Background
Tigernet logo
Tilbake til bloggen

Orsak:Oslo anbefaler: 5 band fra Gøteborgs undergrunn som har vært med å forme deres sound

av Maria Refsland, publisert 02.02.2022, 11:26.
Orsak Oslo

Vi får fått en hilsen fra Orsak:Oslo!:

Til tross for navnet, og det faktum at bandet ble grunnlagt på Cacadou i Torggata, regner Orsak:Oslo likevel selv som et Gøteborgsband. 3 av 4 medlemmer holder til nettopp der, og musikken til O:O er sterkt inspirert av det som foregår, og har foregått, på undergrunnsscenene i Götastaden. Denne byen har fostret en musikkscene bestående av mange band med karrig og upolert sound. Melankoli, mørke og vemod, båret frem av det monotone og det melodiøse. Vi har laget en liste over 5 mindre band som du kanskje ikke har hørt om før fra Gøteborg, som har vært med å påvirke O:Os uttrykk.

1. Kingdom of Evol

Dette er et band som ble startet av Per Svensson og Freddie Wadling, og hadde medlemmer fra bl.a. Union Carbide Productions (forløperen til  The Soundtrack Of Our Lives).

Freddie Wadling var en mytomspunnet vokalist med bakgrunn i Gbg-punken, (Liket Lever, Lädernunnan, Blue For Two m.fl.) Faktisk kunne vi hatt mange band fra Freddie Wadlings CV på listen vår, da flere av disse har fulgt spesielt Krille gjennom alle år. Vi holder oss i denne omgang til KoE, som rakk å slippe 2 album innen Freddies bortgang i 2016.

Låta vi har lagt til i spillelista du finner nederst heter "Black Light" og er fra plata "Dark Passages * Nocturnal Incidents" (2012).


2. Silverbullit

  Bandet ble dannet i 1995 og ble fort kjent som ett av landets beste liveband, til tross for sin noe urokkelige, pessimistiske og harde fremtoning. Konserten deres på Way Out West i 2008 har fått status som et av festivalens mest episke høydepunkter, og vitterlig dukket også her Freddie Wadling opp som gjest på scenen. Ingen av oss var på denne konserten, og det hjemsøker oss fortsatt. Det har lenge svirret rykter om ny musikk, men ingenting er bekreftet fra bandet selv.


  Fra disse har vi valgt låta "Run" fra plata "Archlight" (2004).


  3. Svenson

   Dette er et band vi også vet lite om. Vi tror de har sluppet bare ei plate, "See You In Earth" (2001). Krille har et vagt minne av at alle medlemmene utenom trommisen hadde på seg noen slags masker live… Bandet bestod av ulike medlemmer fra diverse Gbg-band. Bl.a. mener vi at trommisen fra Silverbullit bidro både på skiva og live.

   Låta vi har plukket ut her heter "Don't Get Lost".


   4. Stress Assasin

    To plater er sluppet under navnet Stress Assassin, og dette er såvidt vi vet et enkeltpersons-prosjekt. Dette er kanskje listas odd man out, med sitt ambiente og "dubbete" sound, og her avslører vi kanskje at flere av O:Os medlemmer har bakgrunn fra roots, dub og reggae. Samme person har senere gitt ut musikk under flere andre navn, bl.a. som Porn Sword Tobacco.

    Her velger vi låta "Lextorp 2" som er fra plata "Carrier Track" (2010)


    5. Easy

     Easy hadde faktisk en grei hype i England tidlig på 90-tallet, og hadde flere låter som var innom topplistene. Når vi snakker om Easy tenker vi melankolsk, vemodig og vakker pop. Bandet ble oppløst rundt millenniumskiftet, men kom senere sammen igjen, og den siste plata er ikke fra lenger tilbake enn 2020.

     Låta vi har valgt til lista vår heter "For Beauty" og er henta fra plata "Popcorn Graffiti" (2012)


     Spilleliste: