Månedlige arkiver: august 2015

TIGERTIPS: RIWEN – THE COLD

RIWEN_THECOLD

Hva er greia med at det kommer så uforholdsmessig mange kule band fra Umeå, langt oppi Bottniska Viken og mindre enn Stavanger? Mange blei sittende å måpe etter å ha hørt Cult of Luna– vokkis/gitarist Johannes Persson sitt sideprosjekt Riwen som blei lansert med sjøltitulert titommer i fjor. Der månekulten i ei årrekke har levert seig, sludgy og episk post-metal hopper Riwen fram og slår deg i fjeset i en hurtig slagrekke, med crust/ hardcore som kan minne om en slags kjellervariant av Integrity.

En del vil kjenne igjen vokalist Fredrik fra Totalt Jävla Mörker, foruten bandmedlemmer fra en haug av fete svenske acts, som Demon System-13 og AC4. The Cold fortsetter i samme spor som fjorårets utgivelse og det låter hemskt grymt.

RIWEN PÅ TIGERNET

Sjof Riwen gå bananas live på 090 Hardcorefest i fjor (inkl. konfetti!):

UKAS ALBUM: BEACH HOUSE – DEPRESSION CHERRY

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ofte betyr et besøk på Tiger vill moshpit og deilige, svette og nakne manneoverkropper. Men noen ganger kan vi bli fanga i øyeblikk der vi sitter og glor drømmende ut på, og forbi, midtrabatten i Hammersborggata. I de øyeblikka kan det meget godt være Beach House på anlegget.

“Their music explores the sadness of pleasure, and the pleasure of sadness, and with each record they deepen this inquiry a little more”, skriver Pitchfork i deres skamros av Depression Cherry. Og vi kan ikke si det bedre sjøl. I indie-verden blir melankoli irriterende hyppig dyrka som en lettkjøpt måte å skulle representere uforfalska følelser på. Beach House på sin side klarer å presentere det dvelende, det sørgmodige og det lystige med en nerve en ofte savner, hva angår band det er naturlig å sammenlikne dem med.

Den fransk/amerikanske duoen har holdt koken i ti år og etablerer seg med denne plata som stayere i på en prærie der døgnfluene svermer. Plata er gitt ut på sjølveste Sub Pop og er ukas album på Tiger.

BEACH HOUSE PÅ TIGERNET

Hør Sparks fra nyskiva her:

UKAS KLASSIKER: ALEJANDRO JODOROWSKY – EL TOPO

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er en utfordring å skulle snakke om El Topo-soundtracket uten å nevne filmen. “Acid western” er et begrep som blei lansert for noen år sida, for de som blir nysgjerrige på hvordan cowboyene ville oppført seg om du og/eller de skulle gumle i seg de peyote-kaktusene de rir forbi. Den skal visstnok være en filmene som har utløst flest mumlende “Waaaooooow” i historia, og finnes på en medieplattform nær deg.

Musikken, som den ellers nokså eksentriske Alejandro Jodorowsky har komponert til filmen, er på sin side forbausende lite psykedelisk. Det beveger seg fra tradisjonelle symfoniske lydkulisser til Morricone-spaghetti til vimsete saloon-swing, dog absolutt ikke blotta for plutselige syre-flashbacks. Slik blir El Topo et dokument over hvordan seksti-tallets motkultur lagde sin egen twist på det noe av det mest mainstream-amerikanske som finnes, western-sjangeren og er en friker-klassiker av rang.

ALEJANDRO JODOROWSKY PÅ TIGERNET

Sjekk traileren til El Topo her: