Sjappesnakk: Sâver

Photo: Mikkel Fykse Engelschion FX: Simen Sandbæk Skari

Tigerbloggen oppretta kontakt med de utenomjordiske tungvekterne i Sâver for å snakke om sovelukt, det å være kulturminister og, ikke minst, om den nye skiva deres.

Sâver, det var et snodig navn. Dialekt? Slang? Urnorsk grautmål? Har det noe med sâvje å gjøre? Sâvja stiger jo omtrent samtidig som albumet “They Come With Sunlight” slippes, det er sexy! Var det planlagt å koordinere skiveslipp med naturens og fruktbarhetens gjenoppvåkning?
Haha! Yes, du naila det! Neida, det er ikke riktig så pretensiøst. Vi hadde mange navn på blokka i lang tid, og bestemte oss egentlig ikke for SÂVER før ukene rett før vi spilte vår første gig i Januar 2018.

SÂVER kom til oss via jordiske bekjentskaper, men omgitt av all naturens fruktbarhet, på et småbruk i Solør sommeren 2017. Det var en tåkete dag på alle måter, men navnet ble liksom aldri borte..og vi er glade for av landa på det til slutt. Det uttales SÆVER btw, og er et ord på solungdialekt, som betyr sover/å sove.. SÂVER du? Hæ?!

Sovelukt er jo et kjent og karakteristisk fenomen, finnes det en tilsvarende Sâver-lukt? Hvordan vil du beskrive den?
Jeg vil beskrive den som oppkvikkende, men samtidig litt sløv. Kanskje litt søtlig, men også naturlig. Hvis den skal beskrives ved hjelp av farge, går jeg for grønn.

Hehe! skjønnekadumeine! Kan du fortelle litt om de første øvingene og hvilke ord dere brukte for å beskrive musikken dere ønsket å lage?
Oi… den er litt tricky. Vi visste at vi ville skille oss fra de andre bandene vi kommer fra, med et litt mer nyansert lydbilde, og selvfølgelig med synth som et godt inkludert instrument;  ikke bare noe som brukes for å lage lydlandskaper. Stoner-baggen var også noe vi ville ut fra, en ting som viser seg å være vanskelig for et band hvis man en gang har blitt plassert der. Jeg tror nok vi var innom post-rock/metal i startfasen. Vi ønsket å dreie litt i den retningen, med tydelige hardcore-influenser. Vi ville spille noe som var jævlig fett, blytungt og mørkt og hissig som faen…med speisa elementer.

Dere har bakgrunn fra Tigerfavorittene Hymn og Tombstones – hvordan skiller Sâver seg fra de bandene?
Mye av svaret fikk du over her. SÂVER har et langt cleanere lydbilde, mer nyansert i alle ledd. Tror også at arrangeringen er en tanke mer intrikat. Det er flere som beskriver albumet som atmosfærisk, progressiv sludge, og det prog-begrepet er jo ikke noe vi har fått kasta etter oss tidligere.

Hvis du var kulturminister – hva ville du dratt igang først, og hva ville du fjerna?
Hmm, jeg blir gjerne kulturminister.  Det første jeg ville dratt i gang var gratis øvingslokaler over hele fjøla, med solid backline. Det må også bli enklere å få turnestøtte etc. for band som ikke er tilknyttet labels eller agenturer som allerede har en fot innenfor støtteordningene. Enda flere skateparker.

Det første som må fjernes AKKURAT NÅ, er den usaklige frivilligskatten som blir pålagt kulturarrangører. Hva er det for noe?

Jeg har sett skiva deres beskrevet som det perfekte lydsporet til bilkjøring, men hva hører dere selv på i bandvanen? Kan dere gi oss topp tre spor der veien og musikken danner en høyere enhet?
Ja, vi tenderer til å ta det ganske ned i bussen. Det er jo ganske støyete rundt oss ellers. The Cardigans – Communication, Lynyrd Skynyrd – Gimme back my bullets, Daniel Romano – Hard On You.
Da får man lyst til å bråke igjen til kvelden.

SÂVER på tigernet.no

MER FRA TIGERBLOGGEN HER: