UKAS KLASSIKER: ALEJANDRO JODOROWSKY – EL TOPO

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er en utfordring å skulle snakke om El Topo-soundtracket uten å nevne filmen. “Acid western” er et begrep som blei lansert for noen år sida, for de som blir nysgjerrige på hvordan cowboyene ville oppført seg om du og/eller de skulle gumle i seg de peyote-kaktusene de rir forbi. Den skal visstnok være en filmene som har utløst flest mumlende “Waaaooooow” i historia, og finnes på en medieplattform nær deg.

Musikken, som den ellers nokså eksentriske Alejandro Jodorowsky har komponert til filmen, er på sin side forbausende lite psykedelisk. Det beveger seg fra tradisjonelle symfoniske lydkulisser til Morricone-spaghetti til vimsete saloon-swing, dog absolutt ikke blotta for plutselige syre-flashbacks. Slik blir El Topo et dokument over hvordan seksti-tallets motkultur lagde sin egen twist på det noe av det mest mainstream-amerikanske som finnes, western-sjangeren og er en friker-klassiker av rang.

ALEJANDRO JODOROWSKY PÅ TIGERNET

Sjekk traileren til El Topo her: