UKAS KLASSIKER: DETAIL – FIRST DETAIL

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saksofonist / klarinettist Frode Gjerstad har holdt det ekte sida søttitallet og sto i front, og iblant nærmest aleine, i kampen for å bygge opp ei scene for improvisert jazz i Norge. First Detail er en litt spesiell klassiker, da den faktisk ikke er gitt ut før for noen små uker sida. Disse opptaka er fra før de første ordinære Detail-utgivelsene, og har ligget på modning hjemme hos Gjerstad fram til nå.

Konserten på Henie Onstad i 1982, som plata er henta fra, er en slags frijazzens svar på Sex Pistols-konserten på Pingvinen i 77, der uforholdsmessig mange i ettertid har skrytt på seg at de var til stede. Her besto bandet, foruten Gjerstad, av Eivin One Pedersen på piano/keyboard og John Stevens på trommer, to uforliknelige musikere som begge har gått bort. Sjøl etter over tre tiår låter det som noe bare de mest vovede musikere ville fått til idag; bånn gazz tut bert, av aller beste skuffe.

Ellers har Frode Gjerstad fungert som en gudfar for mange av dem som idag er regnes som toneangivende innen norsk eksperimentiell musikk og turnerer fortsatt aktivt med sine egne band og et vell av andre prosjekter.

SJEKK DETAIL PÅ TIGERNET

OG SJEKK UT VC/DC MED FRODE GJERSTAD HER

Frode Gjerstad Trio, over 30 år etter First Detail her: