Månedlige arkiver: november 2014

Ukas Album: Dean Blunt – Black Metal

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Britiske Dean Blunt er en skikkelig vriompeis som har vært utropt som “det nye store” opptil flere ganger. Først som den ene halvdelen av Hype Williams sammen med Inga Copeland, deretter med fjorårets mesterlige og merklige solo-debut “The Redeemer”. Nå slipper han albumet med den ladede tittelen Black Metal. Hør en av låtene her:

 • DEAN BLUNT PÅ TIGERNET
 • Han har beveget seg et stykke bort fra den mer eksperimentelle, halv-elektroniske bakgrunnen sin og er opptrer mer som en tradisjonell låtskriver/historieforteller i tradisjonen etter den første generasjonen Rough Trade band som Pop Group, AR Kane og Red Krayola eller nyere band som TV on the Radio eller Bill Callahan/Smog.

  Slentrende, utforskende men også iørefallende og musikk som belønner den nysgjerrige lytteren. Albumet kommer i svart omslag, svart innerpose, svart ytterpose, svart vinyl og er svart bra!

  Tiger Dobbeltips: Timeworn & Hombre Malo

  hombrem

  Våre venner i Disiplin Media har i løpet av kort tid høsta anerkjennelse for en pen remse med kule utgivelser i punk/hardcore-sfären, og denne uka klisser de til med to tette nesestyvere av noen skiver.

  Det at Timeworn består av folk med bakgrunn fra grupper som Black Blood World, Eksatol og Summon The Crows burde gi en pekepinn om at vi her befinner oss blant rockens tyngre segmenter. Debuten deres er da også noe av det mest intense, presise og heavy vi har hørt på veldig, veldig lenge og på Tiger sitter vi fjetra fra det monumentale åpningssporet “A Fire Warning”, like til den dystre apokalypsen “Cellular Dissident”. Sjøl presenterer bandet seg som en hybrid av post-hardcore, metal og hardcore punk, og om en legger til at Luminescent Wake er uhyre velspilt, til tider overraskende groovy og at produksjonen er upåklagelig, kan en nok danne seg en forestilling om hva denne Oslo-baserte gjengen presterer.
  Hele skiva stream her nå:

  Hombre Malo har i en god stund spredd skrekkblanda fryd på undergrunnsscenene både i inn- og utland. “Persistant Murmur Of Words Of Wrath” er deres andre fullengder, men det er ikke mye murmur å spore her; snarere er det en overveldende, smart og støyende fryktkompott av sludge, black metal, crust og gitarriff med få sidestykker . Bandet har dog begge militærstøvlene trygt planta i hardcorepunk, og det sosiale engasjementet går hånd i hånd med både hysterisk angst og målretta raseri.

  Skivene kommer med utsøkt coverkunst og så langt en liten beholdning rekker, også med raff splatter-vinyl. Lördag 22. november er det dobbel slippfest på Barrikaden i Oslo og mens Tiger gleder seg som yre barn, spiller vi dem non-stop.

 • TIMEWORN på Tigernet
 • HOMBRE MALO på Tigernet
 • Tigertips: Fredfades – Remix 12″

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Når det hin dagen seilet inn en bunke Fredfades skiver fra det store utland, blei det lystig stemning på Tiger. Du kan ha hørt ham som dj ute på byn, sammen med Don Martin, både på skive og på Goodshit Radio og sjølsagt på den utmerka “Breath” med Ivan Ave tidligere i år. Denne tolvtommeren består av en samling beats han har produsert til en kredibel kavalkade av hans egen favoritt-rap. Resultatet er behagelig, bedagelig og jazza, på den måten at vi er hypp på å erklære fredag, stenge sjappa, sette oss utafor med pils i papirpose og la humla suse. 

  Dette tillater sjølsagt ikke den protestantiske arbeidsmoralen vi jævles med her til gards, men mens vi drømmer oss bort, registerer vi at Fredfades leverer faghåndverk av høy klasse, og elegant føyer seg inn i Tigers hiphop-set sammen med A Tribe Called Quest, Madlib og annet stas.

 • FREDFADES på Tigernet
 • Tigertips: Witchface – Skrekk & Gru EP

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Det gåtefulle enpersons-prosjektet Witchface viser at ikke alle på sørvestlandet har behov for å artikulere den indre jubelen over oljeeventyret. Den rystende debutsjutommeren kom for rimelig nøyaktig ett år sida og nå foreligger oppfølgeren. Skrekk & Gru er som om det er satt toner til et blodig bikkjeslagsmål en skabbete og sjuk kjøter har med seg sjøl, det er black metal og skranglete punkrock på samme tid, det er urovekkende, styggfint – og helt fantastisk fengende.

  Coveret er trykket av Drid Machine og musikalsk passer også Witchface inn i mangfoldet av vestnorsk ulyd som Noxagt, Brutal Blues, Staer og Parlamentarisk Sodomi.
  Kun 200x trykket!

 • WITCHFACE på Tigernet
 • Ukas klassiker: 4 Skins – The Good, The Bad & The 4 Skins

  4skins

  Punkens sjanglende inntog i England på slutten av søttitallet kom også til å innebære en ny giv for skinhead-kulten. Et band som sto steilt imot nynazistenes forsøk på å tilsmusse denne kulturen med rasisme, og også mot kommunisters framstøt for å underordne denne partienes agenda i “den store kampen”, var 4 Skins. Med “Hoxton” Tom McCourt i spissen holdt bandet fra sin base i London indre øst fast i eviggyldne verdier som fotball, pub-fylla, gateslagsmål og bråk med politiet, men problematiserte også politisk hykleri, dyrtid og dårlig stell for arbeiderklassen i England

  Debutalbumet “The Good, The Bad and The 4 Skins” består av et knippe sinte og kjappe, men allsangvennlige og fengende oi!-truddelutter. Åpningssporet, “Plastic Gangsters” er det minst typiske for plata; en sjarmerende 2 Tone-inspirert låt for dansegolvet, med piano og det hele. Men så ruller det på med punk-klassikere som “Jack The Lad”, “Wonderful World” og “One Law For” Them. 4 Skins er neppe opphavet til ACAB-akronymet, men de skal iallfall ha en en stor del av æren for at det verden over er tattovert på enhver person, og spraya på veggene til enhver by, som har respekt for seg sjøl.

  4 Skins rakk kun å gi ut ett studioalbum til för det var slutt. Det låter nesten helt likt og er nesten like bra. Du trenger begge.

 • 4 Skins på Tigernet
 • Forakt klassepurken til denne:

  Tigertips: Sidsel Endresen & Stian Westerhus – Bonita

  bonitaXX

  Folk som har hørt Monolithic, Bladed og Puma vil ha bitt seg merke i de spinnville gitar-licksa til Stian Westerhus. I tillegg til de mer rocka prosjektene driver han også med enda mer utflippa greier, og det på svært høyt nivå. En slik greie er samarbeidet med norsk eksperimentiell jazz’ svar på Patti Smith – Sidsel Endresen.

  Endresen har värt en del av scena fra midten av 70-tallet og har drevet musikalsk nybrottsarbeid siden. Sist Westerhus og Endresen samarbeida om å lage plate, “Didymoi Dreams”, endte de opp med Spellemannspris og generell lovsang fra kretser langt større enn den som tilbringer fredagskvelden med P2.

  Med Bonita fortsetter de to maktdemonstasjonen i mesterlig improvisasjonsmusikk . Sidsel Endresen drar på med sin umiskjennelige og forførende kaudervelske vokalkunst, akkompagnert av en varsom og beherska, men tydlig tilstedevärende Westerhus. Denne skiva ligger veldig godt an til å motta Tigers pris i åpen klasse dette året, no jive talking.

 • Skaff plata og sjekk ut andre av STIAN WESTERHUS sine ting på Tigernet
 • Hør en smakebit fra forrige skiva her:

  Ukas album: Spectral Haze: “I.E.V: Transmutated Nebula Remains”

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Denne Oslo-baserte frikegjengen har intervenert i de dødliges anliggender i en årrekke. Vi snakker ektefølt spacerock, spekka av søttitallsreferanser som seg hør og bør, men også med tunge elementer av nyere metal og ikke minst noe helt eget Spetral Haze’sk. I flere år har de forheksa publikum med det de kaller psyched out doom rock rituals, Demokasetter har florert i undergrunnen, i fjor kom den sjøltitulerte EPen – og nå foreligger altså en innspilling i Tigers udødelige favorittformat: et fullengdes album. Med “I.E.V. Transmutated Nebula Remains” tar de nok et skritt ut i stjernetåka. Det er brutalt, storslått, kaotisk og gjennomtenkt på en gang.

  Forestill deg en Kali-inkarnasjon med Hawkwind-patch saumfare giftplanteavdelinga i Botanisk Hage for å gumle entheogener; ca. sånn låter Spectral Haze.

 • Skaff SPECTRAL HAZE på Tigernet
 • Sjof sjuk shit her:

  Tigertips: At the Gates – At War With Reality

  ATTHEGAT
  Av banda som definerte the New Wave Of Swedish Death Metal, iblant kalt “melodeath”, eller raust “Gothenburg Death Metal”, var At The Gates. I noen hektiske år på første halvdel av nittitallet ga de ut noen bautaer av noen album, uten at Tiger skal gå inn i den pågående diskusjonen om hvilket som er best. (Vi slår rolig fast at det er Terminal Spirit Disease, ferdig snakka). Men endelig har vi gleden av å bringe splitternye At War With Reality til torgs. Det er med lettelse en registrerer at bandet ikke har gjort krampaktige forsøk på å fornye seg, utover det en kan tillate folk som har brukt de 19 åra siden siste utgivelse i såpass forskjelligarta band som The Haunted og Skitsystem.

 • AT THE GATES PÅ TIGERNET
 • Sjøl de færreste av de ofte forutsigbare “første demoen var best”-folka har klart å spy på At War With Reality. Den er tro mot tradisjonen og er fri for langedryge “symfoniske” omveier; det er forsatt frekke og korte rakkere av velspilte og drivende metallåter, der preisisjon og aggressivitet går opp i en høyere enhet, som er gjennomgående for At The Gates. Og så herlig eitrandes forbanna de låter fortsatt, på tross av – eller snarere på grunn av (?) – voksentilværelsen i førorten med volvo, viv og vovvov.

  Tiger Dobbelttips: Grouper og A Winged Victory for the Sullen

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  En sjelden gang og i lukka rom, hender det at vi på Tiger senker guarden bittelitt og tillater oss å lytte til musikk som bare er lavmælt og skjønn. Her om dagen kom det et par fortryllende skiver fra Kranky records som passerer i denne kategorien.

  Grouper er artistnavnet til amerikanske Liz Harris, som med albumet Dragging A Dead Deer Up A Hill fra 2008 høsta mange annerkjennende nikk og som de siste årene har blitt en målestokk for andre skiver i sjangeren. Med Ruins kan hun vise til etterlengta og nytt materiale.

  Eterisk er et litt klamt ord, som fort blir misvisende fordi det forbindes med Enya eller homeopatiske utbryterstater i Skien, men om en legger til freak-folk, psykedelisk og drømmende pop, kan en klare å gi en pekepinn i retninga Grouper beveger seg i; ambisiøse men samtidig upretensiøse låter over gitar og piano. Grouper er DIY, uten alt ståket som ofte følger med. Det føles – og låter – veldig bra.

 • GROUPER PÅ TIGERNET
 • Etter Ruins skulle en tenke at det aller meste skulle høres funky, lettbeint og catchy ut, men dengang ei.

  A Winged Victory For The Sullen beståer av pianist Dustin J. O’Halloran og komponist/produsent Adam Wiltzie. Tilsammen har de en svært omfattende cv, som innbefatter både dronete soundtracks og støyende rock (jvf. bidrag til Sofie Coppolas storfilm Marie Antoinette og band som Devics og Stars of the Lid), men i denne duoen er det post-klassisk ambient som gjelder.

 • A WINGED VICTORY FOR THE SULLEN PÅ TIGERNET
 • Den sjøltitulerte debuten kom i 2011 og dette dobbeltalbumet bygger videre på formelen derfra, med tolv satser for strykere, piano og laptop, som er dystre, rørende, men behagelig suggerende på samma tid. Om du kjenner det rykker i samtidsdansefoten er det fordi det, som seg hør og bør, hører en koreografi til Atomos. Dette er nok en bevinga seier for de mutte.

  Smakebit: Timeworn


  Våre venner i Displin Media gir ut veldig bra greier denne høsten og blant disse er Timeworn. Bandet består av folk med bakgrunn fra Black Blood World, Summon The Crows og ikke minst Eksatol – og tar opp flere av trådene de overnevnte slapp, med melodisk men likefullt hissig og jæskla heavy, metallisk hardcore.

  Skiva slippes samme dag som Hombre Malo som også utgis på Disiplin Media og i likhet med den så har vi også denne gangen en eksklusiv versjon tilgjenglig kun på Tigernet:

 • TIMEWORN på Tigernet

 • DISIPLIN MEDIA på Tigernet
 • Sjekk ut en låt her: