Ukas Klassiker: THE RUTS – Crack

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I det vi teller ned til Dogtown Streetpunk Festival under brua i Gamlebyen siste hælja i september, er det betimelig å høre seg opp på hvordan ting blei gjort i gamle dager. Av navn som stikker seg ut blant mengden av one hit / second wave / three chord-wonders på slutten av 70-tallet i England, er The Ruts.

Debutskiva “Crack” utgjøres av et nydelig knippe punklåter som både låter intelligente og velspilte, uten at det på noe som helst tidspunkt bikker over i avantgardistisk og pretensiøst ræl. Reggae’en lurer ofte i bakgrunnen, men The Ruts klarer å få sjøl de mest surmaga av oss til å nikke lunt til og med til den nærmest stilreine roots-låta som kommer inni der.

Dette var det eneste ordentlige studioalbumet som kom ut før vokalist Malcolm Owen tagisk nok tok turen til det hinsidige. I seinere år har f.eks. sjølveste Henry Rollins steppa inn som vokalist. Det er kanskje litt vel mye å håpe på hva angår konserten under Dyvekes bro, men The Ruts har fått storskryt etter konsertene deres tidligere i sommer, Mens en venter kan en med hell invistere i Crack.