Background
Tigernet logo
Tilbake til bloggen

4 album og 2 bøker som har inspirert det nye albumet til Hôy La!

av Maria Refsland, publisert 21.01.2022, 09:00.
Hôy La by Petra Kleis print

Norske Hôy La (Ingri Høyland) serverer med "There’s A Girl Inside My Brain Who Wants to Die" lydsporet til kvartlivskrisen innsauset i usikkerhet og eksistensiell krise. Her får vi svevende og knusende eksperimentell elektronika. Vi var derfor svært lystne på å få høre hva som har inspirert Ingri i arbeidet med plata, og her får vi høre om fire album og to bøker som har vært viktige i prosessen.

Plater:

Frkwys vol 15: Serenitatem med Visible Cloaks, Yoshio Ojima og Satsuki Shibano

Jeg har spilt turne i Japan både i 2018 og starten av 2020, og den minimalistiske estetikken jeg har oppdaget der har vært avgjørende for uttrykket mitt! Jeg hørte eksempelvis ekstremt mye på dette albumet under hele produksjonsprosessen. Den er utrolig mild og varm og jeg hadde kanskje bruk for en kontrast til det jeg selv jobbet med. Likevel er det en ekstrem sanselighet og kropp i alle lyder og passasjer på denne plata, som har inspirert meg mye. Serenitatem er som et magisk rom man kan gå inn i og bare forsvinne helt, glemme alt og falle helt ned i kroppen.

Mica Levi & Oliver Coates - Remain Calm

Alt Mica Levi (Micachu) gjør er jo genialt. Jeg elsker virkelig dette albumet, som henter elementer fra klassisk, eksperimentell og sample-basert musikk. Den trekker også mye på det filmiske, som også fascinerer meg. Jeg er «pjattet» med dramaet som man sier på dansk.

Portishead - Third

Selv om jeg kanskje ikke hører så mye Portishead lenger, så var mitt første møte med Third (og Dummy) når jeg var 18 år avgjørende for hvordan jeg lager musikk idag. Det var så ærlig, så bevegende, så mye mørke og råhet og jeg husker at jeg endelig hørte noe musikk som resonnerte med hvordan jeg hadde det i kroppen - hvilket var utrolig befriende!

Boli Group - N.P.D.S

Fragmentert og intim komposisjonsmusikk som jeg kan høre igjen og igjen, det er så mye sympati og kjærlighet på dette albumet og jeg oppdager alltid noe nytt.


Bøker:


Tove Ditlevsen - Der bor en ung pige i mig som ikke vil dø

Tove Ditlevsen er ikke musiker (dessverre), men en fantastisk forfatter og poet. Albumtittelen min er en parafrasering av denne diktsamlingen som er sterk, ærlig og mørk. Jeg tror man kan få kjøpt den i Norge også. Anbefaler alle å lese denne, alternativt romanen Gift, som man også kan sluke på en dag. Jeg kan lese en side Ditlevsen og være inspirert i dagesvis.

Tarjei Vesaas - Is-slottet

Ingen beskriver kjærlighet og sorg så fargerikt og billedlig som Vesaas.Foto øverst i sak: Petra Kleis

Les mer på Tigerbloggen!

See more from the blog
No products in list
Visit the shop