Nettbutikken

UKAS KLASSIKER: KING TUBBY – SOUND SYSTEM INTERNATIONAL DUB

Skrevet 11. februar, 2016 av

kingtubb

King Tubby er en av de aller største navna innafor den helt eksepsjonelle jamaicanske musikkhistoria. På 50-tallet dreiv Osbourne Ruddock, som moren hans kalte ham, en en liten sjappe i Kingston der han reparerte radioer og liknende. Med en opparbeida fingerspitzgefühl innen grovelektronikk bygde han et eget sound system og blei på grunn av den fete lyden et populært innslag på de stadig mer populære gatefestene og dancehall-happeningsa på den karibiske øya.

Dette gode ryktet førte ham mot slutten av 60-tallet inn i Treasure Isle, studioet til Duke Reid, der han hadde som oppgave å mixe såkalte versions – altså b-sida på singler med instrumentalversjoner av tittellåtene. Og det var her Tubby skulle bidra til revolusjon: du trengte ikke nøye deg med å dra ned vokalspora, du kunne fikle med all instrumenteringa, legge på ekko og lage en helt ny versjon av låta; en remix!

Seinere skulle King Tubby få boltre seg med utgivelser av top boys som Bunny Lee, Lee Perry og ikke minst de uforliknelige platene til Ausgustus Pablo.

Denne samlinga, kom ut noen år etter det tragiske drapet på King Tubby i 1989 (vi overlater til Lee Perry å spekulere rundt hvem gjerningspersonen var).

Den inneholder noen av de eldste eksperimentene Tubby gjorde ved miksebordet med låter av en annen legende, Clancy Eccles. Eccles ga ut skiver allerede da det het blue beat på tidlig seksti-tall og med størrelser som The Dynamites, King Stitt og en lang remse andre.

Sound System International består av groovy, tjalla og / eller smoothe dubs av klassikere som Kingston Town og Bangaran Crash. Coveret er rundhånda utstyrt med utfyllende kommentarer, noe som er stor stas for den kvalitetsbevisste dub-connoisseur, og skiva står som et av mange viktige ettermæler etter hans majestet King Tubby. En klassiker og et stykke kulturarv som rocker Tiger med jevn frekvens.

KING TUBBY PÅ TIGERNET

LES DEG OPP PÅ DUB-HISTORIA HER

Sjekk ut greiene under og føl deg irie: