Månedlige arkiver: mai 2015

UKAS ALBUM: FAITH NO MORE – SOL INVICTUS

fnm_sol_invictus

Jasså du, din krampaktige electronica-hipster; “Faith No More var bedre med Chuck Mosley på vokal, og har ikke gjort noe interessant sida We Care A Lot i 1985.” Vel, stikk og dynk skjegget ditt i bållukt-parfyme og pell deg til Berlin, din dott, for du tar feil.

Det er snart tjue år sida Faith No More ga studioalbum sist, det forøvrig upåklagelige Album Of The Year. Ellers har ikke frontfigur Mike Patton store høl i cv´en etter dette; jvf. Tomahawk, Fantomas, eller enda mer koko ad-hoc prosjekter og posisjonen som platedirektør for Ipecac, med lekkerbiskner som bl.a. Melvins, Dälek og våre hjemlige Farmers Market i stallen.

Singelen “Motherfucker” har allerede vært tilgjengelig en stund og ga en pekepinn på hvor dette skulle bære hen. Det er hardt og punka, det er hyl og skrik, rap og crooning om hverandre, atmosfærisk tagent-spill, ti lag med fuzzgitar og glup avantgarde, som framfor alt lyder det veldig Faith No More´sk. Sol Invictus er effektiv, kort og kontant. Den er leken, aggressiv og gir en deilig slags demokratisk følelse av at riktignok kødder Faith No More med deg, men de kødder veldig med alle andre også.

FAITH NO MORE PÅ TIGERNET

Hør Superhero her:

Ny spilleliste: Indierock!

indielista

Det er noen få sjangre forunt å skape moralsk forargelse bare i kraft av navnet sitt og indierock er fremst i rekken av dem. Kanskje fordi indierock ikke bare er et spørsmål om musikksjanger, men om politikk og personlig integritet?

Med dette i bakhodet har vi valgt å ta for oss indierock sjangeren i sin videste forstand: Her surfer vi fra bluesy primitivisme, gjennom buskas av esoterisk folk, ut på de store psychpop-slettene, tar powerpop-heisen til himmelen før vi knipses ned av darkwave og synthpop til en underverden av obiøs garagerock og slowcore på stigende rus.

Dette sjangerkartet har vi tegnet ut i detalj Tiger-bunkeren under lyset av glødelamper og reagensrør. Herved er det servert:

Lista finnes også hos i Tidal og Wimp

Ukas Klassiker: Youth Pictures of Florence Henderson – Unnoticable In A Tiny Town, Invisible In The City

ypoh
Ja, tiden går! Vi husker fremdeles øyeblikket når Youth Pictures of Florence Henderson egenhending leverte sine første skiver på Tiger for nøyaktig ti år siden. Skiva var ble ut på bandets egen label How is Annie og hardcorebandet Desperados Dead Letter Records. Vi hadde blitt varslet om at dette var store greier. Om innpakningen (signert Kjersti Solbakken) var sitt første i sitt slag i Norge vet vi ikke, men det føltes slik: Wow! CD i kartongcover – ikke sånn jewelcase drit! Ubestrøket papir – ikke sånn glossy greier! Ah, booklet med håndsydd rygg! De nostalgiske bildene, skrivemaskinfonten og cutup tapetmønster fanget perfekt musikken. Litt knirkete Mum elektronikk, deretter vindpust av i inderlig emo som etterhvert reiser seg med grandiose post-rock vingeslag.
Tåler å bli spilt igjen for å si det sånn!

Plateselskapet Doognad tok på seg jobben med å trykke skiva på vinyl og den er fremdeles i trykk!
YOUTH PICTURES OF FLORENCE HENDERSON PÅ TIGERNET

Obs! Spiller på Oslos ledende Emo-festival på Sandermosen, 13. juni

TIGERTIPS: RASKE PENGE – HVEM VED? / FRIDAG 7″

hvem-ved-cover

Litt for mange trur at en må omfavne også de mest tvilsomme aspektene ved den jamaicanske dancehall-kulturen for å være “ekte”. Raske Penge derimot, har vært av dem som har gått i bresjen for et progressivt og inkluderende reggae-miljø, og denne jobben har de gjort såpass godt at han og venna hans på god vei definerer scena i København. Dette har gjort at du kan gå bananas på skikkelig bra sessions, fri for låter med homohets og misogyni, og uten at det føles som et snerpete venstreside-alternativ for folk som uansett ikke kan danse.

For det handler jo faktisk aller mest om nettopp dans og moro, dette. Raske Penge og kretsen rundt ham leverer fete tunes med skakke basslinjer, elektroniske riddims og deejaying av beste skuffe. Tiger har oppretta norsk distribusjon fra håndlangere i Kongens by og vil framover føre utgivelser fra vårt slaskete og frigjorte søsterfolk der på andre sida av fjorden. Den ferskeste av disse er sjutommeren “Hvem Ved? / Fridag”, komplett med Crass-referanser og alt en begjære.

RASKE PENGE PÅ TIGERNET

Hør Hvem Ved? her:

UKAS ALBUM: GENERAL FORSAMLING – HVIS GUD VIL

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tradisjonelt har Tiger, med all ektefølt respekt, overlatt til andre aktører å hylle den lille skaren av ensomme norske bygdekarer med kassegitar og underfundige tekster om heimplassen og livet generelt. I General Forsamling sitt tilfelle gjør vi et sjeldent og velfortjent unntak.

“Hvis Gud Vil” handler om nederlag, destruktiv alkoholbruk, resignert gudstro og den forlokkende lysten til å gjøre ende på det hele først som sist, oppunder møene på låven eller i havet. Alt dette i et forblåst Jærlandskap, som snarere leder tankene hen på løsgjengerlovens straffanger og Opstad tvangsarbeidshus, enn på strender og surfing. Helt uten glimt i øyet er dog disse blues/køntri-visene ikke; visst er det brutalt og trist, men akk så fornøyelig og fint, uten at melankolien på noen måte blir beregnende eller sukkersøt.

Og ikke minst låter det bra. I flere år har det kun kommet smådrypp i form av ubetalelige youtube-klipp og en og annen hjemmebrent cd; endelig er en fullengder her. Generalen har fått hjelp av en pen liten bande medløpere, som Safe & Sound-labeleier Alexander Lindbäck og Oslonattas egen Einar Stenseng.

GENERAL FORSAMLING PÅ TIGERNET

Under finner du ei låt fra plata, smakfullt illustrert med bilder fra kirkegården på Vårhaug:

UKAS KLASSIKER: NASUM – HELVETE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nasum var av gruppene som revitaliserte grindcore-sjangeren etter at Napalm Death, Repulsion, Brutal Truth og de andre pionerene, gjorde grunnarbeidet i tiåret før.

Det svenske bandet rakk å gi ut fire knallsterke album før sanger og frontfugur Mieszko Talarczyk blei skylt på havet under den tragisk tsunamien i jula 2004. Helvete representerte et steg videre for bandet etter de innihelvetes crazy Inhale/Exhale og Human 2.0., og kan skilte med storfine gjesteopptredner bl.a. fra Jörgen Sandström fra Entombed og gamle grindfather Shane Embury fra Napalm Death.

Altså, ikke det at det er om å gjøre at grindcore skal være mest mulig tiljengelig, lettbeint eller catchy. Men når den spilles med den graden av finesse som på Helvete, uten å kompromisse med den fæckings brutaliteten som gjorde bandet til det det var, er det bare å lene seg framover å kose seg glugg med funky floorfillers som Living Next Door To Malice, Just Another Hog og sjølsagt Scoop.

NASUM PÅ TIGERNET

Hør Scoop her: