Månedlige arkiver: mai 2016

UKAS ALBUM: Kvelertak – Nattesferd

kveler_natt
Det var med en blanding av vantro og hvinende gledeshyl vi sugde i oss de skamløse Van Halen-licksa på “1985”, som blei sluppet ¨på nyåret som første smakebit fra et etterlengta tredjealbum. Så endelig, tre år etter “Meir”, er siddisene med “Nattesferd” på ny klare til å banke inn i folk at de er et av planetens råeste band.

Og plata er i sannhet et skattekammer av referanser til omtrent alt som er fett i den harde rockens historie; 80-tallets glam er nevnt, men her blant mye annet også deilig ballete youth crew-hardcore, rotnorsk old school black metal og seig Sabbath – for ikke å glømme fat på fat med den energien og lekne greia som har gjort at Kvelertak på få år har lagt verden under seg. (Dette siste høres sjølsagt svulstig ut, men når delte det daffe ironibandet ditt sist scene med Slayer og Anthrax lzm?)

Prviligerte som vi er her på Tiger har vi kunnet lytte til skiva noen dager allerede. Det har også de anonyme alkoholikerne som har kontor to etasjer over oss. Sjappa har en eksklusiv batch med fet, farga vinyl å omsette så lenge beholdninga varer. Kom inn og gå berserkergang med oss asap.

KVELERTAK PÅ TIGERNET

Jump!

UKAS KLASSIKER: THROBBING GRISTLE – THE SECOND ANNUAL REPORT

throbbing_2nd

Det er ikke fjærlett materie å deale med, greiene til Genesis P-Orridge. Throbbing Gristle vokste ut av det avantgardistiske musikk/performance-kollektivet COUM Transmissions, som lagde rabalder i England på siste halvdel av søttitallet. Gruppa blei, gjennom skiver som disse “årsrapportene”, 20 Jazz Funk Greats (riktignok et forsøk på stilbrudd, men stadig en særdeles misvisende tittel), og ikke minst en lang rekke nærmest mytiske kasettutgivelser, blant de aller mest innflytelsesrike innen industrial-sjangeren. P-Orridge fortsatte siden både filosofisk, kjønnspolitisk og musikalsk nybrottsarbeid gjennom Psychic TV og en rekke mer eller mindre lyssky prosjekter.

The Second Annual Report og Throbbing Gristle er en heftig affære, og sjøl her på Tiger hvor vi etterhvert anser oss som nokså tjukkhuda hva angår krevende uttrykksformer, legger vi gjerne inn en liten pause med slentrende indiefolk mellom avspillinga av a- og b-sida av denne kjemiske godbiten. Men milde Moses for en intens trip det er: lydkollasjer, maskinstøy, absurditeter, beiksvart humor og spredte tilløp til rytme; slitsomt og fantastisk på samme tid.

Genesis P-Orrdige er stadig i full vigør, som det heter seg når en omtaler velvoksne folk, og spiller jevnlig i Oslo med nye inkarnasjoner av PTV. Stikk på konsert neste gang hen dukker opp og bryn deg på noe virkelig klassisk pling plong i mellomtida.

THROBBING GRISTLE PÅ TIGERNET

Get jiggy with Genesis under: