Nettbutikken

Musikktips fra Tiger: Ohnesorg, Torg, Splashgirl, Fanfare og Jørns Jæms

Skrevet 16. mars, 2018 av

Tiger er en uavhengig platebutikk som fører en utrettelig kamp for musikalsk mangfold og kreativ frihet. Fra butikken får undergrunnen hjelp til å vokse gjennom digerdistromerch.no og plateselskapet Fysisk Format.

Sjekk ut våre siste TIGERTIPS på Spotify!

Meld deg på Tigers epostliste


Torg og Ohnesorg, doom-jazz og alternative kulturmeldinger. Midten av mars spriker i all slags retninger, men alle stiene leder høyt, høyt opp på kvalitetsmåleren.

Ukas album: Ohnesorg – Sanger for rastløse

Omsider er Ohnesorgs første vinylplate på plass! Subversiv visesang har aldri, aldri blitt spilt så vakkert og samtidig så kampklart som her. Ved siden av egne knallåter er Ohnesorg Norges desidert beste coverband: «Sanger for rastløse» har med tonesatte dikt av Jens Bjørneboe, i tillegg til egne tolkninger av sanger fra den spanske borgerkrigen og amerikansk riot grrrl-punk.

Espen S. Titland har tegnet det fabelaktige, innholdsrike omslaget, som ble plukket ut som Ukas omslag i Klassekampens musikkmagasin sist mandag og dybdeanalysert i all sin enkelhet.

Kjøp «Sanger for rastløse» her

Sjekk ut i spillelista «Tigertips»

 

Tigertips

Splashgirl – Sixth Sense:  Sjetteplata fra Splashgirl, som følger opp fabelaktige «Hibernation» fra 2016. Skuta flyter bedre enn noensinne på disse bølgene av brummende doom-jazz, som de selv kaller det.

Kjøp «Sixth Sense» her

Sjekk ut i spillelista «Tigertips»

Fanfare #11 – Den alternative kulturmeldingen:  Nytt nummer fra Årets nordiske tidsskrift-utkårede, alltid spennende Fanfare. Sterk Tiger-tilkytning denne gangen: skriftlig bidrag fra daglig leder Kristian Kallevik og sjappe-keeper Erik Egenes som redaksjonssekretær!

Kjøp «Den alternative kulturmeldingen» her

Torg – Palms, Beaches, Dreams: En bråte medlemmer fra Ich Bin N!ntendo, Broen, Skadedyr og Monkey Plot har startet storband. De har møttes på et torg av inspirasjon og smeltet sammen alt til hengslete og fokusert pop-jazz slik bare denne gjengen kan.

Kjøp «Palms, Beaches, Dreams» her

Jørns Jæms

 

Jørn Haagestad spiller i Boomerang Rapido og jobber på Tiger med Diger Distro. Dette er hans Tigertips akkurat nå:

White Reaper – The World’s Best American Band: Tidenes riffbonanza fra bandet som klarer å spille power-pop i stadion-format uten at det blir for cheesy. Et musikalsk høydepunkt fra 2017.

Wavves – You’re Welcome: Litt surf, litt garasje, litt pop, masse hooks og rock ‘n’ roll. Uhøytidelig feelgood-skive.

Acid Baby Jesus – Lilac Days: Psykedelisk rock med melodilinjer stjålet rett fra 60-tallet.

 

Stikkord: , , ,


Musikktips fra Tiger: Ondt Blod – Natur, Ukas anbefalte, Imingens Tigertips, Forhåndsbestillinger

Skrevet 8. mars, 2018 av

Tiger er en uavhengig platebutikk som fører en utrettelig kamp for musikalsk mangfold og kreativ frihet. Fra butikken får undergrunnen hjelp til å vokse gjennom digerdistromerch.no og plateselskapet Fysisk Format.

Sjekk ut våre siste TIGERTIPS på Spotify!

Meld deg på Tigers epostliste


Musikkutgivelser i Norge er en ujevn strøm av både kvantitet og kvalitet. Noen uker går jevnt og trutt, noen uker vandrer stille mot det hinsidige, mens det noen uker føles som vi kaster oss i vannet, medstrøms midt i en flodbølge av den beste musikken i hele den vide verden. Denne uka er litt sånn.

Ukas album: Ondt Blod – Natur

ENDELIG treffer denne nordfødte kometen det ganske land!

Ondt Blods andre fullengder «Natur» er et kamprop mot en fortsatt pågående fornorskning og kolonisering, men er også en hyllest til menneskenaturens flere sider: Fest og champagne møter gift og jævelskap, infernalsk riffing forent med de mest fengende refrengene i Norden siden ABBA. Frekk frihetsrock møter hardcore og metall, bjørnen møter Pet Sounds.

Kampen for et fortsatt Finnmark fylke er herved lydlagt, og lagt er også lista for hele Norges tyngre musikalsk sjikt.

Hør på Bandcamp:

Bestill «Natur» her

 

Tigertips

Datarock – Face the Brutality: Med en albumtittel som oser «tøff» er det klart for at Norges mest glamorøse DIY-konger ikke har latt årenes gang og New York Times-anmeldelser gjøre dem komfortable og pærehøye. Dette er Datarock, like hoftevrikkende og hurraropende som noensinne.

Bestill både merch og plate her

Parasight – At leve som hvis der var et håb: Når albumtittelen høres ut som et Søren Kierkegaard-begrep, vet du kanskje sånn cirka hvor det bærer hen i det soniske landskapet, men heeelt forberedt på en så usedvanlig og frisk fusjon av crustet hardcore blir man bare ikke.

Bestill «At leve som hvis der var et håb» her

Sunshine Reverberation – Hive Mind: Riffrock med masse reverb som roper «wooh» kjapt med mikrofonen helt inn i munnen. Man kan ikke bli lei. Vel er det kaldere i Nordens Paris enn på Californias strender, men summer all night long, det blir det tross alt bare nord for Polarsirkelen.

Bestill «Hive Mind» her

Imingens Tigertips

 

Eivind Imingen fra Bodø spiller i Chêne og jobber på Tiger med Fysisk Format, markedsføring og økonomi. Rå fyr. Dette er hans Tigertips akkurat nå:

Solbrud – Vemod:

Storslått og atmosfærisk black metal fra Danmark. Bare å lukke øynene og bli dratt inn i musikken.

Hør på Bandcamp:


Vemod på Tigernet

Heave Blood & Die – Vol. II:

Varene leveres og mer til på andreskiva til Heave Blood & Die. Blytung psykedelisk doom fra Tromsø.

Heave Blood & Die på Tigernet

Anna Von Hausswolff – Dead Magic

Svenske Anna Von Hausswolff’s mørkeste skive til nå. Fortjener full oppmerksomhet fra stiften legges på til den tas av.


Anna Von Hausswolff på Tigernet

Forhåndsbestillinger

Haraball – Hypno: Den første plata på nesten fire år! Haraballs framfuse hardcore har fått nye lag med bråkete fandenskap.

Forhåndsbestill «Hypno» her

Ohnesorg – Sanger for rastløse: Subversiv visesang har aldri, aldri blitt spilt så vakkert og samtidig så kampklart som her. Ved siden av egne knallåter er Ohnesorg Norges desidert beste coverband: «Sanger for rastløse» har med tonesatte dikt av Jens Bjørneboe og amerikansk riot grrrl punk.

Forhåndsbestill «Sanger for rastløse» her

Torg – Palms, Beaches, Dreams: En bråte medlemmer fra Ich Bin N!ntendo, Broen, Skadedyr og Monkey Plot har startet storband. De har møttes på et torg av inspirasjon og smeltet sammen alt til hengslete og fokusert pop-jazz slik bare denne gjengen kan.

Forhåndsbestill «Palms, Beaches, Dreams» her

 

Rural Rebel Rock – de fire første platene: Fysisk Formats nye søsterlabel – distriktets trojanske hest inn i Oslo!

Forhåndsbestill din(e) favoritt(er) fra den gryende RRR-katalogen her

Stikkord: , , , , , ,


Musikktips fra Tiger: Egenes’ Tigertips, nyheter, 7″salg, merch og forhåndsbestillinger

Skrevet 16. februar, 2018 av

Tiger er en uavhengig platebutikk som fører en utrettelig kamp for musikalsk mangfold og kreativ frihet. Fra butikken får undergrunnen hjelp til å vokse gjennom digerdistromerch.no og plateselskapet Fysisk Format. Denne uka har vi silt ned all musikken vi får tilsendt til disse fire essensielle skivene:

Sjekk ut våre siste TIGERTIPS på Spotify!

Meld deg på Tigers epostliste


Midt i februar er det viktig å holde motet oppe. Med så mye bra musikk er heldigvis ikke akkurat det så vanskelig. Sjekk ut hva vi på Tiger har å by dere på:

Egenes’ Tigertips

erikanbefalinger-feb2018

Ty Segall – Freedom’s Goblin: Nå har alles kjære studionisse virkelig fått fart på romraketten. Their Satanic Majesties requester definitivt denne plata, og det bør du også gjøre, sporenstreks.

Hør på Bandcamp:

Freedom’s Goblin fås på Tiger her

No Age – Snares Like a Haircut: Lystig, fresende, frihetsbrølende rock fra vestkyst-Junaitens råeste duo.

Hør på Bandcamp:

Snares Like a Haircut fås på Tiger her

Dead Hero – La Vida Continúa: Byllepest Distro kliner til igjen. Oipunk fra Colombia med dritbra hooks og enda bedre holdninger.

Hør på Bandcamp:
La Vida Continúa fås på Tiger her

Sjutommersalg

Små plater + små priser = STORE GLEDER! Stikk innom sjappa for gode dealer i sjutommersortimentet.

Salget varer til og med mandag. Sjekk ut her

7TOMMER

Nyheter

Barren Womb – Old Money / New Lows: Trondheims hardeste duo holder stand!

Hør på Bandcamp:
Fås på gul vinyl her

Insomniac Bears – Hypercolor 12″:  Medlemmer fra Team Me, Magnus Moriarty, Rumble in Rhodos forenes i en felles beat.

Hør på Bandcamp:

Sikre deg drømmekomboens debut-EP her!

gbz gbz-2

The Good, The Bad And The Zugly – merch! Misantropisk husholdning har nettopp ankommet sjappa! Ny merch fra The Good, The Bad and the Zugly:

Sjekk utvalget her

Forhåndsbestillinger
Datarock – Face the Brutality: Bandet med de røde draktene og den fete saksofonisten er tilbake med nytt album.

Forhåndsbestill både merch og plate her

Rural Rebel Rock – de fire første platene: Fysisk Formats nye søsterlabel – bygdas trojanske hest inn i Oslo!

Forhåndsbestill din(e) favoritt(er) fra den gryende RRR-katalogen her

Ondt Blod – Natur: «Natur» er et samisk skrik fra kolonien, og kommer ut på Fysisk Format 9. mars!

Forhåndsbestill «Natur» her

Stikkord: , , , , , , , , , ,


UKAS KLASSIKER: Social Distortion – White Light, White Heat, White Trash

Skrevet 30. september, 2016 av

Av alle punkband som skulle finne på å navngi ei hel plate etter Velvet Undergrounds svingende brumlebass «White Light/White Heat», var heartland-amerikanske Social Distortion de siste man kunne vente seg. Også på et ganske tilfeldig tidspunkt i karrieren: album nummer fem av sju, 18 år inn i en karriere som nå pusher 40. Kanskje ikke det tidspunktet i karrieren man forventer at de helt store tingene skal skje heller.

Men! Mike Ness og gjengen slenger på en «white trash» på tampen av VU-hyllesten, og den er essensiell i denne sammenhengen. I år 1996 har drøye ti år gått siden Mike avrusa seg i en alder av tjuetre, etter ytterligere ti år hvor han etter hvert hadde dykka dypt inn i diverse alko- og narkotåker. Etter debutens umiskjennelige LA-gloom, andreplatas opphengning i outlaw-estetikk, og de påfølgende par platenes kommerse flørt, kommer «White Light, White Heat, White Trash» som et sårt trengt hagleskudd mot de gubbete rancheierne som hadde fått Social D litt for tett under huden.

Plata er dypt personlig, som jo Social Distortion som regel er – og, vi må kunne innrømme, med varierende hell. Men her sitter det. Blant annet fordi det personlige forenes med pekefingeren. «Kings and queens and millionaires» får hørt det i låta uten tittel, mens «Don’t Drag Me Down» er et prakteksempel på allsangvennlig antirasisme.

Som barn av arbeiderklassen har bandet aldri nektet seg de godene som følger med å ha vært noen år i gamet, og den solide produksjonen som preger «White Light…» gjør det gnistrende mørket som omkranser plata SVÆRT. Gitarene, trommene, det kvalte snerret til Mike Ness: alt låter digert, skapt for å spilles akkurat så høyt som må til for at de indre demonene peller seg til helvete ut.

Prøv selv.


UKAS ALBUM: Hurula – Vapen till dom hopplösa

Skrevet 30. september, 2016 av

vapen
Hurula-album nummer to har nå smelt seg inn i Tigerhylla. Og hvilket smell!

På andreplata tar svensken enda et steg unna punkfortida si. Like greit. Punken perfeksjonerte Robert Hurula Pettersson allerede på andreskiva til Masshysteri. Men han skyr også mange av popelementene som farga debutplata som soloartist.

På ”Vapen till dom hopplösa” går alt seigere, tregere, men på samme måte som det gjør hos Wipers, som han stadig refererer, både i titler (”Sveriges ungdom” fra debuten versus «Youth of America») og design (tornekransen). Han finsliper rett og slett maskineriet, og signaturen er sterkere enn noensinne. «Kanske e det samma sak» for å sitere en annen Umeå Vråljazz-perle, Invasionen.

At denne edelweissen av en person snuser på 37 år denne høsten er helt uforståelig, evigung som musikken er. Men i takt med musikkens mørke, høres det for første gang ut som om Hurula har blitt eldre. Men da må vi sitere en annen svensk skranglegjeng, Sista Sekunden: dette er «att åldras med stil». Bare hør på ”Kom över nu”; frysende gitar rensa for selv den fjerneste slektning av bånn, som om low end-knotten på forsterkeren var spidda av is.

Eller det instrumentale tittelsporet, hvor klakkelyder – kanskje en dårlig kabel? – knitrer over musikken og den nesten industrielle vokalen, tilslørt i bråk og ribba for klang, som valser sakte, sakte bakover mot en uoppgjort fortid.

For akkurat der er Hurula den samme gamle; tekstene er såre og bitre skildringer fra en turbulent oppvekst og Sveriges skyggeside. En skygge som er lengre og mørkere enn noensinne nå i disse turbulente dager i du gamla, du fria. Hurula skuer oppover og nedover i samfunnet med en støvel planta i permafrostjorda ved Luleå, og en annen på Stockholms suburb-pavements.

Men dette albumet markerer et skifte i lydbildet. Det er mer brutalt. Melankolien har stivnet til en dirrende apati. Kanskje hans reaksjon på å ha blitt utnevnt til popprins i fosterlandet?

Kjøp og hør selv!

PS! Passende nok til Hurulas gjennomstrømmende ungdomsangst, følges plata av en svær plakat som fortjener å smekkes opp på alle tenåringsrom der ute.

Hurula – Vapen till dom hopplösa


UKAS ALBUM: HALF JAPANESE – PERFECT

Skrevet 19. april, 2016 av

halfjapanese_perfect_edit

Det er ingen som er en gøyere kompanjong å gå seg vill i hodet sitt med enn Half Japanese, og «Perfect» åpner opp enda flere ukjente hjertekamre.

Det er snaue 40 år siden Fair-brødrene fra tulletettstedet Uniontown plukket opp gitarene sine, lot være å stemme dem, og la ut på en gigantoman lo-fi-hurratur i form av trippeldebutalbumet «1/2 Gentlemen/Not Beasts».

Siden har medlemmene flydd inn og ut gjennom svingdøra, men visjonæren Jad Fair står fjellstøtt. Ikke bare som leder av bandet, men som premissleverandør på fagfeltet kverning av krisp, psykotisk lo-fi. «Det derane e nåe helvedes leven», som de sa i Flekkefjord.

På «Perfect» spriker det her og der som en gammel hissig jukeboks. Den første melodien i tittellåta høres nesten ut som en nasjonalsang, og på åpneren «That is That» høres det faktisk ut som Jad omsider har lært seg en powerchord, selv om han sverger til at «the only cord I know is the one I plug into the amp». Garageriffet i «Hold On», snakkesynginga og gospelcountrytonene i «You And I». Og dette er bare i løpet av de første fem låtene! Du er ikke halvveis enda en gang.

Vi har spilt skiva taktfast helt siden release i januar, og sitter og ruger på de siste to eksemplarene nå. Liker du nynnende skrangling i øret? Knytt joggeskoa og meld deg i sjappa sporenstreks – eller kjøp vidunderet på Tigernet!

Sjekk ut generasjon perfekt virtuelt:


Bladdryss: Intervju med Maxida Märak og Marja Mortensson

Skrevet 6. februar, 2016 av

Geir Magne Staurland og Eilif Guldvog Hartvedt vendte nylig snuten hjemover til Norge etter en ørkenvandring i det okkuperte Vest-Sahara. Men det er ikke første gang duoen menger seg med undertrykte folkeslag. Sammen har de snust på Sápmi, hvor larmen av opprør kommer nedover med nordavinden og minner oss nordmenn på en bitter fortid – og ikke minst nåtid.

Det føles godt å ha med en reportasje med de opposisjonelle samiske aktivistene og musikerne Maxida Märak og Marja Mortensson i Bransjevelter #9. Bladet kommer først 10. februar – førstkommende onsdag – men på samefolkets dag slipper vi en liten smakebit her på Tigerbloggen.

MaxidaMärak1 (1)

«Under asfalten, et fjell». Slik lyder navnet på Maxida Märaks turné. Der hun virker som svensk-samisk rapper og joiker, samtidig som hun utielig bedriver aktivistisk arbeid for samiske rettigheter. Kampen mot den svenske statens utvinning av vann- og landressurser på samisk areal har stått til storprotest, hvor Märak utrettelig har bidratt. «Det minner om rasebiologisk undertrykking», skrev det Svenske Dagbladet i omtale av saken.

– Vi blir stadig diskriminert. Av rasistene og politikerne, forteller Maxida. Sverige har et system der man systematisk forsøker å skubbe oss ut og forminske oss. Og jo mindre folk vet om oss, desto færre vil hjelpe og støtte oss. Vi fremstilles som et utdødd og bakstreversk mytisk folk. Alt handler om penger i dag, og vi tilhører et folk som aldri har hatt penger som mål.

– Vi lever for noe annet. Vi lever for en annen frihet.


Bladdryss: intervju med Eve Libertine fra Crass

Skrevet 3. februar, 2016 av

Det har blitt skrevet mye om 1976 som et musikalsk år null, representert ved pønkens anmarsj inn i offentlighetens bevissthet. Men mens det fortsatt skrives flittig og iherdig om Sex Pistols og Clash, er det et ofte forbigått kjennetegn ved pønken som kanskje er det aller viktigste å ha i minne: det var plass til kvinnene i pønken. Og det var ikke en plass som kvinnene fikk – som marionetter og merkevarer, eller «slutfaces» om du vil – men en plass kvinnene tok, som aktive, selvstendige og banebrytende kunstnere. Kvinner som Patti Smith, Siouxsie Sioux, Poison Ivy – og Eve Libertine, vokalist i anarkopønk-originatorene Crass.

Eve la seg aldri på latsiden da Crass la inn årene i 1984, selv om stormen av kontroverser og spetakkel rundt henne druknet med dem. Hun har trukket seg unna det kringlevridde pønk-begrepet, og søkt videre i improvisasjon, dikt og frukthagedyrking for å avle fram en bedre verden. Og i Bransjevelter #9 har Jenny Dellegård pratet med henne om det.

Sjekk en smakebit fra saken under bildet!

evelibertine1SéverineBailleux
Foto: Séverine Bailleux

Noen sa en gang til meg at improjazz er anarkisme. Er det sant?
Impro innebærer sjølsagt at utøveren må vaere i momentet med et åpent sinn. Du er ansvarlig for din musikk og handlingene dine på en helt annen måte enn med et innøvd stykke. Og om du opptrer sammen med andre er du nødt til å lytte insisterende, arbeide med dem og ta risiko på en intens og inderlig kooperativ måte. Det er veldig spennende og levende.

Hva betyr frihet for deg?
Folk har alltid snakket om frihet. Hvem er jeg og hvorfor er jeg her? Det er de eldste spørsmålene. De siste årene har jeg innsett at frihet ikke dreier seg om å gjøre akkurat det du har lyst til, når du har lyst til det – det handler om å disiplinere ditt sinn. Frihet er å ha kontroll over tankene dine.

Det pågår mye gentrifisering i London for tida. Hva tenker du om det?
Jeg skjønner hvorfor sinnet gror når et gammelt arbeiderområde som Hackney blir tatt over av velstående beboere. Leieprisene er så høye at de som har bodd her i årevis nå, blir pushet lenger og lenger ut av London. Mange er irritert fordi det bor så mange hipsters i Hackney nå, men jeg tror uansett ikke hat og angrep vil føre til den endelige forandringen. Det skaper et «vi og dem». Det isolerer og komprimerer problemer.

Én uke igjen til Bransjevelter #9 slippes! Forhåndsbestill Bransjevelter #9 eller bestill abonnement her!


Tigertips: sjappegig med Yung!

Skrevet 8. januar, 2016 av

yung_svartsamtid

En av de mest framsynte bookerne i Oslo, Svart Samtid, har inngått allianse med Tiger om å gjenopplive et opplegg fra en lang dvale: in-house-gig her på huset!

19. februar må vinylhyllene og platespilleren i Hammersborggata 18 vike for et auralt besøk av danske Yung. En særdeles sunn og nødvendig blomst i floraen av 90-tallsinspirert indie – tight, svett og rocka.

Med ryggdekning i Oslos skokikkedarlings, FOAMMM, ligger forholdene til rette for å ha det riktig så fett denne fredagskvelden.

Dørene åpner 21:00, første band på 21:30
BYOB
Sjekk arrangementet på Facebook her!


Bladdryss: Tegneserien «Oslo Råkk Shitty»

Skrevet 4. januar, 2016 av

orsteaser
(trykk på seriestripa for å få den større)

Det er tid for den andre teaseren fra det kommende Bransjevelter-musikkmagasinet, som Tiger utgir 10. februar. Denne gangen er det en visuell smakebit på tegneserien «Oslo Råkk Shitty», som vi skal få servert det første kapittelet av i Bransjevelter #9!

Signert Bransjevelter-redaktør Erik Johan Egenes:
«Siden vi var kvisete snørrunger har meg og Snorre fantasert om å starte en tegneserie-fanzine. En idé fyrt ytterligere opp av Bransjevelter-samleplatene vi raska med oss hjem til Flekkefjord fra alskens Oslobesøk med skolen eller politikken som unnskyldning.

Ideen drukna litt oppi mylderet av engasjement knytta til Flekkefjord Rockeklubb og revolusjonen hjemme i Bibelbeltet, men endelig er sirkelen sluttet: meg, Snorre og tegneserier møtes igjen i Bransjevelter #9! Blypennen hans skal ta oss med inn i ”Oslo Råkk Shitty” – en feiring og en jeremiade av Christianias skitneste kriker og kroker. Denne forunderlige byen som ingen forlater uten å ha fått tatoveringer av den.»

Redaksjonen tok en liten prat med Snorre om tegneserien!

Hva er Oslo Råkk Shitty, Snorre?
Oslo Råkk Shitty er litt som den klassiske sjutommeren du kjøper på Tiger, men oversatt til et grafisk medium. Tegneserien er DIY og gjort på gamlemåten med gråblyant, tusj og linjal. Skittent og grovt.

Hvem er karakterene?
Det er folk som prøver å skape en mening i syndens pøl, folk som prøver å skaffe en skikkelig kjip spillejobb på et lugubert utested, folk som henger på platesjapper for så å klage over at de er blakke. Karaktergalleriet kommer til å vokse, og akkurat som i Oslo så er det noen karakterer som dukker opp, noen som forsvinner, noen som får seg jobb i en eller annen kommune, og andre som aldri helt blir ferdige med den bacheloren sin.

Er Oslo-rock shitty?
Nei, det er mye bra Oslorock. Musikkmiljøet er litt fragmentert, men det er masse dødsbra band som kommer ut fra Barcode-helvetet. Band som Dark Times, Haust, Le Corbeau, Årabrot og Deathcrush er alle bevis på at ikke alt i Christiania er like velpolert som Aker brygge og Operaen. Det finnes en del artister som kanskje tar seg sjøl litt for alvorlig, men da er det passelig at Oslo Råkk Shitty kommer med litt grove kommentarer og noen velfortjente skudd for å sette ting på plass.

Kjøp Bransjevelter #9 eller bestill abonnement her!