Background
Tigernet logo
Tilbake til bloggen

5 skiver som har inspirert den nye plata til Benedikt!

av Maria Refsland, publisert 16.06.2023, 10:40.
Benedikt Press shot 3 By Kristoffer Eidsnes

Benedikt er et alternativt folkpop-band bestående av hele 9 medlemmer. Det hele startet som Hans Olav Settem sitt soloprosjekt i turbulente ungdomsår på den kristne, konservative skolen Kongshaug Musikkgymnas utenfor Bergen. I forbindelse med deres april-skive "Why Are You Dreaming?" ba vi bandet gi oss 5 skiver som har inspirert dem i arbeidet med den!


1. Coldplay - Parachutes


Hans Olav: Dette var et av de første albumene jeg fikk lastet over på den lille røde MP3-spilleren min som 13-åring, og melodisk er det et av albumene som har preget min musikalske utvikling mest. I en periode mens jeg lagde skisser til det som skulle bli til "Why Are You Dreaming?", besøkte jeg albumet igjen for å få lokka fram minner fra barne- og ungdomsskole-tiden min i Surnadal.

2. Julia Kent - Green and Grey

Cello er et veldig viktig element i Benedikt sin besetning, også på 'Why Are You Dreaming?'. Om du liker de mer cello-baserte sporene som 'Lost and Safe' vil du helt garantert like dette albumet av Julia Kent. Albumet baserer seg på cello og sparsom bruk av elektroniske, perkussive elementer. Det har vært en betydelig inspirasjon, både rent stemningsmessig og i utforming av de instrumentale arrangementene gjennom hele plata.

3. Siv Jakobsen - Gardening

Hans Olav og Simen har vært så heldige å få produsere dette albumet og flere av musikerne i Benedikt har også bidratt musikalsk på flere av låtene. Periodene med å arrangere og spille inn de nydelige låtene til dette albumet var en stor inspirasjon for låtskriving til "Why Are You Dreaming?", som startet i løpet av samme periode.

4. The Roches - The Roches

Dette albumet har vært til stor inspirasjon for "Why Are You Dreaming?" generelt, og særlig for kor-arrangementene, som på tittelsporet hvor refrenget synges av Marit, Emilie og Sunniva. Spesielt låta 'Hammond Song' har vært av stor betydning for flere i Benedikt, både originalen og den nydelige tolkningen Blood Orange og Avalanches gjorde da de samplet låten på singelen "We Will Always Love You" (2020).

5. Nick Drake - Bryter Layter

En åpenbar referanse for alle som er glad i amerikansk singer/songwriter-tradisjon fra 60- og 70-tallet. Albumets produsent Joe Boyd er en av Hans Olavs absolutte musikalske forbilder, særlig arbeidene med Nick Drake og Vashti Bunyan. Selv om inspirasjon fra "Bryter Layter" kanskje kommer enda tydeligere fram på låter på våre første to album, må det nevnes også her da det er en musikkproduksjonens hellige gral for Hans Olav og Marit.

Foto øverst i sak: Kristoffer Eidsnes