Bladdryss: Intervju med Maxida Märak og Marja Mortensson

Geir Magne Staurland og Eilif Guldvog Hartvedt vendte nylig snuten hjemover til Norge etter en ørkenvandring i det okkuperte Vest-Sahara. Men det er ikke første gang duoen menger seg med undertrykte folkeslag. Sammen har de snust på Sápmi, hvor larmen av opprør kommer nedover med nordavinden og minner oss nordmenn på en bitter fortid – og ikke minst nåtid.

Det føles godt å ha med en reportasje med de opposisjonelle samiske aktivistene og musikerne Maxida Märak og Marja Mortensson i Bransjevelter #9. Bladet kommer først 10. februar – førstkommende onsdag – men på samefolkets dag slipper vi en liten smakebit her på Tigerbloggen.

MaxidaMärak1 (1)

“Under asfalten, et fjell”. Slik lyder navnet på Maxida Märaks turné. Der hun virker som svensk-samisk rapper og joiker, samtidig som hun utielig bedriver aktivistisk arbeid for samiske rettigheter. Kampen mot den svenske statens utvinning av vann- og landressurser på samisk areal har stått til storprotest, hvor Märak utrettelig har bidratt. «Det minner om rasebiologisk undertrykking», skrev det Svenske Dagbladet i omtale av saken.

– Vi blir stadig diskriminert. Av rasistene og politikerne, forteller Maxida. Sverige har et system der man systematisk forsøker å skubbe oss ut og forminske oss. Og jo mindre folk vet om oss, desto færre vil hjelpe og støtte oss. Vi fremstilles som et utdødd og bakstreversk mytisk folk. Alt handler om penger i dag, og vi tilhører et folk som aldri har hatt penger som mål.

– Vi lever for noe annet. Vi lever for en annen frihet.