Månedlige arkiver: september 2016

UKAS KLASSIKER: Social Distortion – White Light, White Heat, White Trash

Av alle punkband som skulle finne på å navngi ei hel plate etter Velvet Undergrounds svingende brumlebass «White Light/White Heat», var heartland-amerikanske Social Distortion de siste man kunne vente seg. Også på et ganske tilfeldig tidspunkt i karrieren: album nummer fem av sju, 18 år inn i en karriere som nå pusher 40. Kanskje ikke det tidspunktet i karrieren man forventer at de helt store tingene skal skje heller.

Men! Mike Ness og gjengen slenger på en «white trash» på tampen av VU-hyllesten, og den er essensiell i denne sammenhengen. I år 1996 har drøye ti år gått siden Mike avrusa seg i en alder av tjuetre, etter ytterligere ti år hvor han etter hvert hadde dykka dypt inn i diverse alko- og narkotåker. Etter debutens umiskjennelige LA-gloom, andreplatas opphengning i outlaw-estetikk, og de påfølgende par platenes kommerse flørt, kommer «White Light, White Heat, White Trash» som et sårt trengt hagleskudd mot de gubbete rancheierne som hadde fått Social D litt for tett under huden.

Plata er dypt personlig, som jo Social Distortion som regel er – og, vi må kunne innrømme, med varierende hell. Men her sitter det. Blant annet fordi det personlige forenes med pekefingeren. «Kings and queens and millionaires» får hørt det i låta uten tittel, mens «Don’t Drag Me Down» er et prakteksempel på allsangvennlig antirasisme.

Som barn av arbeiderklassen har bandet aldri nektet seg de godene som følger med å ha vært noen år i gamet, og den solide produksjonen som preger «White Light…» gjør det gnistrende mørket som omkranser plata SVÆRT. Gitarene, trommene, det kvalte snerret til Mike Ness: alt låter digert, skapt for å spilles akkurat så høyt som må til for at de indre demonene peller seg til helvete ut.

Prøv selv.

UKAS ALBUM: Hurula – Vapen till dom hopplösa

vapen
Hurula-album nummer to har nå smelt seg inn i Tigerhylla. Og hvilket smell!

På andreplata tar svensken enda et steg unna punkfortida si. Like greit. Punken perfeksjonerte Robert Hurula Pettersson allerede på andreskiva til Masshysteri. Men han skyr også mange av popelementene som farga debutplata som soloartist.

På ”Vapen till dom hopplösa” går alt seigere, tregere, men på samme måte som det gjør hos Wipers, som han stadig refererer, både i titler (”Sveriges ungdom” fra debuten versus “Youth of America”) og design (tornekransen). Han finsliper rett og slett maskineriet, og signaturen er sterkere enn noensinne. “Kanske e det samma sak” for å sitere en annen Umeå Vråljazz-perle, Invasionen.

At denne edelweissen av en person snuser på 37 år denne høsten er helt uforståelig, evigung som musikken er. Men i takt med musikkens mørke, høres det for første gang ut som om Hurula har blitt eldre. Men da må vi sitere en annen svensk skranglegjeng, Sista Sekunden: dette er “att åldras med stil”. Bare hør på ”Kom över nu”; frysende gitar rensa for selv den fjerneste slektning av bånn, som om low end-knotten på forsterkeren var spidda av is.

Eller det instrumentale tittelsporet, hvor klakkelyder – kanskje en dårlig kabel? – knitrer over musikken og den nesten industrielle vokalen, tilslørt i bråk og ribba for klang, som valser sakte, sakte bakover mot en uoppgjort fortid.

For akkurat der er Hurula den samme gamle; tekstene er såre og bitre skildringer fra en turbulent oppvekst og Sveriges skyggeside. En skygge som er lengre og mørkere enn noensinne nå i disse turbulente dager i du gamla, du fria. Hurula skuer oppover og nedover i samfunnet med en støvel planta i permafrostjorda ved Luleå, og en annen på Stockholms suburb-pavements.

Men dette albumet markerer et skifte i lydbildet. Det er mer brutalt. Melankolien har stivnet til en dirrende apati. Kanskje hans reaksjon på å ha blitt utnevnt til popprins i fosterlandet?

Kjøp og hør selv!

PS! Passende nok til Hurulas gjennomstrømmende ungdomsangst, følges plata av en svær plakat som fortjener å smekkes opp på alle tenåringsrom der ute.

Hurula – Vapen till dom hopplösa

UKAS KLASSIKER: KARLSØY PRESTEGAARD – DYRET (666)

kpg

Karlsøy Prestegaard er et band med en av de mer bemerkelsesverdige historiene norsk rockehkrønike kan by på. Bittelille Karlsøya i Troms var fra tidlig søtti-tall et arnested for protest og motkultur og skueplass for iherdige forsøk på å legemliggjøre idealer om kollektive boformer, økologisk jordbruk og politiske, sosiale og kulturelle eksperimenter i et slags Christiania-møter-nordnorsk-fiskevær.

Men avsondra fra storsamfunnet blei den såkalte hippie-øya aldri. Mot slutten av tiåret ankom punken også hit, og tok tilhold i huset som også skulle gi Karlsøy Prestegaard sitt navn. Bandet har siden holdt koken med ulik styrkegrad, med en omskiftelig kyrkjelyd, men alltid med prost Stein Olsen som sermonimester, i snart førti vindskeive år.

I sommer blei det ettertrakta samlerobjektet og unike norsk folkepunk/new wave-utgivelsen “Dyret 666” fra 1982 gjenutgitt av de driftige rockekonservatorene i Tromsø-baserte Bukta Records. Den slår en hardt, som langt mer enn et fiffig tidsbilde, og står seg forbanna bra den dag i dag.

Her er sanger som dessverre er like aktuelle som den gangen de blei skrevet, enten det enn handler om fascistoide inkarnasjoner av islam – som “Khomeini” -om voldelige og egenmektige politifolk, som “Lovmann” – eller helst, ukuelig frihetstrang. Og ikke minst låter det jækla kult; velpodusert uten å være polert, punka uten at det halter musikalsk og med den nydelige touchen av fandivoldskhet og galskap en kun kan tilegne seg gjennom mørketid og midnattssol i et alternativsamfunn 70 grader nord.

Karlsøy Prestegaard spilte gjennom plata i sin helhet til ekstatisk jubel på Buktafestivalen tidligere i sommer, og kommer denne fredagen til oss streitinger sørpå for å gjøre det samme på John Dee. Sjekk ut skiva, stikk på konsert. Du har ALDRI opplevd maken.

KARLSØY PRESTEGAARD PÅ TIGERNET

TIGERTIPS: NAG – NAG

nag

NAG er en punk/metalltrio fra den kriseramma norske vestkysten, tungt influert av krøstpunk, hardcore og mannevond metall av den gode gamle skolen. De har ikke bare resirkulert lyden fra fortiden, men gitt det en kyndig overhaling og oppgradering. Resultatet er et lydbilde skreddersydd for et post-sosialdemokratisk Europa: Mørkt, hardt, primitivt, aggressivt. Og litt underlig.

Som sine med-Rogalendinger i Kvelertak, Purified in Blood og Årabrot, har utenlandspressa lagt sin elsk på NAG. Allerede før albumet rakk å komme ut fikk digitale magasiner som Cvlt Nation, Invisible Oranges og Metalsucks øynene opp for NAGs debutskive, og siden norske synsere fra bloggosfærens djupeste undergrunn til den mer anstedige borgerpressa. Nå foreligger NAG i den materielle verden, og vi er hanestolte av at vi har fått sette Fysisk Format-taggen på den. Den rocker for vildt.

NAG PÅ TIGERNET

Tilegn deg “Ancient Wisdom” under her:

UKAS ALBUM: Moon Relay – Full Stop

moon_rel

Moon Relay utgjøres av en kvartett, hvis medlemmer har relativt variert bakgrunn, fra kickass hard bop-greier som SAKA, übercorny greier som S.L.Y.C, nedpå-greier som Nude On Sand eller indiepop som Cold Mailman.

Sjøl om bandet, etter noen supre sesonger på herværende Fysisk Format, nå har meldt overgang til mer jazzorienterte Hubro, er den vibrerende surfenerva vi falt for på den sjøltitulerte fullengde-debuten intakt. Litt mer deilig knitter og utflippa greier er det dog, men det funker som kuler og krutt som ingrediens på denne action-metta plata med instrumentalrock 2.0.

Full Stop er alt annet enn det tittelen skulle tilsi; det stopper aldri, det gønnes på og gønnes på. Den får deg til å ville slam-danse, kjøre bil skikkelig fort eller selge alt du eier og dra ut på eventyr – samtidig som du føler deg smart. Tiger trampeklapper.

MOON RELAY PÅ TIGERNET

Hør en smakebit fra albumet, med den middels google-vennlige titelen “O,,,,__”, under: