UKAS KLASSIKER: Hailu Mergia – Tche Belew

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Awesome Tapes From Africas gjenutgivelse av Hailu Mergias plater Tche Belew og Hailu Mergia & His Classical Instrument: Shemonmuanaye er en skikkelig gladsak for oss som er over gjennomsnittet interessert i etiopisk musikk fra 70-tallet. Hailu Mergia er en av pionerene i det vi for fint kaller ‘Ethio-Jazz’, en ganske unik musikksjanger, som kombinerer tradisjonell etiopisk musikk med afro-funk, soul, latinske rytmer og ikke minst sensuell og groovy jazz. Mergia har turnért Europa og USA det siste året og spilte nylig en mildt sagt dritfet konsert på Ingensteds, sammen med Tony Buck og Mike Majkowski.

For gjøre et dypdykk i denne perioden så anbefaler vi deg å ta en titt på den samlingen Ethopiques (28 CDer) med sjukt mye feit musikk fra Addis Ababas musikkscene på 60- og 70-tallet (tilgjengelig i sin helhet på WiMP / Tidal). Begge platene til Hailu Mergia er å få kjøpt i fysisk format på Tiger i tillegg til flere av Awesome Tapes From Africas utgivelser.

Historien til Ethio-jazzen kan du lese mer om her (og det er faktisk ganske artig lesning)

Plata Tche Belew, som originalt blei gitt ut i 1977 på den etiopiske labelen Kaifa Records, er en av de mest banebrytende innspillingene i kjølvannet av Etiopias revolusjon og keiser Haile Selassies (påståtte) død i 1974. I løpet av ti særdeles funky spor kombinerer keyboardisten og trekkspillvirituosen Hailu Mergia tradisjonell etiopisk musikk med elegante og moderne arrangementer og såkalt “vestlig” instrumentering. De nærmest uhyggelige orgeltonene sniker seg ut av høytalerne og gir assoisasjoner til eldgammel afrikansk folkemusikk, men i et levende musikalsk landskap med groovy trommer, blåsere og alskens jazza musikalsk snadder. Det skader heller ikke at han har med en dritkul versjon av Etiopias mest populære låt Musicawi Silt. For de som er interessert i sånt så har nederlandske The Ex en knallversjon av den samme låta sammen med den etiopiske saksofonisten Getachew Merkuria.

På starten av 70-tallet dannet Hailu Mergia bandet The Walias, sammen med musikere han hadde spilt med på Addis Ababas livescene på slutten av 60-tallet. Konsertene foregikk stort sett på hoteller rundt omkring i Addis der hotellene sjøl stod for instrumentene. Årene da musikkentusiasten Haile Selassie fortsatt var keiser spilte Mergia faktisk på det konglige palasset ved et par anledninger. Etter revolusjonen i 1974 tok det Sovjet-støttede Derg-regimet over makta i Etiopia og gjorde livet vanskelig for musikere, da de satt på bremsene for Addis Ababas natteliv ved å sette strenge restriksjoner på nattklubbene og det var nettopp konserter her utøvende musikere som Hailu Mergia hadde som sitt levebrød. Det hører også med til historien at staten sensurerte bort en låt de mente var regimekritisk fra nettopp Tche Belew.

Plata har i seinere år blitt et skikkelig samlerobjekt og går for typ $4000 og oppover på eBay. Heldigvis for oss så graver Awesome Tapes From Africa til stadighet opp gammelt musikalsk gull fra Afrika og gir det ut på nytt. Med gjenutgivelsen av platene til Mergia gir de oss sjansen til å oppleve en av pilarene i etiopisk musikkhistorie snurrende på vår egen avspillingsplattform.

Ført i pennen av Tigervenn og afrorock-entusiast, Øyvind “Dj Ørnebror” Dahl

HAILU MERGA OG ANDRE AWESOME TAPES FROM AFRICA PÅ TIGERNET

Hør Muziqawi Silt her: