurat hvilket album er av liten betydning - vi har alltid vært inspirerte av deres hardtslående politiske og upolitiske tekster, sinna gitarer og skyhøye energinivå, og det kommer tydelig frem i «Nevemagnet» også. Deres musikk gir oss utløp for aggresjon og lar oss skape noe godt ut av det. Det er rett og slett ingenting som matcher friheten en tenåring opplever i moshpiten til barna. Så lenge vi har vært et band, har vi øvd sammen med Nils Jørgen Nilsen, altså trommeslageren til Honningbarna. Han har hjulpet oss med å fullføre albumet, og dermed blir han og Honningbarna naturlig en del av Hudkreft-sangene. Honningbarna har inspirert, engasjert og vært et støtteapparat for oss siden dag én. Vi elsker Honningbarna, hilsen Honningbarnebarna.


3. Sweeping Promises - Hunger for a Way Out

Et utrolig kult og unikt post-punk/new wave/surf-punk/blablablabla-album fra Boston-bandet Sweeping Promises. Det enkle lydbildet består primært av catchy basslinjer og spake gitarer, noe som lar den særegne og sterke vokalen til vokalist Lira Mondal skinne. Albumet kom ut noen måneder før vi spilte inn «Nevemagnet», og inspirerte både musikalsk og teknisk, med bandets fokus på rå, ufiltrert sound (og deres såkalte «One Mic-Technique»). Spesielt tittellåta inspirerte veldig i skapelsesprosessen. Låta vår «Pønken er død og Hudkreft drepte den» prøver seg litt på det samme som denne sangen, dog kanskje en litt mer bombastisk versjon. Enkel og sterk vokal, bass i fokus og gitarer som fyller ut tomrommet. Låta, og albumet i sin helhet, er en av de største inspirasjonskildene for fremtidige Hudkreft-låter.


4. The Alle Værste - Materialtretthet

The Aller Værste er bandet som sparket igang vårt ska-inspirerte sound. Uten Materialtretthet-plata hadde vi nok ikke turt å presse grensene våre med litt synther, eksperimentell vokal, og uvante melodier. De har vist oss at hardslående rockeriff og tekster ikke nødvendigvis må være så aggresive i utrykket som vi trodde. Vi ble trollbundet av hva jeg (Leah, vokalist og gitarist) vil kalle et samlet kaos. Låtene på Materialtretthet har mye plass og rom som de fyller godt ved at alle instrumenter spiller forskjellige melodier og forskjellige rytmer til tider. Alle elementene på dette albumet komplementerer hverandre veldig godt. Vi var opptatt av å spille de samme 4 akkordene likt, og så ryddig det lot seg gjøre, før vi begynte å høre på Materialtretthet. Måten låtene inspirerte oss til å bryte litt regler i pønken, lage intrikate melodier og synge litt teatralsk til tider, er det nye soundet vårt.


5. Kjøtt - Kjøtt

Jeg (Leah) husker første gang jeg hørte bassriffet og de tunge tammene på introen til første sporet: «Elektrisk» på plata Kjøtt av bandet Kjøtt. Det er kanskje Norges mest anerkjente, ekte, pønkeplate. Med låter som er lekne, små-ironiske, og godt gjennomført pønk, er det vanskelig å ikke la seg inspirere. Vi lar oss i hvert fall som regel inspirere når vi skriver tekster og tenker på Kjøtt sine tekster. Vi tok direkte inspirasjon fra låta «Mannen på taket» når vi skrev låta vår «Gud» på plata vår. Tekstmessig handler de to låtene mye om de samme, altså høyreekstrem vold (i korte trekk). Enkle og lettfattelige ord som sparker, er viktig for oss, og det kan man høre at vi har arvet av Kjøtt. Teksten til «Ting trang» av oss hører man kanskje at er veldig inspirert av Kjøtts «Primitiv». Vi holder Kjøtt tett til hjertet enda, og vi må ofte høre gjennom plata deres før vi begynner å skrive sangstekster til Hudkreft.


Foto øverst i sak: Hugo Ø. Zickfeldt

Sjekk ut Hudkreft på Tigernet

Visit the shop