Bladdryss: Ohnesorg-intervju!

Ohnesorg

I opptakten til Bransjevelter #9, som slippes i februar, skal vi gi dere noen smakebiter på hva som er i vente!

I saken “Du skal frykte min sang og gitar” følger vi Maria Refsland, tidligere brigadist for Latin-Amerikagruppene og bookingansvarlig i Fjellparkfestivalen og UKA i Ås, inn i verdenen av politisk visesang. Vi skal innom tider og steder i verden hvor kombinasjonen musikk og politikk er langt mer selvfølgelig – og kanskje langt mer nødvendig – enn her hjemme. Vi følger henne inn i delene av verden vi mener så mye om, men lytter så lite til.

Og vi følger hennes ferd hjem igjen til Norge, i samtale med det rødeste ansiktet til visemusikken her til lands: Ohnesorg.

Hva tenker dere om musikk som et politisk virkemiddel?
Det er noe spesielt med det å synge sammen om ting som man tror på. Det er ikke så mange som gjør det. Vi tenker det er en viktig del av en politisk kamp. Det er ikke noe mål for oss å overbevise noen, men vi ønsker å være en samlende kraft. Noe som komplementerer de andre kanalene. Man blir sikkert ikke så radikal av å høre oss, vi er jo en del av et miljø hvor man gjerne er enige allerede. Da blir det mye allsang. Men det er viktig for oss at musikken vår skal fungere uansett, at den skal være for alle.

Er det viktig for dere at politikken er uttalt? I Norge bruker man ofte posisjonen man har, men kanskje ikke så mye selve musikken til å fronte politiske saker?
Det politiske ligger allerede i formen vår. Kanskje om vi skrev tekstene selv, så hadde det ikke vært så eksplisitt. Hvis man er en stor artist, så vil man vel ikke bli stempla som at man har valgt side. Man vil være spiselig. Det er vanskelig å si hva som er rett eller galt. Å skrive subjektive politiske tekster faller seg jo helt naturlig om man er en politisk person. Vi mener at det er litt viktig. Man blir jo et forbilde, og det har noe å si.

Kunne dere stilt opp på FPU sitt julebord?
Nei. Eller jo. Eller ja. Hvis de ikke visste hvem vi var. Det hadde jo vært litt morsomt. «Åpne grenser» handler jo om handelsbarrierer, og de liker jo sikkert «Elsk meg, jeg er rødgrønn» også, hehe. Den kan bli misbrukt, altså!

Kjøp Bransjevelter #9 eller bestill abonnement her!

Hør mer på Ohnesorg her, eller dra på konserten deres på MIR i kveld!